Desetiletá Julie a nejen její slovíčkové sny

Desetiletá Julie a nejen její slovíčkové sny

Tisk

200litTřetím titulem Petry Dvořákové je půvabná knížka pro malé čtenáře. Autorka se naprosto dokonale vžila do myšlení desetileté Julie, která je nesmírně zvídavá, zvědavě pozoruje okolí a snaží se uchopit a pochopit svět dospělých. Odevšad na ni „útočí“ slova – řadě z nich rozumí, jiná si vykládá svou čistou dětskou logikou. Logikou, která dokáže odhalit na dřeň dospělácký svět.

 

 

Vedle slov a slovíček, kterým nerozumí a musí si je vyhledávat ve slovníku či žádat od starších jejich objasnění, Julii trápí, že nemůže být se svou maminkou. Bydlí druhým rokem s tátou a mladší sestrou Elou na vesnici u tety, co má dva kluky. Je tady vlastně hezky, ale maminka oběma holčičkám tuze schází. Julie je přesvědčena, že její maminku zaklely neposlušné nápisy na lahvích, které si kupovala v obchoďáku. Kvůli nim se maminka musí léčit, kvůli nim se museli táta, Ela a Julie odstěhovat z Prahy. Teta je hodná, jenže není jako maminka – například neumí nakupovat v obchodním centru, nákupy tetě totiž moc radosti nepřinášejí.

lit

Jak je zřejmé, Julie to nemá vůbec snadné. Potřebuje si srovnat v hlavě všechny změny, které do jejího života zavlekli dospělí svým nedospělým chováním. Musí se vyrovnat s rozchodem rodičů, se změnou prostředí, musí se sžít s novou rodinou, s novými spolužáky…

Petra Dvořáková napsala půvabný deník desetileté holky. Holky, co se dostala ne vlastní vinou do potíží. Holky, co chce všemu přijít na kloub, co musí skousnout během krátkého období řadu změn. Autorka dokonale vystihla myšlení zvídavé a zvědavé desetileté dívenky. Jedinečné jsou především Juliiny logické dětské konstrukce – upřímné, čisté, bez přívlastků. 

Julie mezi slovy je pohledem do dětského nitra se vším všudy. Zdařile odhaluje chyby nás o něco starších, kterých se dopouštíme v přesvědčení, že je to pro dobro těch malých, z našeho pohledu nezkušených. Řekněte: můžeme chtít, aby děti říkaly pravdu, když sami mlžíme, neodpovídáme na otázky, nehodí-li se nám to do krámu? Musím se přiznat, že Petra Dvořáková svou knihou pro malé nastolila otázky pro nás velké. Takže zbývá odpovědět na otázku: je Julie mezi slovy jen pro děti? Rozhodně ne. Malí čtenáři se ve světě Julie a jejích slůvek najdou. A dospělí? Ti si mohou připomenout, že kdysi byli malí a že stejně jako Julie se na chování a jednání „dospěláků“ nekoukali vždycky jen s obdivem a pochopením.

Vedle velmi svižného textu, který je plný krásné dětské nezkažené logiky a přímosti, kterou autorka předestřela malým i velkým čtenářům, se kniha vyznačuje velmi působivými ilustracemi, které jsou z dílny Katariny Gasko.

Celkový dojem: jednička s hvězdičkou.

lit1

Petra Dvořáková (nar. 1977) vystudovala střední zdravotnickou školu a poté filozofii na Masarykově univerzitě v Brně. Krátce pracovala jako anesteziologická sestra. Nyní pracuje jako nezávislá autorka a publicistka. Do povědomí veřejnosti vstoupila svou první knihou Proměněné sny, za kterou v roce 2007 získala cenu Magnesia Litera. Tyto „rozhovory o iluzích a deziluzích, které přináší víra,“ vzbudily živý čtenářský zájem, ale i rozporuplnou reakci v církevním prostředí. V roce 2009 vydala svou druhou knihu Já jsem hlad s podtitulem „Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši“. Se svými dvěma syny žije ve Znojmě.

Název: Julie mezi slovy
Autor: Petra Dvořáková
Vydáno: 2013
Stran: 128
Vydalo nakladatelství: Host
Hodnocení: 99 %

zdroj: www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Samo Alexander, Pressburger Klezmer Band: Som najradšej, keď je na pódium zábava

sam perexPostupne sa dostávame ku Klezmeru zo Slovenska. Začalo to predchádzajúcim CD, kde sme mali jednu pieseň z Vyšných Rastlavíc. Kedysi sme nevedeli, že sa hral na Slovensku, v súčasnosti sme v rôznych knihách naš...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vysoké sázky, Noční jestřáb a Dvojí hra jsou názvy tří povídek s kriminální zápletkou v hlavní roli s detektivem Jesse Stonem.

200litJiž obal knihy nám čtenářům nabízí jakousi ochutnávku obsahu jednotlivých povídek. Zlověstná vrána sedící nad hladinou vody u povídky Vysoké sázky, dalekohled s odrazem ženy ve skle u Nočního jestřába a pár třešní ve sklenici u Dvojí hry.

...

Literatura

Hledáte neotřelé povídky? Sáhněte po Vzpouře pokořených andělů

Vzpoura pokorenych andelu 200V nakladatelství Epocha vyšla povídková kniha Romana Cílka, autora detektivek a literatury faktu s názvem Vzpoura pokořených andělů. Za mě rozhodně stojí za pozornost!

...

Divadlo

Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Vetrna hurka perexKdyž Kateřina a Heathcliff společně vyrůstali, slíbili si na svobodných úpětích Větrné Hůrky věčnou lásku. I když byl Heathcliff jen nalezenec, kterého do domu přivedl Kateřinin otec, aby se o něj postaral, Kateřina v tom nevid...

Film

Jaromír Hanzlík převezme v Karlových Varech cenu za umělecký přínos

HanzlíkJaromír Hanzlík oslavil v únoru již své sedmdesáté narozeniny a jako významnou osobnost českého herectví jej připomene i letošní karlovarský filmový festival, pořádaný již po třiapadesáté -  a opět na rozhraní června a července. Hanzl...