Konzervativní revoluce

Konzervativní revoluce

Tisk

Revoluce2Kniha Andreje Duhana Konzervativní revoluce (nakladatelství Books & Pipes, Brno 2022) s podtitulem Ideové základy nové konzervativní pravice je důkladnou analýzou konzervatismu. Je podložená řadou relevantních zahraničních zdrojů a přináší komplexní pohled na toto téma v našem "západním" civilizačním okruhu.

 

Andrej Duhan (*1988), vzděláním právník, je zastáncem realismu v mezinárodních vztazích a konzervatismu v politice. Autor pracuje v rodinné firmě, působí jako publicista, psal komentáře a analýzy pro server Česká pozice.

DuhanAndrej autor

Co je konzervatismus

Od úvodní otázky a analýzy "co je konzervatismus", jak asimiloval základní hodnoty a morálku od antiky přes křesťanství a osvícenství, a jak přispěl ke vzniku západní civilizace, se autor dostává k hrozbám současného světa. Provokativní název knihy, fakticky oxymoron, ukazuje na jejich podstatu a vyvozuje z toho nutnost vzepřít se levicově-liberálnímu řádu a establishmentu.

Konzervativní přístup podle Duhana znamená mít v úctě vlastní historii, klást důraz na obhajobu normality, odmítání extrémů, být individualitou a zároveň členem společenství, dodržovat tradice. Konzervatismus je sounáležitost s předchozími generacemi a snaha předat jejich dědictví potomkům, náklonnost k vlastnímu, blízkému a známému, tedy odhodlání bránit a uchovávat západní civilizaci.

Jak to vidí autor

Autor píše: „Je to kultura svobody postavená na důstojnosti jednotlivce, jeho svobodné vůli a rozumu. Je to objektivní morální řád stojící na odpovědnosti jednotlivce a víře v pravdu, dobro, moudrost a krásu. Je to demokracie, rovnoprávnost, právní stát a politické zřízení hájící svobodnou společnost. Jsou to svobodné evropské národy a jejich národní státy se svou vlastní kulturou, jazyky a zvyky, které sdílejí jeden civilizační základ.“

V dalších kapitolách analyzuje stát, politiku, demokracii a nebezpečí, která ji ohrožují. Duhan říká: "Pravda ustoupila relativismu, rozum subjektivním pocitům a emocím a osobní morálka kolektivní odpovědnosti. Ze svobody je nekonečné osvobozování se od tradičních sociálních rolí a norem. ...z rovnoprávnosti skupinová privilegia, kvóty a antidiskriminační šílenství. Ze svobody slova a pluralismu politická korektnost a boj s hate speech, z posuzování jednotlivce na základě jeho schopností a charakteru zohledňování jeho rasy, genderu, sexuální orientace. Z otevřenosti cizím vlivům multikulturalismus a povinná diverzita, z pěstování osobních ctností laciné moralizování a virtue signaling, ze dvou pohlaví, která jsou odlišná a navzájem se doplňují, desítky genderů, mezi kterými ale vlastně nejsou rozdíly. Z loajality a odpovědnosti vůči společnosti práva na všechno možné i nemožné a apriorní oslavování extrémů a jinakosti. Z patriotismu a hrdosti na vlastní civilizační dědictví kultura popírání, z ideálu vzdělanosti schopnost odhalovat opresivní povahu západní civilizace a nekonečná kritika. Z kritického uvažování bezbřehý relativismus."

Konzervativní revoluci vidí jako hodnotový zápas společenské většiny proti liberální elitě, kterou nazývá "antizápadem" neboli "progresivistickou kulturní revolucí". "Charakteristickým znakem Antizápadu je boj proti většině a normalitě, jak ji většina chápe – většinové kultuře, většinové identitě, většinovým hodnotám, většinovému pojetí rodiny a pohlavní identity, většinové morálce. Cílem je destrukce normality jako referenčního rámce. Prostřednictvím rozbití většiny, jejích postojů, identity a vzorců chování, má být osvobozen člověk a dosaženo sociální spravedlnosti."

Naděje

Přínosná kniha, která uceleně popisuje podstatu konzervatismu v současných podmínkách a jeho východiska, může být považována za "učebnici konzervatismu" pro začátečníky (vše je jasně vysvětlené) i pro pokročilé (aplikace na problémy současného světa). Těm se autor věnuje v poslední kapitole, kde navrhuje možná řešení. Bude zajímavé ji porovnat s nedávno do češtiny přeloženou knihou Yorama Hazonyho Konzervatismus: Znovuobjevení. (Recenze se připravuje)

Autor nemá životní zkušenost a vytříbený styl Rogera Scrutona, který uměl podat konzervativní myšlenky s nadhledem a humorem, nicméně je důstojným pokračovatelem "starých dobrých" konzervativců i o dvě generace starších. A to v dnešní době, kdy se progresivismus levicových liberálů stává jediným povinně uctívaným náboženstvím, není málo. Duhanovu Konzervativní revoluci doporučuji jako příspěvek k diskusi všem, kteří se zatím dívali na konzervatismus jen prostřednictvím nálepek a sloganů mainstreamové propagandy.

Konzervativni revoluce obal

Konzervativní revoluce: Ideové základy nové konzervativní pravice
Autor: Andrej Duhan
Žánr: politologie, politika, společnost
Nakladatelství: Books & Pipes, Brno
Rok vydání: 2022
Počet stran: 256

Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: autor
www.bookspipes.cz/konzervativni-revoluce

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jsem z těch tkalců, co pracují současně na více stavech,“ prozrazuje na sebe spisovatelka Martina Drijverová

altPo dlouhých čtrnácti letech se Albatros vrátil ke knize Domov pro Marťany. Už její první vydání se vleklo neuvěřitelných 8 let. Nakladatelé, jako kdyby se této knížky báli. Veřejnost odborná ji vřele přijala – získala pět lit...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zádušní mše za hraběnku

zadus200Jiří Holub, je autorem další, ne příliš silné knihy menšího formátu, která mi přišla domů v obálce i s věnováním od autora samotného. Jiří není v literárním světě ani trochu neznámým elementem.

...

Literatura

I zvířata mají city!

citova zivot zvirat perex
Knížky o zvířatech nejsou jenom pro děti. Vždy přitahovaly pozornost díky svému emocionálnímu náboji a dokázaly člověka dojmout. Nejinak je tomu s knihou německého lesníka Petera Wohllebena Citový život zvířa...

Divadlo

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...

Film

Colette mezi sexuálním násilím a něžnou láskou

200filmPrózy Arnošta Lustiga, zpodobňující rozličné podoby holocaustu i jeho následků, už několikrát posloužily jako námět pro film (Démanty noci, Dita Saxová, Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, v televizi Modrý den). Nejnověji se mezi ně zařadila Colette. Lust...