Obrázkové putování po mapách světa

Obrázkové putování po mapách světa

Tisk

mapy 200Nakladatelství Host vydalo ilustrovaný atlas světa, určený primárně dětem, ale i dospělí si zde mohou přijít na své. Kniha nabízí obrázkové putování po 42 zemích a 6 kontinentech na 51 dvoustranách s nádherně zdobenými okraji. Upoutávka na tuto zajímavou knížku zní: „Atlas světa, jaký svět ještě neviděl“.

 

Autoři, Poláci Aleksandra a Daniel Mizielińští, se zaujetím nakreslili mapy jednotlivých světadílů a vybraných zemí s typickými prvky pro každou z nich. Manželé ocenění prestižní cenou Bologna Ragazzi Award na knize pracovali tři roky. Celkem nakreslili přes čtyři tisíce půvabných obrázků. Na každé dvoustraně najdeme jednu mapu. Můžeme objevit nebo si připomenout známá místa, města, přírodní, kulturní a historické pamětihodnosti, sportovní aktivity, zvířenu a květenu typickou pro danou zemi či světadíl, zkrátka informace důležité pro rozvoj turistiky. Vše v duchu kreslených encyklopedií, tolik přitažlivých pro zvídavé děti. Ty mohou zaujmout takové detaily, jako oblíbené dívčí či chlapecké jméno, oblíbené sladkosti s domácími názvy včetně vysvětlení, o co jde. Samozřejmostí je uvedení hlavního města, úřední jazyk, počet obyvatel a současná rozloha státu či světadílu. Textu zde příliš nenalezneme. Jedná se pouze o krátké vysvětlivky či názvy dobře čitelným tiskacím či polopsacím písmem typu Cartographer, Mrs White, Saturator a Bubol, která vysázel Andrej Nechaj. Český překlad zajistila Anna Halfarová.
Autoři si jednotlivé země vybírali, takže se nedozvíme všechno o všem. V Evropě chybí například Norsko či Bulharsko, což je trochu překvapivé. Autoři svoji volbu nikde nevysvětlují. Naštěstí nechybí Česká republika ani Slovensko, což mě samozřejmě potěšilo. České vydání Map totiž oproti předchozím verzím jako jediné obsahuje mapu Slovenska, kterou autoři nakreslili speciálně pro českou edici, a v mapě České republiky nalezneme oproti původní verzi několik obrázků navíc, například Punkevní jeskyně, vilu Tugendhat nebo sochu Radegasta na Radhošti.
Moc se mi líbí grafické řešení knížky. V namalovaném obsahu se lze snadno zorientovat a rychle nalézt hledanou zemi na správné stránce, v závěru najdeme přehled vlajek států světa. Svými rozměry mi tahle velkoformátová kniha připomíná naše staré školní atlasy, ale obsahem je trošku jinde. Je to spíše takový velký kreslený tahák do zeměpisu. A právě to je na něm tak přitažlivé. Jako byste si dělali sami své vlastní poznámky do velkého sešitu. Je to velice inspirativní. Mám tenhle styl moc ráda. Kniha se stala světovým bestsellerem. Zatím byla přeložena do 23 jazyků a bylo vydáno přes dva a půl milionu výtisků.
Doporučuji tuhle knížku pozornosti nejen dětem školního věku a jejich rodičům, ale také učitelům zeměpisu. Představuje výborný doplněk základních učebnic a atlasů. Umím si představit, jak si lze s její pomocí tenhle předmět zamilovat. A to rozhodně není málo.
Hodnocení: 95 %

mapy obr

Název: Mapy. Atlas světa, jaký svět ještě neviděl
Autoři: Aleksandra a Daniel Mizielińští
Přeložila: Anna Halfarová
Žánr: literatura pro děti  
Nakladatelství: Host – vydavatelství, s. r. o.
Rok vydání: 2016
Počet stran: 108
Zdroj foto: Host – vydavatelství, s. r. o.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Součková svému okolí říká: „Já nelžu, jen spisovatelsky fabuluju.“ A taky: „Cokoli řeknete, můžete najít v mých knihách.“

zuzana souckova 200Zuzana Součková je česká spisovatelka, která žije se svým manželem a pejskem v západočeském Stříbře. Těsně před padesátkou se rozhodla začít běhat a psát. Od té doby inspiruje své okolí i čtenáře. Říká o sobě: „V den, kdy jsem pochop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sucho tvoří z lidí vodní zombie

Sucho 100Část Ameriky se musí potýkat se suchem. Alespoň tedy ve stejnojmenné knize Neala Shustermana, která nedávno vyšla u nakladatelství Yoli. ...


Literatura

Příběh o lásce a mateřství v dobách komunismu

Hájovna 100Karla Kubíková vás ve svém románu Hájovna vezme zpět v čase do vojenského pásma, kde jedna mladá rodina prožívá dramata se sovětskými vojáky za zády. Podtitul Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce je potom všeříkající.

...

Divadlo

Rodina Homolkových se vrací! Švandovo divadlo uvede současnou adaptaci kultovní filmové komedie

ecce homo 200Babi Homolková, děda Homolka, Heduš, Ludva i nezbedná dvojčata se vrací! Osmapadesát let od natočení slavného filmu Ecce homo Homolka Jaroslava Papouška se hašteřivá rodinka poprvé objeví na divadelní scéně. Inscenace Ecce homo Homolka v režii m...

Film

Karlovy Vary: lze odmítnout pozvání na slavnost?

KVIFFlogo1Na letošním karlovarském filmovém festivalu bude uvedena řada digitálně restaurovaných filmů, mezi nimi i české podobenství Jana Němce O SLAVNOSTI A HOSTECH. Diváky naprosto přehlížený, ovšem odbornou veřejnosti velebený snímek, v němž se nacházely ...