Příjemná oddechovka nejen na dovolenou

Příjemná oddechovka nejen na dovolenou

Tisk

nejdrazsi suvenyr200Petře Š. Jirglové vyšla další kniha, po románu z Anglie tentokrát Nejdražší suvenýr odehrávající se v Mexiku a Praze.

 

 

 

Příběh začíná, když se třiatřicetiletý Roman vydává do Mexika. Původně zde měl trávit líbánky, ale osud rozhodl jinak a on se rozhodne si tento pobyt užít. Díky tomuto přístupu, ale také shodě okolností se seznamuje s energetickou Maríou, která změní celý jeho život. Prázdninový románek přerůstá v něco víc a čtenáři jsou svědky toho, jak se v Praze tvoří jejich společná budoucnost.

Zpočátku jsem se bála, že bude Nejdražší suvenýr jen jednou z mnoha knih na podobné téma a neměla jsem od něj příliš velké očekávání. Velmi rychle jsem se však začetla a užívala si popisy z Mexika, seznamovala se s odlišnou náturou lidí a posléze se mi líbilo, jak zde byl popsán kulturní šok z našeho hlavního města a další aspekty spočívající v tom, když začnete žít v cizí zemi. Autorka k tomu v rozhovoru prozradila, že ji k hlavní lince inspirovali její přátelé – on Čech, ona Mexičanka. „Jednou na společné dovolené jsme trávili večer tím, že nám vyprávěli, na jaké kulturní rozdíly naráželi, jak se jejich rodiny sžívali, co si ona myslí o Češích. A já se celý večer nepřestala smát,“ vzpomíná Petra Š. Jirglová.

Přečtěte si celý rozhovor s autorkou knihy: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

Ze začátku jsem měla trochu problém s postavami, nikdo z nich mi nebyl úplně sympatický a často jsem nechápala jejich chování. Zatímco u někoho tento dojem přetrval, u jiných jsem si k nim vytvořila vztah a byla opravdu zvědavá, co s nimi bude dál. Líbil se mi ten vývoj i různé další zápletky.

Tuto knihu jsem od prvního momentu, kdy jsem se k ní dostala, brala jako oddechovku. To se mi stoprocentně splnilo a zpříjemnila mi deštivé dny, které jsem navíc trávila s nachlazením. Tím jsem ocenila její nenáročnost a pohodovost. Nejdražší suvenýr je tak podle mě skvělou knihou na dovolenou nebo pro zpříjemnění náročných chvil a neměl by si ji nechat ujít žádný nadšenec do mexické kultury nebo ten, kdo chce vidět pohled cizince na Prahu.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Nalaďte se na léto s Nejdražším suvenýrem

Petra Š. Jirglová vždy ráda cestovala, ať už za zábavou, nebo za prací, a tato vášeň stála v základech nejen její úspěšné prvotiny Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte (2019), ale i románového debutu Všechno nejlepší, Anoo, volně inspirovaného životem v její milované Anglii. O svých cestovatelských zážitcích, ale i komentáře k aktuálnímu společenskému dění píše autorka na blogu TooSweetNothings.

nejdrazsi suvenyr

Nejdražší suvenýr
Autor: Petra Š. Jirglová
Žánr: román, česká současná beletrie
Nakladatelství: Ikar (Euromedia Group)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 256
Hodnocení: 85 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/594295-nejdrazsi-suvenyr.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ženská přitažlivost, aneb poezie trochu jinak

Ženská přitažlivostV aktuální tíživé době, kdy trávíme podstatně více času sami se sebou než kdykoliv předtím, je třeba využít každé příležitosti pro zklidnění duše a odreagování se od všedních starostí a strachů. K tomu může skvěle posloužit třeba i myšlenkové po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šrámkova Sobotka očima Reného Nekudy, lektora dílny tvůrčího psaní (ve zkratce)

Jananas sramkova sobotkaPrvní týden v červenci patřila, patří a věřme, že i patřit bude Sobotka Festivalu českého jazyka řeči a literatury. Na několika ročnících jsem byla (ještě jako zaměstnanec nakladatelství Albatros a posléze Amulet),...


Literatura

Proměny slovenského filmu
ImageČas od času vypadne z univerzit sborník textů věnovaných dokonce i pohyblivým obrázkům. Bohužel se jedná o publikace obtížně sehnatelné, vydavatelé zřejmě nepočítají s tím, že by jejich práce mohly zaj...

Divadlo

Touha po ženichovi jako nejlepší cesta do pekel

hratky s certemNedílnou součástí Mikulášovy družiny jsou čerti. Proto není divu, že pár dní před tím, než řinčení pekelných řetězů rozezvučí ulice, uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku z pera Jana Drdy Hrátky s čertem

Film

Bláznivá komedie aneb Což takhle dát si špenát

altKomedie Což takhle dát si špenát vznikla v roce 1977 a od té doby patří mezi nejlepší filmy, které se u nás vůbec kdy podařilo natočit. Velmi vhodně navržené hlavní postavy, které se dostávají vinou stroje na omlazování do rů...