Čtivá jednohubka: Malé příběhy velkých mužů

Čtivá jednohubka: Malé příběhy velkých mužů

Tisk

male-pribehy-velkych-muzu200Diana Kutilová založila projekt Sladké děti a napsala také stejnojmennou trilogii pro děti. Dospělým věnovala knihu Na křídlech slov a nejnovější počin Malé příběhy velkých mužů.

 

 

I když autorka v závěru uvádí, že jsou všechny postavy a události smyšlené a jakákoliv podobnost je nezamýšlená a náhodná, tak si myslím, že podobně jako u románu Na křídlech slov se inspirovala svými zkušenostmi z její tlumočnické praxe. A pokud ne, tak jsem si to tak sama alespoň představovala a ke knize mi to nějakým způsobem sedělo.

Musím na úvod přiznat, že kniha nabízí přesně to, jak se jmenuje. Jedná se opravdu o tři malé příběhy velmi zajímavých mužů a popsán je jeden červnový týden v jejich životě. Všichni jsou to cizinci žijící v Praze. Každý z nich je úplně jiný, ale všichni jsou podle mě sympatičtí a klidně bych si jen s nimi přečetla celou knihu. Dokázali se mi totiž dostat do hlavy.

Prvním mužem je šedesátiletý Ital Luigi Verdelli. Ten jako ředitel zastupuje světovou módní značku téměř dvě dekády v Praze v Pařížské ulici, kde také bydlí. Ukazuje tak svět luxusu i tvrdé dřiny. Němec Volker Wolfgang pracuje jako vysoký manažer na vedoucí pozici v nadnárodním koncernu v podobě automobilky. Na své práci si zakládá a myslí si, že má vše pod kontrolou... Nejmladším mužem je Američan Joseph Smith, který do Prahy přijel jako misionář s cílem šířit svědectví o Ježíši Kristu. Ukazuje zde jejich pravidla i rutinu misionáře.

Příběhy nejsou dlouhé, celá kniha má přes 200 stran a ukazuje opravdu jen krátkou dobu v životě těchto mužů. I když jsou navzájem oddělené, přesto jako by je něco spojovalo. Ať už je to jakási dychtivost nebo ctižádostivost, tak například touha po lásce. Líbilo se mi, že ačkoliv by autorka mnohdy mohla moralizovat a popisovat, jak jejich jednání není správné, tak si to odpustila a nechala na čtenářích, aby se nad osudy těchto velkých mužů zamysleli sami.

Malé příběhy velkých mužů byly opravdu takovou oddechovou jednohubkou, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Zároveň doufám, že Diana do budoucna přijde i s něčím větším, protože na to má. A její dcera Tereza zodpovědná za ilustrace jí v tom rozhodně může oěpt sekundovat. Zde pracovala s červenou barvou a muže nejen na obálce skvěle vystihla.

Diana Kutilová je tlumočnice, spisovatelka a zakladatelka projektu Sladké děti. Její patnáctiletá dcera Tereza je autorkou ilustrací jak dětské trilogie Sladké děti, tak beletrie pro dospělé Na křídlech slov.

male-pribehy-velkych-muzu
Malé příběhy velkých mužů
Autor: Diana Kutilová
Žánr: román, česká beletrie
Nakladatelství: Nakladatelství Olomouc
Rok vydání: 2023
Počet stran: 227
Hodnocení: 85 %

https://www.sladkedeti.cz/produkt/male-pribehy-velkych-muzu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Orozovič: Kdyby čeština byla mezinárodním jazykem, mohly některé české písničky být světovým hitem

IgorOrozovic 200Igor Orozovič, člen činohry Národního divadla v Praze a také zakladatel Cabaretu Calembour, uvedl na svém YouTube kanále sérii šesti videoklipů, kterou příhodně nazval Rébusongy aneb Poznávačky. Diváci mají za úkol uhodnout, o kterou če...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vždy existuje naděje

Meli jsme stesti 200Na začátku roku 1939 se židovská rodina Kurcových snažila žít normální život v polském městě Radom. Válka se však neúprosně blíží a když se Polsko rozdělí mezi Německo a Sovětský svaz, členové rozvětvené rodiny se od sebe odtrhli...


Literatura

Jak se zbavit kil – stálé téma dne

kni 200Hubneme a hubneme a hubneme. K tomu nás nabádá tisk, rozhlas i televize. Chodí nám nevyžádané e-maily na zaručeně dokonalé prostředky, které nám zajistí lepou postavu. Úspěšní jsou přece jen ti štíhlí – kdo nezvládá vlastní váhu, nezvládá...

Divadlo

Drama O myších a lidech se zažere hluboko pod kůži

o mysich a lidech200V sobotu 20. dubna 2013 opanovala zlínské Městské divadlo atmosféra o trochu svátečnější než v jiné soboty. V ten den se konala již čtvrtá letošní premiéra. Poprvé tak diváci měli možnost zhlédnou psychologické drama z pera

Film

Bláznivá komedie aneb Což takhle dát si špenát

altKomedie Což takhle dát si špenát vznikla v roce 1977 a od té doby patří mezi nejlepší filmy, které se u nás vůbec kdy podařilo natočit. Velmi vhodně navržené hlavní postavy, které se dostávají vinou stroje na omlazování do rů...