Román Na viděnou v Havaně mě nadchnul a zasáhnul

Román Na viděnou v Havaně mě nadchnul a zasáhnul

Tisk

Na videnou v Havane200Chanel Cleetonová je autorkou knihy Na viděnou v Havaně, která vyšla v nakladatelství JOTA. Její jméno si podle mě rozhodně musíte zapamatovat!

 

 

 

 

V knize se prolínají dva příběhy z různých dob. Ten aktuální se odehrává v roce 2017, kdy mladá novinářka Marisol Ferrerová má za úkol rozptýlit popel babičky Elisy v její rodné Kubě. Vydává se proto do této země a dozvídá se zde spoustu tajemství a také se potýká s nebezpečnou politickou situací.

Na druhé stran čtenáři sledují osudy devatenáctileté Elisy v roce 1958 v Havaně. Ta patří mezi kubánskou smetánku, protože je dcerou cukrového barona a žije stranou politických nepokojů. Vše se však změní v okamžiku, když se zamiluje do vášnivého revolucionáře…

Přiznám se, že jsem od knihy neměla žádná očekávání a ani běžně podobné tituly nevyhledávám. Tento mě však něčím zaujal a lákalo mě také prostředí Kuby, na což má vliv možná i nedávno čtená kniha Třešně v rumu. O spoustě věcí jsem vůbec nevěděla a ani si nedovedu představit, jaké to tam muselo být. Autorka pochází z Floridy, ale vyrostla na příbězích o útěku své rodiny z Kuby po událostech Kubánské revoluce, takže to knize dodává na pravdivosti a celkově je to velkou přidanou hodnotou.

Také do příběhu jsem se velmi rychle dostala, bavily mě obě dvě dějové linky a musela jsem stále pokračovat ve čtení. Byla jsem často napjatá, čekala jsem, jak něco dopadne, ale také jsem se usmívala, hrdinům to přála a cítila se rozněžněle. I když jsem dočetla, tak na mě kniha ještě dolehla – přemýšlela jsem nad vztahy, neměla jsem daleko k slzám a zažívala zvláštní pocity. To už se mi dlouho nestalo a je to podle mě dalším signálem, jak je kniha Na viděnou v Havaně dobře napsáno. Nebylo tu zde nic navíc, žádná zbytečná omáčka nebo nějaká výplň, jen krásný příběh zasazený do pro nás netradičních míst.

Jak jsem se dočetla, tak se má jednat o první díl ze série o této rodině, tak doufám, že nakladatelství JOTA bude pokračovat v překladu a já budu mít brzy v knihovně více takto jedinečných knih!

Chanel Cleetonová je autorkou New York Times a USA Today bestsellerů. Její knihy Na viděnou v Havaně, When We Left Cuba, The Last Train to Key West a The Most Beautiful Girl in Cuba byly vybrány pro knižní klub Reese Witherspoonové. Přestože Chanel pochází z Floridy, vyrostla na příbězích o útěku své rodiny z Kuby po událostech Kubánské revoluce. Svou vášeň pro politiku a historii rozvíjela během studií v Anglii, kde na univerzitě v Richmondu, The American International University, získala bakalářský titul v oboru mezinárodních vztahů, a následně na univerzitě London School of Economics & Political Science, kde získala magisterský titul v oboru světové politiky. Zároveň získala titul doktorky práv na University of South Carolina School of Law.

Na videnou v Havane

Na viděnou v Havaně
Autor: Chanel Cleetonová
Překlad: Alžběta Komrsková
Žánr: román
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2023
Počet stran: 327
Hodnocení: 92 %

https://www.jota.cz/na-videnou-v-havane


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbara Semenov by si přála, aby byl čtenář knihou inspirován a motivován, že nic není nemožné, když se chce, když je vůle.

barbara semenov 200Barbara Semenov je novinářka, publicistka, básnířka a producentka, která vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a v letech 1975 až 1981 působila jako redaktorka v Televizních novinách Československé televize. Pod tlakem odporu k t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Deset malých králíčků

lovec kraliku perexZatím co si Joona Linna dva roky ve věznici posiloval a chystal se na novou kariéru zahradníka, zločin ve Švédsku neustal. Známá literární dvojice Lars Kepler se po odbočce s mysteriózním thrillerem Playground vrací ke svému staré...


Literatura

Famózní francouzský thriller Syndrom E

syndrom200Nedávno vyšel první díl z pentalogie od spisovatele Francka Thillieze, který má za sebou mnoho knih a patří mezi jednoho z nejlepších francouzských spisovatelů současnosti. Kriminální thriller Syndrom E vyvolal velký ohlas a zaručeně byste po něm...

Divadlo

Zlínu se „hra her“ povedla

hamlet 200Shakespearův Hamlet je jedním z nejvýraznějších představení 73. sezóny Městského divadla Zlín a také jí dal motiv v podobě otázky být či nebýt. Jedná se o jednu z 11 premiér, kterou si zlínští diváci mohou vychutnat.

...

Film

Příjemná atmosféra a sedm nejlepších krátkých filmů za poslední čtvrtrok na Future Shorts Brno

future shorts film200Aligátor místo pejska v bytě, somálští rybáři, kteří k lovu používají samopaly nebo překvapivé odhalení původu jednoho filmařského loga. Ano, tohle je Future Shorts a poprvé i v Brně!