Muž, který našel svůj stín

Muž, který našel svůj stín

Tisk


muz milenium200Myslím, že nejsem sama, kdo netrpělivě čekal na další setkání s Lisbeth Salanderovou a Mikaelem Blomkvistem. Také na setkání s novým autorem pokračování Milénia, který nám naše oblíbené hrdiny přivedl zpět. Vypadá to, že David Lagercrantz našel správný recept.

 

 

Lisbeth si odpykává trest ve věznici pro největší zločince Švédska a jak asi tušíte, není tam zrovna klid. Lisbetino oddělení ovládá Benita, známá vražedkyně, která svými obětmi nechává projít své rituální dýky. Šikanuje své okolí, ale nejvíc se zaměřuje ve svých výpadech na mladičkou Fáríu.

Fáría vyrůstá v muslimské rodině. Její otec a bratři se rozhodli, že ji provdají za jednoho muže z Bangladéše, který by vylepšil rodině finanční situaci. S tím ale Fáría nemůže samozřejmě souhlasit, svou lásku si našla sama. Jenže to byl velký problém, který vyústil až v její uvěznění.

Stařičký Holger Palmgren, původní poručník Lisbeth a jeden z lidí, kterým se dá věřit, ji navštíví ve vězení a předává zásadní informace o jejím dětství. A tím se nadobro rozjíždí nové pátrání a další případ nejen pro Lisbeth a Mikaela Blomkvista.

David Lagercrantz v pátém díle Milénia odhaluje příběh Lisbetina dračího tetování. Zda si ho takto aspoň vzdáleně představoval i duchovní otec Lisbeth Stieg Larsson? Těžko říct, ale já vysvětlení v nové knize přijímám, působí to pravdivě a přirozeně v rámci toho, co už známe.

Autor použil vcelku podobný recept jako v díle předchozím – téma dvojčat, odhalení dalšího kousku minulosti Lisbeth, vzácné onemocnění nebo fyzický stav, trochu vědy a samozřejmě bezpráví na ženách, kterému se dá potrestat.

Knihu jsem přečetla jedním dechem, napsaná je skvělým rytmem, po řádcích klouzáte, ani nevíte jak. Určitě je to i zásluha citlivého překladu. Jediné, co mi chybělo, že se nic nového neudálo ve vztahu Lisbeth a Mikaela, ale možná už svou šanci prostě promeškali.

Oproti Dívce v pavoučí síti je celkové tempo mírnější, doopravdy akčních scén není mnoho, řekla bych, že i jednotlivé linii příběhu byly „prostříhané“. Věřím však, že tento klid je jen předzvěst velké bouře v šestém díle, o kterém sám autor říká, že je jeho poslední. No, uvidíme, že?

muz milenium

Muž, který hledal svůj stín/Mannen som sökte sin skugga
Autor: David Lagercrantz
Přeložila: Azita Haidarová
Žánr: thriller
Nakladatelství Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 456
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Detektivku Bez duše jsem četla bez pauzy a bez dechu

bez duse 200V nakladatelství Motto vyšel debut mladému autorovi Martinu Stručovskému s názvem Bez duše. Anotace slibovala „skvělou detektivku z pera talentovaného českého autora“ a já už po zklamáních s podobnými označeními ani nevěřila, že říká pravdu....


Literatura

Punková bible pro všechny generace

punkovy prapor perexTak lze charakterizovat knihu malého rozměru, ale velkého obsahu s názvem Punkový prapor. Autorem této výpovědi je Petr B. Výškovický, který zúročil všechny nejen punkové zkušenosti a předložil tak...

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...