Nenechte si ujít první díl z edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV.

Nenechte si ujít první díl z edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV.

Tisk

dabluv napoj 200První díl ze zamýšlené série her s mistrem teologie Damiánem a císařským notářem Jakubem ze Zbyn, nabídne setkání se zločinem a úkladnou vraždou v době panování Karla IV.

 

Společně s hlavními postavami, kterých se v jiskřivém dialogu ujali pánové Viktor Preiss a Tomáš Töpfer, navštívíme středověkou Prahu jako atraktivní prostředí rytířů, kazatelů, lapků a měšťanů i jejich žen a dcer, počestných i hříšných.

Historické příběhy Vlastimila Vondrušky patří mezi čtenáři detektivek už léta k těm nejoblíbenějším. Na poli rozhlasové hry má autor svou premiéru.

„Rozhlasové hry miluji a velmi rád je poslouchám. Jejich tvorba se však řídí jinými principy, než je tomu u románu. Nakonec jsem se rozhodl, že do té řeky vstoupím, a proto jsem napsal původní detektivní hru. Detektivní příběhy ze středověku mají své kouzlo v tom, že řešení nebývá podle jedné šablony, neboť soudci tehdy hledali spravedlnost především ve svém svědomí a srdci…“ (Vlastimil Vondruška)

dabluv napoj

Vlastimil Vondruška: ĎÁBLŮV NÁPOJ
První díl z edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV.
Osoby a obsazení:
Jakub – Viktor Preiss
Damián – Tomáš Töpfer
Filip – Filip Kaňkovský
Majdalena – Tereza Dočkalová
Královna – Dana Černá
Purkrabí – Martin Zahálka
Písař – Miroslav Táborský
Johanka – Klára Sedláčková Oltová
Háta – Anna Theimerová
Beneš – Marek Holý
Lékař – Hanuš Bor
Rychtář – Lubor Šplíchal
Farář – Kryštof Nohýnek
Ponocný – Otmar Brancuzský a další

Celkový čas 57:33

Režie: Lukáš Hlavica

Premiéru rozhlasové hry odvysílal ČRo Dvojka.

https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-773167-vlastimil-vondruska-dabluv-napoj


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

René Nekuda s Tomášem Kříkavou o sobě, práci, plánech… prostě o životě

200rozPři své práci nakladatelské redaktorky jsem se potkala s mnoha zajímavými lidmi. Patří mezi ně také René Nekuda – lektor tvůrčího psaní, spisovatel, dramatik a cestovatel – a Tomáš Kříkava – manažer, ilustrátor, herec, moderátor… Oba plní sny sami sobě ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zpátky do vánoční atmosféry, kterou však naruší vražda

Vanoce Hercula Poirota 200Vydavatelství OneHotBook zakončilo rok 2018 spoustou titulů a nechyběla mezi nimi ani jedna vánoční lahůdka od Agathy Christie – Vánoce Hercula Poirota.

 

...

Literatura

Lékárník z Osvětimi - Nevyřčený příběh Victora Capesia

 

Lékárník z Osvětimi, perexMyšlenka o vyhlazení evropských Židů a koncentrační tábory, kde genocida zuřila na plné obrátky, patří k nejděsivějším památkám na minulé století. Druhá světová válka a zvěrstva s ní spojená je milník naší ...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Eastwoodův portrét zakladatele FBI konečně vychází na DVD

altLegendární režisér Clint Eastwood má v polovině světa (ne vlastní vinou) vypěstovanou zvláštní auru tvůrce, kterému se podaří vše, na co sáhne. Je to dáno tím, že jeho slabší počiny se kinosálům mimo vlastní domovinu většinou vyhnou a ví o nich ...