Jak udržovat mozek zdravý a mladý?

Jak udržovat mozek zdravý a mladý?

Tisk

neuroimunita200K čtenářům se nyní dostala velmi zajímavá kniha Neuroimunita autorek Michal Schwartzové a Anat Londonové s předmluvou Olleho Lindvalla. Autorky si v ní kladou závažné otázky typu, zda je možné udržet mozek mladý a zdravý navzdory letům opotřebení, zda je možné léčit ochrnutí způsobená nehodami, co dělat, abychom minimalizovali riziko onemocnění mozku nebo zda se dá očkovat proti slepotě. A nabízejí i odpovědi.

 

Imunitní buňky jsou považovány za důležité prvky pro udržení normální funkce mozku a při jeho regeneraci. Neuroimunoložka Dr. Michal Schwartzová 20 let zkoumala tyto buňky a jejich vliv na mozek. Žena, která je zvyklá psát odborné články pro své kolegy, se rozhodla popsat veřejnosti svoji teorii o souvislostech mezi imunitním systémem a pamětí. Byla to pro ni výzva, jak sama přiznává ve své předmluvě. Knihu určila jednotlivcům, kteří „chtějí lépe porozumět mozku a zlepšit svůj způsob poznávání světa a také vlastní kondici.“ Oslovila proto i svoji bývalou doktorandku Anat Londonovou, aby tuto knihu napsaly společně.

Čtivou formou předkládají vědecké závěry, ke kterým došly v procesu svého výzkumu. Jsou průkopnicemi ve zkoumání interakcí mezi centrálním nervovým systémem a imunitním systémem, tzn. dvěma klíčovými systémy těla, které byly dříve považovány za naprosto od sebe oddělené. Vysvětlují laikům, jak fungují tyto vztahy na několika příkladech. Podávají zde důkazy, že imunitní systém a mozek spolu komunikují a že imunitní systém hraje nepostradatelnou roli při zachovávání zdraví správné funkce mozku po celý život. Když tento systém selže, mohou propuknout skrytá onemocnění mozku a mohou upadat kognitivní funkce jedince. Vysvětlují, jak je možné vylepšit si mentální zdraví a jak posílit mozek a mysl využitím síly imunitního systému. Značnou roli přisuzují pohybovým aktivitám a tréninku, který posiluje imunitní systém a následně tvorbu nových nervových buněk v mozku. Vysvětlují neblahou roli stresu a depresí. Jejich doporučení, jak si udržet bystrý mozek po šedesátce, zní: meditujte – cvičte – udržujte sociální kontakty – učte se novým věcem – trénujte mozek. Doporučují 10 nejdůležitějších potravin podporujících imunitu. Pro laiky jsou v závěru knihy vysvětleny základní pojmy včetně srozumitelných obrázků. Ty ostatně provázejí text celé knihy a pomáhají tak čtenářům lépe pochopit podávané informace.

Knížka se mi moc líbí. Nalezla jsem zde řadu překvapujících informací. Potěšil mě kultivovaný styl, ke kterému přispěl i překlad Jany Kočičkové. Myslím si, že tato kniha je velmi důležitým příspěvkem k pochopení, jak funguje naše tělo a jak si můžeme sami přispět k udržení našeho zdraví. Potěší jak odborníky, tak laiky.

Hodnocení: 100 %          

Název: Neuroimunita. Jak udržovat mozek zdravý a mladý/ z anglického originálu Neuroimunity: A New Science That Will Revolutionize How We Keep Our Brains Healthy and Young

Autorka: Michal Schwartzová, Anat Londonová

Přeložila: Jana Kočičková

Žánr: populárně naučná literatura

Nakladatelství: BizBooks

Rok vydání: 2016

Počet stran: 224

Zdroj foto: BizBooks

Link:

www.bizbooks.cz

www.facebook.com/NakladatelstviBizBooks

www.twittwr.com/BizBooks_knihy


neuroimunita


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nasycen: „S kůží na trh“

nasycen 200„Prostě moje baskytara stála už hrozně moc dlouho opřená v koutě a já navíc dostal chuť sníst zase s kapelou pár baget na nočních pumpách.“ Komentuje s nadsázkou svůj návrat k aktivnímu hudebnímu životu a znovuvzkříšené pražské kapely

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh květinářky s temnou minulostí se uzavírá! Aneb Rudá jako oheň

ruda jako ohen200V březnu se uzavřel kruh se sérií Vanitas od rakouské autorky Ursuly Poznanski, když nám nakladatelství Kalibr vydalo závěrečný díl trilogie s názvem Rudá jako oheň. Očekávajte návrat do jámy lvové a nebezpečnou hru s osudem – kdo bud...


Literatura

Mějte i vy bezodpadovou domácnost

moje zero waste 200V nakladatelství Esence začali poslední dobou vydávat knihy malého formátu plné zajímavých a poučných informací. Jednou z nich je Moje zero-waste kuchyně obsahující jednoduchý návod, jak neplýtvat jídlem.

...

Divadlo

Nebezpečné hry irského tance

Lord perex1. listopadu jsme měli možnost zhlédnout další unikátní taneční show Lord of the Dance, tentokrát s názvem "Dangerous games". Představení proslulého Michaela Flatleyho opět nezklamalo.

...

Film

SLOVENSKÉ POZDRAVY WALERIANU BOROWCZYKOVI

borowczyk walerian200Odborné filmové časopisy vycházejí se zpožděním. Uplynulý rok se již uzavřel, avšak čtenáři dosud marně čekají na rovnou polovinu plánovaných čísel – v Česku zatím dluží čtvrtletník Iluminace jen dvě čísla ze čtyř, na Slovensku...