Dopisy od mrtvého

Dopisy od mrtvého

Tisk

dopisy od mrtveho perexČtenářům Stevea ROBINSONA není nutné představovat amerického genealoga Jeffersona Tayta, který se vydává opět řešit záhadu v Anglii. Žije již trvale v Londýně, má malého synka, takže od rodiny se mu moc nechce. Ale dopis od Damiana Sinclaira pro něho znamená opětné promazání jeho genealogických závitů. Vždyť se jedná o nalezení neznámého pra,pra,pra pradědečka, a to jen na základě 150 let starého dopisu od pratety, která většinu života prožila v Indii. Sice se také zmiňuje o velkém rubínu, ale to Tayta nezajímá.

 

Odjíždí tedy na staré rodinné sídlo ve skotské vysočině. Čeká ho rozpadající se hrad Drumaarhenen, po kterém se i pohybovat s jeho poněkud obtloustlejší postavou je velmi nebezpečné. Mimo jeho klienta tam trvale žije správce Murray, který umí i vařit. Už když si Tayta chce promluvit s ostatními členy rodiny zjišťuje, že se navzájem vůbec nemusí. Pátrání se začíná komplikovat, brzy se ukáže, že nezůstane jen u jednoho dopisu od pratety z Indie. Další se začnou objevoval nečekaně na různých místech. A hned nato se stane neštěstí v rodině. První je ještě považováno za nešťastnou náhodu, při těch dalších už je jasné, že se jedná o vraždu. A policejní inspektor tápe. Jakou ale souvislost s tím má smrt místního doktora, který do rodiny nepatřil? Tayta už ví, že existoval Syndikát z členů rodiny, který založil Damianův bratr Jamie, aby získal prostředky na cestu do Indie - pochopitelně kvůli vzácnému rubínu. Také zjišťuje, že mnozí z rodiny včetně jeho klienta vědí celkem dost, ale stejně se dostává ve svém pátraní do mrtvého bodu.

Kniha je prokládána vyprávěním z Indie, kde žila prateta Jane. Právě její dopisy, které posílala bratrovi, byly příčinou nesváru v rodině. Tayta ví, že je nutno rubín najít a zabránit dalším vraždám. Možná, že odpověď se najde v hradní knihovně ve svazku Dějin Britské Indie. Zatím jsou v podezření všichni a Tayta má neustále pocit, že se vrah točí přímo kolem něj. Z dopisu pratety ví, že ve staré historii Džajpuru se skrývá temné tajemství i odpověď, kde lze rubín najít.

Autor dokáže udržet čtenáře v napětí nejen tajemnou atmosférou starého sídla, ale i dávným životem ve slunné koloniální Indii. Při popisu nepříznivého skotského podnebí si čtenář rád odskočí do prosluněné Indie, kde získává pocit, že vidí barvy a cítí vůni koření z místních tržišť.

Je tedy i problém knihu odložit a nedočíst.

dopisy od mrtveho

Dopisy od mrtvého
Z anglického originálu: Letters from the Dead
Autor: Steve Robinson
Překlad: Kateřina Niklová
Žánr: thriller
Nakladatelství: Mystery Pres s.r.o.
Rok vydání: 2020
Počet stran: 330

Hodnocení: 95%

www.mysterypress.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Kolář: „Na fotečku v plavkách si fanoušci budou muset ještě počkat“

kolar brnokoncert perexZpěvák Petr Kolář nemá čas na zahálení - svou poslední desku s názvem Čas nás naučí nahrával v Los Angeles, nyní pro své fanoušky chystá nové album a aktuálně má před sebou několik koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čo je pravé a čo nie?

fal200História umenia úplne inak. Aj takýmto názvom by sa dala označiť kniha o falzifikátoch a falzifikátoroch, ktorí zmenili históriu umenia, alebo skôr sa o to pokúsili.

...

Literatura

Bublifuk je nová komiksová revue pro holky a kluky

bublif200Jako milovníkovi dětských komiksů mi nemohla uniknout nová komiksová revue Bublifuk. Je určena dětem od sedmi do dvanácti let. Hned na první stránce si v upoutávce čtenáři přečtou, co na ně čeká. Klára Smolíková, šéfredaktorka Bublifuku nám slibuje, že...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...