Tajemství minulosti odhaluje vlněný šál z Kašmíru

Tajemství minulosti odhaluje vlněný šál z Kašmíru

Tisk

Kasmirovy sal 200Mair vysunula dolní zásuvku prádelníku. Uviděla několik zažloutlých povlaků na polštáře a ubrus s prolamovaným středovým pásem, který se vyndával bez výjimky jednou ročně, aby se prostřel a uhladil na vánoční tabuli. Bílá látka byla místy potřísněna rezavými skvrnami. Když sáhla pod ubrus, dotkly se její prsty hedvábného papíru. Vyndala ubrus, aby odhalila, co leží pod ním.

 

 


Hedvábný papír byl velice starý a zplihlý.

Když ho rozbalila, spatřila ze všeho nejdřív nádherné barvy. Vyskočily na ni stříbřité odstíny modři a zeleně, jako destilát jezerní vody a jarní oblohy, v jehož hlubinách uvízly spršky levandulových a nachových květů. Podívala se důkladněji a spatřila složitost tkaného vzoru – nádherně zakřivené tvary krůpějí se zakroucenými špičkami, kapradinové listy a rozvětvené stonky a droboučké květiny s pěti okvětními lístky. Jediné, co bylo v místnosti slyšet, když Mair roztřásla vrstvy jemné vlněné tkaniny, byl nářek ovcí. Byla tak lehká, až se zdálo, že se ve vzduchu vznáší.
Šál byl nádherný a ona ho ještě nikdy neviděla. (strana 9)

Tímto nálezem, který učinila nejmladší ze sourozenců Ellisových, vše začalo. Objev nádherného orientálního šálu a obálky s pramenem velice jemných tmavě hnědých vlasů podnítil Mair vypravit se do Indie, jít po stopách prarodičů, objevit rodinné tajemství. V Indii skutečně nejmladší vnučka nalezne stopy po Nerys a Evanu Watkinsových, kteří zde žili několik let před a během druhé světové války. Dědeček byl misionář a babička učila děti v misijní škole. Jejich vnučka tu postupně odkrývá jednotlivé vrstvy příběhu, který se odehrál v nádherném městě Šrínagaru, jež leží na břehu jezera. Postupně se dozvídá o velikém přátelství tří mladých žen, které společně skrývají veliké tajemství jedné z nich, i odhaluje pravdu o milostném vztahu babičky k zajímavému muži s nejasnou minulostí.

Rosie Thomasová proplétá ve svém uhrančivém románu Kašmírový šál dávnou minulost s dobou přítomnou, spolu s ní sledujeme cestu Mair do Kašmíru a její návrat do Anglie, stejně jako život její babičky a jejích přítelkyň v době, kdy žily v městě na břehu jezera. Mladá novomanželka Nerys Watkinsová tenkrát odjela z velšského venkova silná ve víře, byla odhodlána být svému nesmělému muži oporou stůj co stůj. Také mu životní oporou byla, ale když se z Indie vrátila po válce domů do Walesu, nebyla to tatáž žena, jakou byla dříve, především v oblasti víry u ní došlo k zřetelnému posunu.

Autorka umně navazuje událost za událostí, jako kdyby vytvářela řetízek, který se po pomyslné spirále bude vzpínat vzhůru – od minulosti k přítomnosti. Ti, kdo se mají potkat, se v příběhu potkají, přitom netuší, že jedině společně dokážou zasadit každý jednotlivý kamínek na správné místo do pestré mozaiky jednoho impozantního osudu.

Krásný milostný román s barvitými popisy indického venkova, členitým dějem a pasážemi silných emocí oslovuje čtenáře svou členitostí a velmi vytříbeným stylem. Autorka se nebojí popisů, protože jich umí užít s mírou. Všechny její postavy jsou věrohodné, jde o psychologicky dokonale propracované postavy. K tomu střídáním minulosti s přítomností udržuje čtenáře v napětí, pobízí ho k vlastnímu úsudku, aby včas s dějem odbočila na novou stezku a příběh ještě více vyhrotila. Díky těmto atributům udržuje čtenáře v napětí od počátku do konce románu.

Rosie Thomasová je pseudonymem britské spisovatelky Janey Kingové (nar. 1947, Denbigh, Wales). Po studiích v Oxfordu pracovala jako novinářka, v současné době se věnuje výhradně literární práci. Má na kontě dvacítku románů, většinou velice úspěšných. Dva z nich (Iris a Ruby a Sunrise) se dočkaly prestižního ocenění, které uděluje Romantic Novelists´ Association. Rosie Thomasová má dobrodružnou povahu, holduje cestování, vysokohorské turistice a horolezectví (zdolala Alpy i Himálaj) a automobilismu (účastnila se automobilových závodů Peking – Paříž). Nějaký čas strávila v bulharské výzkumné stanici v Antarktidě a při psaní románu Kašmírový šál pobývala v Ladákhu a Kašmíru. Žije v Londýně.

Kasmirovy sal

Název: Kašmírový šál
Autor: Rosie Thomasová
Překladatel: Jana Pacnerová
Vydáno: 2013
Stran: 424
Vydalo nakladatelství: Fortuna Libri
Hodnocení: 85 %

Zdroj pramenů: www.fortunalibri.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

11. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

11 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Papiňák: Malý soubor drobných úvah

Papinak krivancovaDostala se mi do rukou útlá knížka v měkké vazbě, tak akorát do kabelky. Napsala a vydala ji Ludmila Křivancová, která do ní shromáždila čtyřicet glos, čtyřicet svých náhledů na život.  Knížka se jmenu...


Literatura

Nočník neohrožené ženy – životem s úsměvem

nocnikBlog, který už má na Facebooku na dvě desítky tisíc čtenářů vychází momentálně i v knižní podobě. Nočník se jmenuje proto, že jej Eva Bennett píše hlavně v noci. Jak sama říká, píše ho v noci zejména z toho důvodu, že se bojí zhasnout. A tak v době, kdy...

Divadlo

Přímý přenos derniéry představení Dejvického divadla Ucpanej systém uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

ucpanej system200Nedosažitelné Dejvické divadlo mohou 19. dubna navštívit všichni, komu unikl boj o vstupenky na inscenaci tohoto legendárního a hereckými hvězdami protkaného souboru. Derniéra Ucpanýho systému, kde hlavní roli Boha ztvárňuje oblíbený Iv...

Film

Co je otevřené dílo a jak ho vnímat

Otevrene dilo 200Od Umberta Eca u nás vyšly již leckteré spisy, avšak jeho první velký počin - Otevřené dílo - vychází teprve nyní, po více než půlstoletí od napsání, a to opět zásluhou nakladatelství Argo. I sám Eco si této práce zjevně vážil, protož...