Jsou tady další Zločiny na dvoře císaře Karla IV.

Jsou tady další Zločiny na dvoře císaře Karla IV.

Tisk

Krvavy hejtman200Detektivní příběh ze středověké Prahy, která je plná podvodníků, zloduchů a lapků. Jistotou, že zlo nezůstane nepotrestáno, je císař Karel IV. a jeho pomocník, notář Jan ze Zbyn se svými přáteli. Nahrávku provází napětí, humor i skvělé herecké výkony.

 

 

V Černých lesích při cestě na Moravu lupiči přepadají rytíře a mrtvých rychle přibývá. Jak to ale souvisí s dědictvím po Janovi ze Zvole? A kdo může pomoci obviněnému písaři Matheusovi? Mistr teologie Damián a císařský notář Jakub ze Zbyn se znovu potkávají v šenku U tří seker, aby společně s nebojácnou sklepnicí Majdalenou a jejím milým, studentem Filipem přišli celé záhadě na kloub. Klíčem ke všemu je totiž muž, jehož nikdo nezná. Říkají mu Krvavý hejtman.

„Scénář rozhlasové hry vypadá pro neznalé mnohem nudněji než jeho realizace ve studiu. Je totiž velký rozdíl mezi tím, co si autor vymyslí, jak kdo co řekne a udělá a jak to vysloví nebo vykřikne, a tím, jak příběh prožít, zahrát a zvukem vyšperkovat. Teprve mistrovské hlasy a zkušený režisér dávají scénáři život. Přitom je samozřejmě důležité, aby se výsledek nelíbil jen tvůrcům, ale v první řadě musí zaujmout ty, kterým je určen, tedy posluchače. Rozhlasová hra Ďáblův nápoj měla dobrou odezvu, a tak jsem rád přijal nabídku pokračovat v příbězích z časů císaře Karla IV. Samozřejmě pod podmínkou, že v hlavních rolích budou obsazeni stejní herci. Povedlo se a vy můžete sledovat další zápletku plnou mordu a intrik, s nimiž si neumí poradit nikdo jiný než mistr teologie Damián, císařský notář Jakub ze Zbyn a jeho synovec Filip. A do hry opět vstoupí i praktická a chytrá sklepnice Majdalena. Takže je zřejmé, že zločinec nemá šanci. I když… Kdo ví?
Vlastimil Vondruška

Krvavy hejtman

Vlastimil Vondruška: KRVAVÝ HEJTMAN
Druhý díl z edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV.
Osoby a obsazení:

Jakub – Viktor Preiss
Damián – Tomáš Töpfer
Filip – Filip Kaňkovský
Majdalena – Jana Stryková
Písař – Igor Bareš
Mikeš – Ondřej Brousek
Teta Anežka – Naďa Konvalinková
Dura – Hana Kofránková
Krvavý hejtman – Vasil Fridrich
Císař Karel IV. – Otakar Brousek ml.
Kostelník – Václav Šanda
Host v hospodě – Gustav Hašek
a další

Režie Michal Bureš
Hudba Ondřej Brousek

Premiéru rozhlasové hry odvysílal ČRo Dvojka.

Celkový čas 57:49

Vydání CD podpořila Skupina AGEL.

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Filip Homola (KUNG-FUCIU5): „Líbila se mi ta slovní hříčka, to spojení Kung-Fu a Konfucia“

Filip Homola200Filip Homola, člen elektronického projektu Kora et le Mechanix, přichází se svou zbrusu novou identitou aka KUNG-FUCIU5. Na novém albu 16 Little Stories přináší hudbu na pomezí DJingu, lo-fi hip hopu, jazzu a elektroniky.

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Syrová brazilská samba, pohádky čtené herci i dopisy generálnímu řediteli povodí

pohadkovnik perexDvacet let slaví Tam-Tam Batucada, která v Česku proslavila brazilskou sambu v syrové podobě, nikoli poevropštělou. Rozdíl je asi takový, jako když si dáte asijské jídlo v Praze nebo v Hanoji. Obojí je výborné, ale...


Literatura

Sleduje i nás Boží oko?

bozi-oko 200V nakladatelství Plus vyšel poměrně aktuální thriller Barryho Eislera s názvem Boží oko, který u některých jedinců rozhodně dokáže podpořit paranoie…

 

...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

ANIFILM začíná již za týden a představuje své porotce, hosty a program

anifilm perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM začne v Liberci promítat své filmy už za týden a na svém webu www.anifilm.cz již zveřejnil svůj denní program. Vedle programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animo...