Opět výborný Michael Connelly a jeho Obhájce

Opět výborný Michael Connelly a jeho Obhájce

Tisk

obhajce200V lednu vyšla u nakladatelství Slovart kniha Obhájce od předního amerického autora Michaela Connellyho. Přinesla osobitého protagonistu – právníka, zamotaný případ a pěknou porci napětí.

 



Connelly je jednička!

Michael Connelly (* 1956) je americký spisovatel, píše hlavně detektivní romány. Proslavil se především jako duchovní otec oblíbeného hrdiny, losangeleského policisty Harryho Bosche. Náměty pro mnohé příběhy čerpá ze své dřívější práce investigativního reportéra, kde se zabýval především kriminalitou. Dynamikou psaní a nečekané rozuzlení příběhů mu přinesly velkou popularitu nejen mezi čtenáři, ale je i držitelem mnoha prestižních literárních cen.

Obhájce Haller

Mickey Haller není zrovna typický advokát v dokonalém obleku v elegantní kanceláři s vytříbenou klientelou. Místo kanceláře má vůz Lincoln Continental s řidičem, který byl jeho klientem, ale neměl na zaplacení a svůj dluh si od něho odřídí. Jeho klienty jsou drobní podvodníčci, drogoví dealeři, překupníci a další pochybné existence. Když si ho však najme zámožný mladý playboy z Beverly Hills, začne si Haller myslet, že se mu podařil mistrovský kousek a že si nejen pěkně namastí kapsu, ale taky po dlouhé době obhajuje skutečně nevinného člověka. Nakonec se ale ukáže, že nemůže být dále od pravdy…

Zajímavost navíc

V roce 2011 se kniha dočkala svého filmového zpracování. Film režíroval Brad Furman a hlavní roli si zahrál Matthew McConaughey. V originále kniha vyšla už v roce 2005, tak někomu může připadat zastaralá, co se týká reálií, ale to napínavému příběhu vůbec neubírá na kráse!

Prostě doporučuji

Michael Connelly vydal v češtině pěknou řádku knih, dokonce několik knižních sérií s nezapomenutelnými hrdiny (ano, myslím hlavně Harryho Bosche, ale neměli bychom zapomenout ani na Jacka McEvoye nebo Renée Ballardovou) a pokud chcete dalšího protagonistu, který jistě zaujme na první dobrou, máme tu Mickeyho Hallera. Chytlavý příběh s výraznými postavami z právnického prostředí je prostě něco, co tu dlouho nebylo. Tak rychle do čtení!

obhajce

Název: Obhájce
Autor: Michael Connelly
Série: Mickey Haller (1.)
Žánr: detektivka, krimi
Originální název: The Lincoln Lawyer (2005)
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2022, pevná
Počet stran: 400
Hodnocení: 90 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/obhajce-1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Müller: „Uděláme s Fragile vše proto, aby koncert ve zlínském Kongresovém centru patřil k těm nezapomenutelným“

200rozVečer plný největších hitů legendárního slovenského zpěváka Richarda Müllera bez jediného hudebního nástroje! Takový bude koncert, který se uskuteční 3. listopadu 2013 v sále nového Kongresového centra ve Zlíně. Právě proto jsme poprosili pana Richarda, ab...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Není uspávací peřinka jako uspávací peřinka – jedna z nich je Kanafásek!

o kanafaskovi miklinova galinaKdyž se to vezme kolem a kolem, málokteré dítě chce večer do postýlky. To je prošení a smlouvání, aby se ještě nemuselo spát. Co se tím rodiče natrápí, co všechno večer co večer naslibují, aby své ratolesti udrželi pod ...


Literatura

Leichenberg – nejnovější hustý týpek Oskara Fuchse

leichenberg 200V březnu jsem si v nakladatelství Epocha vyhlédla nejnovější knihu Oskara Fuchse s názvem Leichenberg. Jeho třetí kniha nese všechny rysy z předešlých příběhů, ale přidává i další – poněkud nečekané - prvky.

Divadlo

Na podzim do divadla: A voda stoupá

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co se v podzimních měsícíchzejdete podívat. V listopadu si můžete vyrazit do Divadla Rokoko na komedii A voda stoupá.

...

Film

Křehká komedie o dívce z továrny na koláčky štěstí

fremont-foto-07

Americký snímek Babaka Jalaliho Fremont nadchl diváky na festivalu Sundance i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu za režii. Křehká komedie sleduje osudy mladé dívky ...