Autistky: O ženách na spektru

Autistky: O ženách na spektru

Tisk

 files e 5434 autistky (2)

Pokud jste si mysleli, že autista je velké dítě, které sbírá vláčky a s nikým nemluví, tak jste se spletli. Knížka Autistky bourá zažité stereotypy a odhaluje vnitřní svět ženy, které byl ve dvaačtyřiceti diagnostikován vysoce funkční autismus. Úspěšná kulturní redaktorka a producentka švédské rozhlasové stanice P2 Clara Törnvallová napsala působivou zpověď, která vám otevře oči a obohatí vaše dosavadní vědomosti o autismu. A co víc, možná se v knížce i sami poznáte.

Kniha Autistky je jedinečná už tím, že vlastně nevíte, kam ji zařadit. Je specifická a jedinečná, stejně jako její autorka. Ta začíná psát o sobě a svém životě, tento svůj osobní příběh prokládá vysvětlením, co to vlastně autismus je a jak se dnes k němu přistupuje, navíc jej obohacuje o další příběhy a kontakty s jinými ženami se stejnou diagnózou. Jde vlastně vůbec o diagnózu, nebo o jedinečnost osobnosti s autistickými rysy? Pokud jste neměli žádnou představu o tom, co to vlastně autismus je, dozvíte se to. A jestliže sami patříte mezi vysokofunkční autisty a dosud jste třeba o tom ani nevěděli, náhle poznáte ten důvěrně známý svět a pocit, jako byste se vrátili domů. Uvědomíte si, kdo vlastně jste a proč prožíváte vše právě tímto způsobem. To, že jste trochu jiní, není žádný handicap. Dostanete vysvětlení a pochopíte, proč je váš život takový, jaký je. Možná se začnete mít o to více rádi a budete se více přijímat.

Autistky se zaměřují hlavně na ženy. Ukazují, že vysokofunkční autismus byl u žen dlouho opomíjen a obtížně rozeznatelný. Nejste ani hysterka, ani úzkostná a práce či sebeprosazení ve společnosti neschopná žena, která má strávit zbytek života na antidepresivech a mimo dosah lidské civilizace. Jste jen trochu jiná a máte specifické prožívání a specifické potřeby, které si žádají pozornost a patřičný respekt.

Autorka poukazuje na to, že autismus nemusí být spojován s mužským pohlavím, náklonností k číslům, s láskou k dopravním prostředkům, úporným sběratelstvím čehokoliv, doslovným chápáním každé věty a nervózním kýváním hlavou shora dolů.

V knize se také setkáte se známými a nadanými osobnostmi či postavami z knih a filmů, které měly či mají vysoko funkční autismus, dříve označovaný jako Aspergerův syndrom. Například některými spisovatelkami nebo také Temple Grandinovou. Autorka uvádí též spoustu zajímavostí, nahlíží do větší hloubky, pojímá téma i celospolečensky. Řeší jak osobní příběh, tak obecnou charakteristiku a odborný náhled na toto téma s mnoha příklady a vysvětleními. Ukazuje, jak žít s autismem a jak zvládat každodenní život nebo jak zvládnout partnerský vztah a vůbec si někoho k sobě pustit. Pokud máte ve svém okolí někoho takového a absolutně nechápete o čem autismus je, možná vám kniha pomůže lépe proniknout do duše autistického člověka a naučíte se ho lépe chápat.

Autorka zmiňuje i facebookovou skupinu autistek, vysvětluje, jakou úlevou pro ni byla správná diagnóza, které se dočkala až po čtyřicítce, jak si konečně začala připadat jako normální člověk a nalezla v duši klid. Jak konečně uznala, že nemusí snášet všechno. Popisuje také, jak těžké pro ni byly některé věci týkající se soužití s manželem a celý blízký intimní vztah, například propastné rozdíly v osobních potřebách vyžadující obrovský respekt a toleranci. Jak ji například vytáčelo nepředvídatelné chování manžela nebo to, že chodil pozdě, což narušovalo její autistické vnímání a přístup k časovému rozvrhu i strachu ze změn. Kniha se mi opravdu moc líbila, protože moc dobře sama vím, o čem autorka píše.

