Lékárník z Osvětimi - Nevyřčený příběh Victora Capesia

Lékárník z Osvětimi - Nevyřčený příběh Victora Capesia

Tisk

 

Lékárník z Osvětimi, perexMyšlenka o vyhlazení evropských Židů a koncentrační tábory, kde genocida zuřila na plné obrátky, patří k nejděsivějším památkám na minulé století. Druhá světová válka a zvěrstva s ní spojená je milník naší historie, nad kterým nelze zavírat oči. Možná právě proto jsem sáhla po této dokumentaristické knize, i když bylo jasné, že příjemné čtení mne rozhodně nečeká.

 

Lékárník z Osvětimi - Nevyřčený příběh Victora Capesia není kniha psaná na základě fantazie ani inspirovaná populárním tématem. Je to skutečný příběh. Bohužel. Tato naučná kniha vzešla z pera Patricie Posnerové, britské novinářky a spisovatelky žijící ve Spojených státech. Jak už samotný název napovídá, děj knihy nás zavede do jednoho z největších koncentračních táborů, do Osvětimi. Až do přečtení knihy jsem žila v domnění, že nejhorší osobou, na kterou mohli lidé z transportů narazit, byl doktor Mengele. Potkat ale doktora Capesia nebylo pro tisíce uvězněných o nic menší hrůzou…

Oficiální anotace:

Odhalte dlouho utajovaný příběh Victora Capesia, hlavního lékárníka největšího nacistického tábora smrti v Osvětimi. Victor Capesius byl původem z Rumunska a pracoval jako prodejce německé farmaceutické firmy Bayer. V pětatřiceti letech se připojil k jednotkám SS a v roce 1943 se stal lékárníkem v Osvětimi. Autorka odkrývá Capesiovo kruté jednání a následný útěk před spravedlností, popisuje jeho nalezení a obvinění po dvaceti letech od skončení války. Zároveň se dotýká smluvních vztahů mezi nacisty a největším farmaceutickým konglomerátem I. G. Farben a jeho dceřinou společností Bayer. Poznejte příběh plný hamižnosti uprostřed hrůz holokaustu - živý obraz toho, jak obyčejní muži v honbě za bohatstvím sestupují do pekel a cestou ztrácejí poslední zbytky svědomí.

Pod tíhou otřesných zážitků, které na stránkách knihy vypráví přeživší, se mi trochu příčí říct, že kniha se čte velmi dobře. Ale je tomu tak. Autorka píše svižně a srozumitelně. V případě, že člověk není příliš zděšen tím, co čte a knihu neodloží, aby nechal své nervy odpočinout, se jednotlivé stránky celého příběhu čtou poměrně rychle.

V celém příběhu je ústřední postavou doktor Capesius a jeho charakter, který v lágru dostává dostatek prostoru, aby se z nebezpečného a vypočítavého stal přímo zrůdným. Victor tu ztrácí poslední zábrany, a jestli někdy měl v sobě kousek lidskosti, v tomhle prostředí na ni velmi rychle zapomíná a neštítí se ničeho. Co mne na knize velmi potěšilo je to, že sledujeme kroky Capesia i po skončení války a dozvídám se, jak to celé s tímhle odporným člověkem dopadlo.

Velmi zajímavé na knize jsou i střípky informací o současné politice z pohledu například financování táborů a jejich zaměstnanců. I role farmaceutické firmy I. G. Farben ve druhé světové válce pro mne byla velkým zklamáním a ač jsem původně myslela, že tato dějová linie bude trochu zbytečná, opak je pravdou.

Knihu Lékárník z Osvětimi - Nevyřčený příběh Victora Capesia mohu vřele doporučit každému, komu naše minulost není lhostejná. Doufejme jen, že si s osudy nevinných lidí už nikdy takhle podobně krutá demagogie nepohraje. Na závěr musím ale upozornit, aby velmi citlivé povahy ke knize přistupovaly opatrně.

Lékárník z Osvětimi - kopie

Hodnocení: 95 %
Název: Lékárník z Osvětimi – Dosud nevyřčený příběh Victora Capesia
Autor: Patricia Posner
Rok vydání: 2017
Počet stran: 258
Nakladatelství: BizBooks
ISBN: 978-80-265-0676-8
Odpovědný redaktor: Petra Kryštofová
Technický redaktor: Jiří Matoušek
Překlad: Vladimír Fuksa
Jazyková korektura: Pavlína Zelníčková
Obálka: Petr Gremlica
Zdroj foto: BizBooks


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

dcerina-kletba200Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

...

Literatura

Smršť: thriller, který graduje jako sněhová bouře

altMůže dům postavený z kamenů, které byly kdysi dávno součástí kaple, a z trámů, po nichž se zoufale natahovali umírající námořníci, než se nad nimi zavřelo moře, přinést někomu štěstí? Brněnské nakladatelství MOBA přišlo na trh s novým románem z pera mistra seversk...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

Vojenské filmy majora Vláčila

200filmAsociace českých filmových klubů přichystala na podzim 2013 kolekci krátkých filmů, které František Vláčil vytvořil v rozmezí let 1953-1958 během svého nasazení v Československém armádním filmu. Ať Vláčil zpracovával jakékoli téma, snažil se je ozvláštni...