Milovala život, skauting i svého muže. Autobiografie Lady Olave Baden-Powell

Milovala život, skauting i svého muže. Autobiografie Lady Olave Baden-Powell

Tisk

zrcadlo meho srdce perexNa autobiografii o 295 stranách jsem narazila při rešerších k článku do časopisu o historii dívčího skautingu. Publikace obsahuje autobiografii zakladatelky skautingu, prokládanou úryvky z autorčina deníku. Velmi cenná knížka pro zapálené skauty a zájemce o počátky tohoto hnutí a životě Olave Soamesové, provdané Baden-Powellové, světové náčelní skautek.

 

Po předmluvě od Patricie Baden-Powellové následují kapitoly Viktoriánské dětství, Nové století, o Olavině uvedení do společnosti a potom se dočítáme o seznámení se s generálem Robertem Baden-Powellem na parníku Arcadian.

zrcadlo meho srdce 1

Od strany 128 Olave popisuje přímo v kapitole Dívčí skauting začátek svého působení v hnutí, dále nesčetné cesty za skauty do téměř všech zemí světa, opakované stěhování se, často tragické osudy rodinných příslušníků a také poslední dny života Robina, jak svého manžela Roberta Baden-Powella nazývala. Text je kombinován s dobovými fotografiemi a na konci doplněn pasážemi o návštěvě této ženy v Československu v roce 1946 z pera Romana Šantory–Boba a Heleny Smitkové. Příjezd Olave do naší země zprostředkovala zakladatelka českého dívčího skautingu Vlasta Koseová.

Autobiografii jsem přečetla jedním dechem za dva dny. Kromě mnoha cenných a zajímavých informací ze života manželky generála Baden-Powella a začátcích světového skautingu, zvláště toho dívčího, mě upoutal také autorčin humor a nadhled.

Kniha byla pěkná a dobře se mi četla. Jediné, co bych vytkla, může být ne zcela dokonalá korekce, což ovšem není chyba autorky.

 zrcadlo meho srdce

Zrcadlo mého srdce (Window on My Heart)
Autor: Lady Olave Baden-Powell, převyprávěla Mary Dreweryová, přeložila Hana Bouzková
Žánr: autobiografie
Nakladatelství: Junák - český skaut, Tiskové a distribuční centrum, z.s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 306


Hodnocení: 100 %


Zrcadlo mého srdce - Olave Baden-Powellová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví


Zdroj foto: Petra Sýkorová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Básník Michal Talo: „Chcete-li vydat knihu, musíte si být jistí“

rok vepre michal 200Několik zvídavých otázek jsme položili mladému básníkovi Michalu Talo, který je autorem originální a osobité poezie skrývající se ve sbírkách Perly sviním, Jinak řečeno a Rok vepře

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pastorův sexuální slovníček aneb Nestyďme se poučit

pastorkuv sexualni slovnicek pastorHumorný průvodce světem sexu se nám bude hodit na cestách, ve frontách, v tramvaji nebo pro pobavení na večírcích. Spousta skvělých témat, u kterých se rozhodně nudit nebudeme. A jistě se i něco přiučíme. Abeced...


Literatura

Odhalte chybějící kousek životního příběhu Jima Hoppera

stranger things200Sledování seriálu Stranger Things jsem dlouze odkládala, i když se na něj pěla velká chvála. Odrazovalo mě, že se odehrává v osmdesátých letech - a vycpávky na ramenou, modré oční stíny a trvalá, na to se obvykle odmítám dívat. Nic...

Divadlo

MACBETH – Too Much Blood, klasika tak trochu jinak

ldy MacbethDivadelní adaptace jednoho z nejznámějších děl mistra dramatu, Williama Shakespeara, v podání českého filmového a divadelního režiséra a dramatika Davida Jařaba svou nevšedností a minimalismem, až komiksovou stručností textů a precizním zpodobn...

Film

Cesty pánů Hanzelky a Zikmunda po světě

hanzelkazikmund perexV dobách, kdy československé televizní vysílání bylo teprve v plenkách a kdy informace o dění ve světě dostával divák především prostřednictvím filmu (a to jak díky cestopisným dokumentům, tak týdeníkům, uváděným před celovečer...