O Srdečníkovi, Jaterníkovi a Kebulákovi z Mise Afghánistán

O Srdečníkovi, Jaterníkovi a Kebulákovi z Mise Afghánistán

Tisk

Mise Afghanistan perexŽili, byli…Lékaři bez hranic. Jeden z nich, český chirurg Tomáš Šebek, se vydal do země lovců draků, aby pomohl kolegům v jedné velké nemocnici v Kundúzu. Cestou potká i krásnou Šeherezádu, Srdečníka, Jaterníka a Kebuláka, se kterými zažije mnoho neuvěřitelných dobrodružství. Mise Afghánistán však není žádná procházka rajskou zahradou, natož pohádka. Jedná se o krutou realitu.

 

 


Knižní vydání autentických záznamů Tomáše Šebka ze dvou misí do severního Afghánistánu zahrnuje záznamy z jeho dvou pobytů v kundúzské nemocnici v letech 2013 a 2015. Pokaždé tam strávil šest hektických týdnů, domovem se mu stal operační sál, denním chlebem mu byly útroby plné krve i dalších sekretů a neustálé zachraňování životů těžce zraněných dospělých, ba dokonce dětí, někdy připomínalo boj s devítihlavou saní, které za každou uťatou hlavu narostou hned dvě další. K tomu si připočtěte zoufalý nedostatek kvalitního lékařského vybavení, neustálý stres, absenci pořádného spánku a máte zde příběh plný napětí, který vás nenechá vydechnout.

Patříte-li k senzitivnějším osobám, které při vyprávění o dentálním ošetření začne bolet zub, nebo si při četbě o trepanaci lebky a štípání kostí tento proces živě představujete, dokonce jej přímo fyzicky cítíte, budete trpět s každou načatou stránkou…a přesto budete muset pokračovat dál, abyste se dozvěděli, zda se dá přežít průstřel srdce, ztráta půlky žaludku či jater a jestli Kebulák odkráčí z nemocnice po svých. V momentech, kdy bude napětí ve vaší hlavě dosahovat vrcholu, dostaví se možná náhlé uvolnění v podobě pláče nebo hysterického smíchu podobně, jako se to děje přímým účastníkům popisovaných událostí. Takovou moc má syrové a místy až cynické autorovo vyprávění, ze kterého ale zároveň čiší lidskost a pokora.

Pohlcena operačními výjevy a neustále se opakujícími pojmy jako játra, střeva, ledviny, slezina, mozek, žaludek a mnoho dalších orgánů jsem dospěla do stádia, kdy u jednoho odstavce konečně popisujícího pokus doktora Šebka o kousek normálního života, v němž přibližuje polední menu, sestávající z vařené slaniny se zeleninou v hovězím vývaru, četla jsem v první chvíli „vařená slinivka se slezinou“ a říkala jsem si: „Bože, to už je opravdu morbidní“…a až další řádky mě probraly a uklidnily.

Srdečník, Jaterník, Kebulák jsou ve skutečnosti pacienty pojmenovanými podle poranění, se kterými byli do nemocnice dopraveni a dali doktorům nejvíce zabrat. Většinou se zázračně uzdravili, mnoho ale bylo i těch, kteří, bohužel, takové štěstí neměli. Všemožných případů s nejrůznějšími konci byly desítky až stovky. Zásluhou organizace Lékaři bez hranic a jejích jednotlivých členů se daří zachránit mnoho životů v zemích, které jsou postiženy přírodními katastrofami či válečnými konflikty. Všichni, kteří se misí účastní, si zaslouží obdiv a uznání, doktora Tomáše Šebka nevyjímaje.

Mise Afghanistan1

Mise Afghánistán/ Český chirurg v zemi lovců draků
Tomáš Šebek
Nakladatel: Paseka
Popis: kniha, brožovaná, 312 stran, 13 × 20 cm, česky
Rozměry: 13 × 20 cm
Rok vydání: 2015 (1. vydání)
Hodnocení: 95 %

www.paseka.cz
www.paseka.cz/sebek-tomas-mise-afghanistan-cesky-chirurg-v-zemi-lovcu-draku/produkt-4302/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Vlastimilem Vondruškou u příležitosti završení čtyřdílné Přemyslovské epopeje.

200rozJiž ve středu 25. září vyjde závěrečný čtvrtý díl Přemyslovské epopeje s podtitulem Král básník Václav II. a my všem příznivcům historické literatury a fanouškům přinášíme rozhovor s Vlastimilem Vondruškou!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bublifuk do třetice – vstup na vlastní nebezpečí

bublifuk 200Léto je před námi a ve volném čase si lze mj. pročíst třetí díl dobrodružné komiksové revue Bublifuk, která láká své čtenáře tajuplnou výzvou „Vstup na vlastní nebezpečí“. Dozvídáme se, jak se odvíjejí osudy hrdinů všech příběhů předchozích d...


Literatura

Jaká je vaše hodnota P. Š.?

fak200Jonas Karlsson je všestranný umělec. Ve svém rodném Švédsku hraje ve filmech, divadelních hrách, které i píše a k tomu se věnuje povídkové tvorbě. Letos jsme ho mohli během května potkat v Praze na Severském literárním večeru nebo veletrhu Svět knihy, kde p...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Když musí tvrďák do školky

policajt ze skolky200Film Policajt ze školky (1990) ve své době ukázal, že i typicky akční hrdina jako Arnold Schwarzenegger musí jednou za život řešit problém, který má většina z nás. I královny musí chodit na zá...