Za mě kniha roku 2022: Šepot z lesa

Za mě kniha roku 2022: Šepot z lesa

Tisk

sepot z lesa200V srpnu 2022 vyšel debutový mysteriózní román Šepot z lesa mladé autorce Kateřině Surmanové. Již obálka nás varuje, že mezi stromy číhá zlo… a přiznávám, že tajemný les a jeho tajemství vás budou strašit ještě chvíli po přečtení tohoto majstrštyku!

 

 

King po česku?

Kateřina Koutníková Surmanová (* 1984) je česká novinářka a spisovatelka. V současné době pracuje jako vedoucí redaktorka domácí rubriky mediálního domu Economia a.s. Absolvovala obor mediální studia na Univerzitě Palackého v Olomouci a vystudovala také teorii a dějiny dramatických umění. Působí příležitostně jako dramaturgyně filmových festivalů a televizní scénáristka. Většinu života se však věnuje práci novinářky a redaktorky.

Tenhle les má prohnilé kořeny...

Investigativní novinář Petr se po rozvodu vrací z Prahy do rodné vísky v Orlických horách, aby dal do kupy dům po matce. Potkává staré známé a jak se vynořují lidé z masa a kostí z jeho minulosti, objevují se i vzpomínky na jeho nejlepšího kamaráda Vojtu, který před dvaceti lety záhadně zmizel. Zjišťuje, že Vojta nebyl jediný, kdo se v okolí ztratil. Postupem času začíná mít pocit, že se s ním chce kamarád spojit. Vyšetřování ho zanese do míst, kde není radno pobývat v noci sám...

Doporučuju číst v noci

Na prvotinu, která čítá cca 470 stran, příběh uteče jako voda, ani nevíte jak. Něco vás prostě nutí otáčet stránky jako o život a zjistit pravdu. Bude to jistě zásluha autorky, jejíž slovní zásoba i nezvyklé slovní obraty vyšperkovaly netradiční námět k dokonalosti.

Pohrála si a zvládla využít génia loci Orlických hor, přidala k tomu místní zvyky a tradice, vztahy mezi vesničany, kde o sobě všichni hodně vědí a přidala tíživou atmosféru a dala tak vzniknout příběhu, který hýří emocemi a tím tak připomíná tvorbu Stephena Kinga, či jak jsem se dočetla třeba Jozefa Kariky.

Závěr vyprávění může jednoho zklamat. Zjištění, jak to vlastně bylo a uzavření příběhu, si myslím, že jedněm čtenářům sedne, druzí budou zklamáni. Já se závěrem problém nemám, naopak si myslím, že bychom měli ocenit, že i u nás vznikají knihy takového žánru a úrovně.

Doufám, že knize dáte šanci a nenecháte se odradit delší stopáží – za mě je to plus. Pokud ne, tak společně můžeme vyhlížet druhý román autorky, knihu Zvedá se vítr (vyjde v září a bude mít asi 280 stran).

sepot z lesa

Název: Šepot z lesa
Autor: Kateřina Surmanová
Žánr: thriller, horor
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, brožovaná vazba
Počet stran: 482
Hodnocení: 100 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/sepot-z-lesa/kniha/15017/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je atmosférická a měla by člověka naladit na vlnu klidu a harmonie, říká Tomáš Kympl

Tomas Kympl 200V hudebním světě je hudební skladatel, textař a zpěvák Tomáš Kympl už řadu let pojem. Vyhrál několik mezinárodních soutěží a natočil řadu žánrově odlišných alb či projektů, což ho řadí k těm nejtalentovanějším a nejpozoruhodnějším osob...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Oldřich z Chlumu opět zasahuje

altDetektivky zasazené do historie mají úžasné kouzlo. Pro čtenáře i autory. Čtenář i autor si užívají dobových reálií, syrových a nevyumělkovaných vražd. Vyšetřovatelé v knihách nesnímají otisky prstů, neposílají vzorky do laboratoře na expertízu, nestudují...


Literatura

Cesta k cizím jazykům

cesta-k cizim jazykum 200V listopadu vydalo nakladatelství Grada geniální příručku pro všechny, kteří by se chtěli zdokonalit v cizím jazyce. Na svědomí ji má erudovaná lingvistka Dagmar Sieglová a v knihkupectvích ji najdete pod názvem Ces...

Divadlo

Tragédie Kapuletů a Monteků navléknutá do baletních střevíců

romeoajulie 200Kdo by neznal nejslavnější příběh všech dob, který pojednává o zamilované veronské dvojici, jejíž láska se kvůli nepřátelství dvou vlivných rodin dočkala tragického konce. Jen málokdo si už ale dokáže představit, že by tato tragédie mohla ...

Film

Festival francouzského filmu

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní ...