Šrámkova Sobotka očima Reného Nekudy, lektora dílny tvůrčího psaní (ve zkratce)

Šrámkova Sobotka očima Reného Nekudy, lektora dílny tvůrčího psaní (ve zkratce)

Tisk

Jananas sramkova sobotkaPrvní týden v červenci patřila, patří a věřme, že i patřit bude Sobotka Festivalu českého jazyka řeči a literatury. Na několika ročnících jsem byla (ještě jako zaměstnanec nakladatelství Albatros a posléze Amulet), ale to už je hodně dávno. Jaký je asi festival v současné době, zajímalo mne. Proto jsem požádala o několik postřehů René Nekudu. Zažil atmosféru festivalu jako student, letos přijel na Šrámkovu Sobotku jako lektor. Tak jaké to bylo zkraje července v Sobotce, pane Nekudo?

56. ročník, má pátá účast, tentokrát z druhé strany jako lektora dílny tvůrčího psaní.

Šrámkův dům stojí, na Šrámkově zahradě čepují stále stejnou značku piva, spořitelna a sokolovna se ještě nerozpadly, ze školní jídelny se linou zajímavé vůně a davy mladých lidí pochodují okolo hřbitova na nebo z koupaliště, kde jsou povětšinou ubytovaní. Tomu všemu vévodí typická špička obsypána stromy – Humprecht.

rene nekuda sramkova sobotka

Zdá se tedy být všechno v pořádku a nakonec se ukazuje, že i víceméně je.

Nicméně Šrámkova Sobotka prochází pomalým přerodem. Festival českého jazyka, řeči a literatury pozvolna otevírá své brány široké veřejnosti a obléká se do nového hávu. Možná proto se v jeho průběhu na všech místech ozýval šepot postarších účastníků, kteří cítili jistou „změnu“ (a ne vždy s ní plně souhlasili).

Jsme dobou Twitterování, Facebookování, Skypování a blogování, což by mělo znamenat jistou flexibilitu. Konzervativní hodnoty hájí svoji tradici, ale položme si otázku, proč byly tyto minulé hodnoty uznávány a zajímalo se o ně tolik lidí? Protože byly nové, inovativní a v době jejich vzniku nebyly ani v nejmenším konzervativní.

 

I já cítím jistou změnu ve své skromné dílničce psaní – padla v ní totiž bariéra učitelů versus vysokoškolských studentů, neboť tam chodí obě skupiny, kooperují spolu a užívají si to (v minulých letech by toto střetnutí bylo takřka nemyslitelné).

Mám radost. Mám radost i z toho, že Sobotečtí občané pochopili ekonomický přínost účastníků festivalu a již na nikoho nehází kyselé obličeje a dokáží prodloužit otevírací dobu většiny podniků. Mám radost, protože nevrlá obsluha z předminulého roku byla nahrazena sympatickým číšníkem, který mě dokonce naučil házet pizzovým těstem.

sramkova sobotka voskovec werich

Jsem nadšen i z programu (byť můj osobně největší zážitek – divadlo Korespondence V + W – umístili organizátoři hned na první den festivalu, a pak ho již nic nepřekonalo). Házím těstem, chodím na divadlo, poslouchám hudbu (od dětského sboru přes duchovní hudbu, až po moderní a tak trochu ulítlý Jananas), sleduji filmy (letos poprvé bylo zprovozněno letní kino), bavím se se zajímavými lidmi a zároveň učím umělecké psaní zájemce ve věku od osmnácti do, řekněme, sedmdesáti let.

sramkova sobotka jananas

Závěrečné recitační „kolečko“, tj. přehlídka nazkoušených básní, je zase trochu jiné a podobně barevné jako v minulých letech. Večer dílen se vydařil a potlesk byl obrovský, pomalé změny se zaryly do myslí všech účastníků (nových, i těch naprosto provařených) a myslím, že všichni odjížděli spokojení, odpočatí a nabytí novou energií, zážitky a znalostmi.

sramkova sobotka vecer dilen

56. ročník byl jasný zlom, bod, po kterém se tento roztomilý festival začne transformovat (nebo odolá tlakům rychle stárnoucímu okolí? snad ne!).

Doporučuji tedy všem, aby si proto příští rok nenechali ujít a zúčastnili se; určitě to bude stát za to! Já se pokusím znovu přijet…

Text: René Nekuda, http://renenekuda.cz

Zdroj foto: Jan Prokopius, http://prokopius.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ 65. pole

Pole perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a navíc se potkali s kolegy různých nak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Město nad městem

Město nad městemVynikající román Lucie Brejšové Město nad městem je přímo nabitý dějem, postavami, emocemi, myšlenkami, místy i prolínající se minulostí s přítomností. Je to příběh o naplněném životě, mladého muže, který nebudete c...


Literatura

Martina Holcová: Lesní mysl

lesni mysl 200S Lesní myslí jsem začala odzadu. Od rozhovorů a pohledů ze světa. S o to větší chutí jsem se pak pustila do čtení konceptu Lesní mysli, který vychází z finského vzoru péče o sebe, duši, spojeného s výzkumem přírody a duševního i fyzického ...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Také k nám pronikla kultura Made in Japan

janponsko perexJaponsko přitahuje svou exotičností, odlišným či spíše možná paralelním vnímáním snad všeho, nač si vzpomeneme - a jeho kultura fascinuje svou někdy obtížně uchopitelnou svébytností. Evropský či americký uživatel není konfrontován jen s li...