Anotace knihy:

Dospělá žena s vysokofunkčním autismem je pro nás prakticky neznámým fenoménem — pokud se objeví ve filmu či literatuře, pak pravděpodobně jako ženská verze mužského nerda se zájmem o počítačové hry, matematiku, Rubikovu kostku nebo vlakové jízdní řády. Švédská spisovatelka Clara Törnvallová, jíž byl autismus diagnostikován ve dvaačtyřiceti letech, zjistila, že její prožívání a chápání se od běžných představ o autismu velmi liší. Proto vykresluje jiný obraz. Ve svém osobním vyprávění mísí prvky literatury faktu s rozhovory s autistkami a zpochybňuje náš pohled na normalitu a odchylky od ní. Zaměřuje se na skupinu žen, které byly ve společnosti dosud neviditelné.

O autorce:

Clara Törnvallová (nar. 1976) je kulturní redaktorka a producentka švédské rozhlasové stanice P2. Pravidelně přispívá do deníků Aftonbladet a Svenska Dagbladet. Její knižní debut Autistky. O ženách na spektru (2021) se prodal do více než deseti zemí.

Ukázka z knihy:

Kam až má paměť sahá, vždycky jsem se cítila odlišná. V duchu počítám. Od osmnácti let jsem vystřídala šest různých terapeutů na sebeterapii, tři párové, potažmo rodinné terapeuty, dvoje antidepresiva a nejrůznější prášky na utišení úzkosti, přečetla jsem stohy knih a článků o psychických problémech a strávila víkend v blázinci. Nepomohlo to. Nic z toho, o čem se mluví či píše, neodpovídá realitě a na mě se to nevztahuje. (...)

Nedodržuje smluvený čas, což nezvládám, jímá mě z toho úzkost, takže pokaždé ztropím scénu, on je čím dál zamlklejší a pozdě chodí pořád. Z domu mizí věci, buď je někde zapomene, nebo ztratí, a ani s tím se nedokážu vyrovnat. Jemu na tom nesejde. Koupím nový, prohodí jenom, zatímco já jsem na zhroucení. Chci vědět, kde která věc leží. On se s povzdechem dívá na moje komínky papírů a knih, ale nechápe, že já mám úplně jasno v tom, co kde najdu. S ničím se nesmí hýbat. On mění plán a dohody, takže začínám pochybovat, jestli pro něj to, co říká, vůbec něco znamená. Naše hádky jsou pro něj nepochopitelné, tolik ho miluju. Je jako kamenná socha, do které zas a znovu nabíhám hlavou napřed. Nechápe, že když mluvím, myslím každé slovo vážně. Domnívá se, že tím chci říct něco jiného, že se za mými slovy skrývá další význam nebo že přeháním.

 files e 5434 autistky

Název: Autistky/O ženách na spektru
Autor: Clara Törnvallová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2023
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

https://www.hostbrno.cz/autistky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Romantické duše a pejskaři, pozor! Je tu Útěk na venkov

utek na venkov200V květnu vyšel u nakladatelství Cosmopolis další úžasný díl z až pohádkové série Romantické útěky od úspěšné autorky Julie Caplinové. Tentokrát se v knize Útěk na venkov zaměříme na lásku jak člověčí, tak i lásku k nejlepším přátelům ...


Literatura

Investigativní novinář zpovídá elitního policistu

30 let pod prisahou perexČlověk, aby si mohl udělat vlastní názor, potřebuje znát i druhou stranu mince. V případě různých závažných kauz, jejichž náhled nabízí média často zkresleně, je to ...

Divadlo

Kočkožrout kašle na zažitá pravidla... a to se neodpouští

Kockozrout 2Lidé v malém bavorském městečku žijí svůj obyčejný život. Ze všeho nejradši se setkávají v místní hospodě, kde probírají nejnovější drby a popíjí pivo. Jejich dalšími zálibami jsou sex a věčné snění o novém začátku a lepším životě. Jejich životní...

Film

Dokumenty Michelangela Antonioniho se uhnízdily v Karlových Varech

altLetos někteří filmaři buď v plné síle oslavili sté narozeniny (jako japonský režisér Kaneto Šindo) nebo se před sto lety narodili (Tadaši Imai,  Alexander Mackendrick, Gene Kelly, Georges Franju,  Michelangelo Antonioni). P...