Jak procestovat celý svět z obýváku

Jak procestovat celý svět z obýváku

Tisk

muz odnaproti perexMarkův poklidný městský život jednoho dne rozčeří zpráva o tom, že se stal dědicem. Jelikož bude dědit po svém dědovi, je překvapený ještě více, protože ho nikdy neviděl. Ale co už – darovanému koni na zuby nehleď – jak se říká, a tak se Marek rozjede do Ružomberku zjistit, co vlastně zdědil. Mile ho překvapí, že dědictví je poměrně štědré - dům a rozpadlá požární zbrojnice. Obě nemovitosti se nacházení v  dědově rodné vesnici, Markova cesta pokračuje tedy tam.

Hned po příjezdu se ocitne až v bizarním prostředí a zjistí, že ačkoliv on nezná nikoho, jeho ve vesnici už všichni znají. To, že dojel vnuk starého Krajči, se dlouho neutají, a on se stává nechtěným objektem zájmu místních drben. Setká se ze starostou Jurčem, který mu předá klíče od domu a řekne, že zbrojnice je už několik desítek let předmětem svárů mezi jeho dědou a sousedem, který bydlí hned vedle. Markovi je to divné, protože sama stavba vypadá, jako by neměla ani dožít rána a není na ní vůbec nic zajímavého. Sám soused ho dokonce hned první večer navštíví s tím, že pokud chce vědět celou pravdu o zbrojnici a historii okolo ní, má se za ním na druhý den večer zastavit. Nakonec zvědavost zvítězí a Marek se za sousedem vydá.

IMG 20200515 093741

Ten mu začne – po panáku slivovice - vyprávět svůj příběh – příběh tak fantastický, že snad ani nemůže být pravdivý. I když se Marek rozhodne mu nevěřit, stejně se chce dozvědět více. Ten příběh má v sobě totiž všechno – Hollywood, filmové hvězdy, olympijské hry, libyjského diktátora i věznici Sing Sing. Je možné, aby se to všechno stalo, když místní říkají, že soused celý život nevytáhl paty z vesnice?

O autorovi:

Marek Boško se narodil v roce 1976 v Bojnicích a stále v žije v Horní nitře. Už jako malý chlapec rád četl, ačkoli tehdy ještě neměl žádné spisovatelské ambice. Po dlouhé době se k literatuře vrátil, když vyšel Da Vinciho kód, který ho zaujal zejména formou, jakou autor zpracoval jeho příběh. Potom začal opět číst – s výjimkou ženských románů- četl téměř vše, zejména dobrodružné a historické romány a thrillery. K myšlence vlastního psaní ho však přivedly paradoxně knihy, které se mu zdály podprůměrné. Knihy, o kterých si myslel, že by se daly napsat lépe a tím, kdo by je napsal, by byl on sám. V roce 2016 mu tak vyšla prvotina Vtáčkár, potom následovala kniha Muž z domu naproti, který mě převezl, která je jeho prvním dílem přeloženým česky, a jeho posledním titulem je kniha Vítejte v KLDR.

Ukázka z knihy:

Je tu jako po vymření, říkám si, když se velkou oklikou vracím k autu zaparkovanému před obecním úřadem. Nemůžou být přece všichni v kostele na mši. Starosta Jurčo, rozhodně nevypadal, že by bez svatého přijímání nevydržel ani den. No co, asi to tak dopadne, že sem budu muset zítra přijet znovu.

Už už natahuji k autu ruku s dálkovým ovládáním, když se ze dveří nedaleké budovy vypotácí chlápek. Zdá se, že trpí akutní poruchou rovnováhy, ale myslet si, že ji způsobila ušní infekce, by bylo stejně tak naivní jako doufat, že se mu podaří dostat bez úhony na druhou stranu silnice. Nebo že bych ho podcenil? Cosi si kurážně a s oběma rukama v kapsách montérem vykročí rázně jako příslušník roty čestné stráže. Jenže už uprostřed cesty začíná horní polovina těla předbíhat tu dolní, práva noha tu levou, a když ruce ne a ne dostat z kapes, jako střelený mig se zapíchne rovnou do díry ve vozovce.

muz odnaproti

Muž odnaproti, který mě převezl

Autor: Marek Boško

Žánr: humorný román

Vydáno: 2020

Stran: 196

Vydalo nakladatelství: Albatros Media a.s.

Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Red Bull Tour Bus = „Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček.“

Nacest200Nedávno jsme vás informovali o původním českém dokumentu s názvem Na cestě, který je věnovaný unikátnímu tour autobusu značky Škoda ŠL 11 ze 70. let. Na začátku května tento dokument odvysílala stanice Prima ZOOM a my vám nyní přinášíme rozhovor s Ja...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vítězem 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu je Martin Sichinger s románem ZÍTRA PŘIJDE OLAH

Zítra přijde OlahLaureátem 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu se rozhodnutím odborné poroty stal Martin Sichinger s knihou Zítra přijde Olah. Jeho rukopis se prosadil v konkurenci 85 zaslaných prací. Odměnou vítězovi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelsko...


Literatura

Autorce Šťastného blogu vychází třetí kniha

dobra tak akorat perexJste-li fanoušky „Šťastného blogu“, asi už víte, že se na pultech českých knihkupectví objevila v pořadí třetí kniha Barbory Šťastné, tentokrát s názvem Dobrá tak akorát. Ve zkratce by se dalo říci, že...

Divadlo

Půjdeš mi za svědka? To je nová komedie o mnohdy neuvěřitelných vztazích mezi lidmi

Pujdes mi za svedka200Mam pozve na svoji svatbu s Lili, se kterou již 12 let chodí, za svědka svého nejlepšího přítele Toma, kterého několik let neviděl, protože mu Lili zakázala se s ním stýkat, a to proto, že kdysi opustil jejich kamarádku. Tom p...

Film

Nejlepší Schwarzeneggerova role? Total Recall!
ImageHrdina ve filmu Total Recall je jednou z nejlepších Schwarzeneggerových rolí a film se brzy dočká i svého pokračování. Tento týden se vydáme do světa, který byl v roce 1990 považován za vizi roku 2084. ...