Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

franc200Nadčasová kniha o vaření, tvrdí o ní recenzenti z celého světa. Osobně mi kniha nejvíce připomněla staré dobré kuchařky mé babičky. Dneska už jsou  jejich zažloutlé listy dávno rozpadlé, ale ona jednoduchá úprava. Milí drazí, tady to je vysoká škola kuchařského umu. Francouzská kuchyně je mistrný koncert sám o sobě a Julia Childová a Simone Becková rozebraly všechny nástroje do poslední součástky a ukazují čtenáři zákulisí všech těch neuvěřitelně propracovaných i jednoduchých kulinářských postupů s takovou péčí, že máte pocit, že jí stojíte po boku.

 


Stačí několik stránek a budete mít hlavu jak balón. Jak po podrobné exkurzi ve francouzské kuchyni v luxusní restauraci.
„Jaké štěstí mají dnešní kuchaři a kuchařky, že si mohou koupit kuře již naporcované. Na stehýnkách si pochutnávají ti, kdo mají rádi tmavé maso, vyznavači bílého si dopřejí prsíčka, z křidélek připraví báječné chuťovky k zakousnutí labužníci s nižším rozpočtem.“
„Kvalitní mladá slepice, zakoupená na dobrém farmářském trhu, má být 10 – 12 měsíců stará. Je-li tomu tak, pošírovaná v bílém víně vám vyjde vskutku báječně. Připravíte ji podle předchozího základního receptu s následujícími mírnými úpravami.“
„Telecí si žádá nádivku, jak by řekli Britové. Zde vám představíme typický pokrm francouzské grande cuisine, jemnou nádivku z vepřového, telecího, lanýžů, foie gras a koňaku. Jedná se o telecí plátky marinované ve víně s lanýži, které proložíte nádivkou a svážete dohromady jako pečeni. Podušení ve vývaru a aromatické zelenině dá vzniknout fantastické omáčce, v níž se snoubí všechny luxusní chutě. Je to skutečně ideální jídlo k pohoštění úzkého kroužku vašich nejlepších přátel a volá po tom nejlepším Bordeaux z oblasti Médoc a té nejkvalitnější zelenině. Maso na míse můžete obložit šťouchanými bramborami (str. 485) a samostatně k němu podávat třeba dušený špenát, brokolici na smetaně (str. 416), dušenou čekanku či hlávkový salát anebo pouze čerstvý hrášek s máslem.“

franc


Hladivé jako babiččina kuchařka nebo Nigella Lawson
Omlouvám se za tak strmý a jednoznačný soud, ale tato kniha mne zasáhla do srdce. Miluju tyhle styly ladivě a hladivě psané, z nichž máte pocit, že k vám promlouvá někdo, pro koho je jídlo smyslem života a své prožitky zažívá veskrze skrze vůně, chutě a smyslové rozkoše. Tohle parádně umí Nigella Lawson a já si jsem jistá, že Julia Childová je francouzská „Nigella“, která vůbec v ničem nezůstává pozadu, ba až – s ohledem na preciznost a hlubší tématiku – Nigellu v mnohém předčí. Nebo je to snad Simone Becková? Často jsem přemýšlela, která z nich vlastně stojí za tím jiskrným nábojem každého slovíčka a každé věty… Dámám se to opravdu povedlo! Čtivá učebnice toho nejluxusnějšího vaření a to se netýká vždy jen ingrediencí, ale především rafinovaných způsobů přípravy: od pošírování masa po výrobu zmrzlin, vrstvené dezerty, dozvíte se, jakou pánev na co používat, jak nakrájet lilek, jak pracovat s dýní, jak rafinovaně připravit dezerty z lístkového těsta a tuto kapitolu doprovází třeba mimořádný recept na mandlový krém pečený ve francouzském lístkovém těstě.
No prostě je to čtení na dlouhé, předlouhé večery, u kterých vás bude stoprocentně honit mlsná. Je to opravdu jedna z nejvydařenějších knih na kuchařské téma, protože snoubí nejen mnoho receptů, ale i praktické informace pro začínající i zkušené hospodyňky navíc způsobem, který vyloženě ponouká k tomu je vyzkoušet.
Pobaví, potěší, pohladí a nakonec opravdu půjdete a zkusíte si tu pošírovanou slepici v bílém víně. Nebo třeba slané košíčky, birošky nebo croissanty. Protože to díky této knize budete vnímat jako čirou radostnou výzvu!
To dokážu a zažiju stejnou radost, jakou zažívala autorka při tom, když tyto recepty připravovala pro tuto knihu.
Julia Childová a Simone Becková tímto představují druhé pokračování svého předchozího dnes již klasického díla, kterého se třeba v Americe prodalo přes milion výtisků. Po vydání své první knihy dále bádaly v oblasti kulinářských rozkoší a v této knize přináší nejen tradiční recepty, ale i regionální speciality francouzské kuchyně. Vařily, radily se, ochutnávaly – a vzniklo tak dílo, které vám umožní okusit klasické francouzské chutě nebo si nostalgicky zavzpomínat na své vlastní ve Francii strávené časy…Jasné a prověřené návody jsou psány čtivou formou a doplněné četnými kresbami. Bon appétit!


Název: Umění francouzské kuchyně (Mastering te Art of French Cooking Wolume Two)
Autor: Julia Child, Simone Beck
Žánr: kuchařka, naučně populární
Nakladatelství:  Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 727
Hodnocení:     100%            

Zdroj foto: Jota, Renata Petříčková
Odkaz na web: www.jota.cz 


 

Rozhovor

Kateřina Kuchařová: „Nenechte se zlákat lacinými sliby na letácích a bojujte s námi proti okrádání seniorů“

Petice kucharova 200V českých kinech je nyní film Silvie Dymákové, Šmejdi, který poukazuje na nekalé praktiky při předváděcích akcí. U této příležitosti vznikla ve spojení tvůrců filmu, sdružení dTest a deníku

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Křížem krážem Českou republikou po kolejích

200 vlaky„Železnice je poezie svého druhu“ hlásal kdysi hrdě slogan propagující železniční dopravu. O tom, že železnice má svoje kouzlo, není pochyb. Kolejnice, které se v dálce spojují díky optickému klamu, specifická vůně motorového oleje na kolejích, p...


Literatura

Krása a kouzlo plné kontrastů, to je New York!

NewYork perexNakladatelství Baobab spolu s Nadačním fondem Miroslava Šaška vydalo další z řady pověstných publikací Miroslava Šaška. Po jeho knížkách To je Paříž, To je Londýn, To je Řím, To je Austrálie a To je M. Šašek se ...

Divadlo

Neuvěřitelný Jan Přeučil: V téměř 83 letech více než hodinu nesleze z jeviště! Tohle musíte vidět!

Preucil Blaznovy zapisky perexLetos v únoru oslaví Jan Přeučil úctyhodné 83. narozeniny, přesto je stále ve skvělé kondici. Jeho energii by mu mohli závidět i o generaci mladší kolegové. V dramatickém představení Bláznovy zápisky od N...

Film

Ve filmu Ready Player One vám Steven Spielberg ukáže úžasný virtuální svět

ready player one perexV roce 2045 se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli způsob, jak z neveselé reality utéct. Je to OASIS, rozsáhlý svět virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylan...