Cesta k cizím jazykům

Cesta k cizím jazykům

Tisk

cesta-k cizim jazykum 200V listopadu vydalo nakladatelství Grada geniální příručku pro všechny, kteří by se chtěli zdokonalit v cizím jazyce. Na svědomí ji má erudovaná lingvistka Dagmar Sieglová a v knihkupectvích ji najdete pod názvem Cesta k cizím jazykům s lákavý podtitulem 100 + 10 metod, strategií, cvičení a rad pro učitele i samostudium.

 



O autorce

Dagmar Sieglová se dlouhodobě věnuje cizím jazykům a způsobům, jak si je co nejlépe osvojit. Při své pedagogické činnosti na vysoké škole se může opřít o bohatou lektorskou a metodologickou praxi z různých stupňů vzdělání i společenských odvětví. Na kontě má knihu o didaktických metodách pro 21. Století Konec školní nudy (2019).

O knize technicky

Přehlednější příručku jsem ještě nečetla, ani učebnice nejsou tak striktně uspořádané, že hned víte, kde jste, co hledáte, co je nejdůležitější a pak vidíte praktické rady a typy. Kniha nabízí informace O autorce, Úvodní slovo, Cíl a metodologie a dále se dělí na několik hlavních kapitol: Úvod, Čtení, Poslech, Mluvení, Psaní, Vizualizace. Na závěr nesmí chybět Poděkování, Shrnutí, Summary a hlavně Seznam literatury, který může pomoci při dalším bádání a samostudiu.

O knize prakticky

Kniha mě nadchla svým přístupem, velmi lidským a zároveň ambiciózním s důrazem na vůli učit se a vzdělávat se dál – jak studenti, tak učitelé. Zaměřuje se hlavně na angličtinu, ale informace zde obsažené můžete klidně aplikovat na jiné jazyky. Autorka nám poskytla pohled na svůj život a na učení se jazykům a to dělá také hodně, je to běh na dlouhou trať a není to ani o gramatice, nebo slovní zásobě, ale ochotě se neustále učit a poznávat cizí kulturu a její řeč.

O knize v praxi

Moc se mi líbilo Desatero jazykového vzdělání a jen mě mrzí, že v našich školách to prakticky nejde aplikovat. Aspoň ne na základních, na středních někde snad ano a na vysokých by to mělo být pravidlem. Tato příručka se totiž nehodí pro aplikaci na základní školy a na středních taky ne, ale pro vysokoškoláky je jak dělaná, nebo pro učitele, které zajímá, jaké možnosti učení nám nabízí 21. století. Velmi oceňuji i fakt, že zde autorka zařadila i kapitolu o Vizualizaci. Každý se sice učíme jiným způsobem, ale vizuální představivost pomáhá uspořádat myšlenky a zaměřuje se na využití slovní zásoby v praxi. Ať se jedná o pexeso, myšlenkové mapy nebo infografiku či další, ne tak známé způsoby (analýza SWOT, Potterův box), spatřuji v jejich užití ve výuce budoucnost.

O mých dojmech

Cesta k cizím jazykům mě nadchla a na mnoha místech mi autorka mluvila z duše. Pracuji jako lektorka jazyků a jen mě mrzí, že škola učí tradiční formy – našprtat se slovíčka, probrat danou gramatiku a nazdar, jede se dál v tomhle nekonečném kole. Tady nám ale nabízí širší souvislosti a celou řadu možností, jak se jazyku věnovat, jak ho uchopit a upevnit. Učitelé jazyků by si tuto knihu měli přečíst povinně a studentům bych ji doporučila jako podpůrný prostředek, pokud to s jazyky myslíte vážně – věřím, že vám otevře oči a pomůže lépe danému jazyku pozorumět.

cesta-k cizim jazykum

Název: Cesta k cizím jazykům
Autor: Dagmar Sieglová
Žánr: naučná literatura, jazyky, lingvistika
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020, paperback
Počet stran: 272
Hodnocení: 95 %

Odkaz: https://www.grada.cz/cesta-k-cizim-jazykum-11298/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Síla hotentota po česku

sila hotentota 200Nakladatelství Pointa vydalo v květnu sbírku zamyšlení a jakýsi nenásilný návod na život v podobě literární prvotiny Petra Kovaříka s originálním názvem Síla hotentota.

...


Literatura

Už brzy se dozvíme, které dílo bude Knihou roku

Kniha roku black 1Literární anketa Kniha roku se pomalu blíží ke svému vyvrcholení. Na stránkách projektu můžete hlasovat a vybrat některého z nominovaných, kteří si odnesou žánrové ceny. Výsledky budou vyhlášeny na slavnostním galavečeru 16. lis...

Divadlo

Komedie Poslední ze žhavých milenců se Simonou Stašovou má za sebou skoro 12 sezón

posledni ze zhavych milencu 200Komedie Poslední ze žhavých milenců, patří mezi nejúspěšnější díla známého amerického autora Neila Simona. Řadu sezón se těšila velké divácké přízni na Broadwayi. Skvělá je již svým námětem a přímo dokonalá dí...

Film

Za láskou šli by světa kraj

cirque 200Cirkus ve snové vizi. Tak by se dal nazvat projekt dvou režisérských es Jamese Camerona a Andrewa Adamsona, kteří spojili své síly s jedním z nejlepších světových cirkusů Cirque du Soleil. Film Cirque du Sol...