Pes: Fakta, historie a vztah k člověku

Pes: Fakta, historie a vztah k člověku

Tisk

pes 200V srpnu vydalo nakladatelství Esence přímo geniální knihu o nejlepším příteli člověka. Ádám Mikósi a kolektiv sepsali knihu s jednoduchým názvem Pes a podtitulem Fakta, historie a vztah k člověku – a to všechno v jedné knize!


Ádám Miklósi je profesor a vedoucí katedry etologie na Univerzitě Eötvöse v Budapešti. Je spoluzakladatelem a vedoucím pracovníkem projektu Family Dog Project, centra zaměřeného na studium interakcí mezi člověkem a psem z pohledu etologie. Napsal knihu Dog Behaviour, Evolution and Cognition, takže je opravdu odborníkem na slovo vzatým.

Čekala jsem od knihy mnohé, ale má očekávání byla překonána ve všech bodech a to jen pozitivně! Nedostává se nám jen suchého výkladu o původu psa, ale vše je doplněno schématy, barevnými fotkami a taky zde najdeme informace z nových studií a srovnání. To vše píší odborníci, ale jejich jazyk je přístupný a tudíž příjemný na čtení.

Kniha je kromě úvodu s názvem Kdo je pes přehledně a logicky rozdělena do šesti hlavních kapitol: 1. Evoluce a přirozené prostředí, 2. Anatomie a biologie, 3. Chování a smečka, 4. Pocity, myšlení a osobnost, 5. Psi a lidé, 6. Plemena psů. V závěru nechybí Přílohy s obligátními informacemi, tedy Literatura, Autoři publikace, Rejstřík a Poděkování.

Užila jsem si čtení celé knihy, ať už šlo o pohled na původ psa a jeho srovnávání s příbuznými nebo to, jak vlastně došlo k domestifikaci. Co se týká anatomie a biologie psa, bylo zajímavé si zopakovat to, jak psi vnímají a dozvědět se nové poznatky o dědičnosti. Kapitola Chování a smečka i díky výborným fotkám vysvětlila sociální chování těchto zvířat a dala ho do kontextu smečky. K zahození nebyly ani sekce o vývoji a prvních měsících života štěňat a jejich socializaci.

Čtvrtá kapitola nám nastínila, jak asi psi vnímají a chápou svět a společnost, třeba i to, jak se učí a co je baví. Psi a lidé rozebírají pouto člověka a jeho čtyřnohého společníka a dívají se na přínos psů pro lidi. Na závěr se dočkáme i přehledu jednotlivých plemen, kde ale nechybí informace o moderních plemenech a chovu, ale i o křížencích a voříšcích.

Publikace Pes přináší vyčerpávající a nejnovější poznatky o našich čtyřnohých miláčcích a za mě jako za pyšnou majitelku francouzského buldočka jsem nadšená, že tato kniha vyšla v češtině. Vřele ji doporučuji všem pejskařům, rozhodně budete nadšeni!

pes

Název: Pes
Autor: Ádám Miklósi a kolektiv
Žánr: naučná literatura
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/352010-pes.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autor Psí bible říká: „Zásadní je právo psa snažit se, učit se s radostí a uspět. A být pak i odměněn.“

psi bible200A taky bezpečí, jistota, láska a porozumění. Přátelství, důvěra. Poslušnost. Tak nějak si představujeme ideální vztah člověka a jeho psa. Dokud si psa opravdu nepořídíme a nezjistíme, že mnoho věcí je úplně jinak. Pokud ne úplně všechny. A my t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Teroristou snadno a rychle

terorista 200V nakladatelství Vyšehrad spadající pod Albatros Media vyšla kniha Terorista ukazující, jak se z nenápadného člověka stane pachatel teroristického činu.

 

...

Literatura

„Díky schopným policajtům se nakonec vrazi zpovídají ze svých zločinů“

legendy kriminalistiky 200Nakladatelství Albatros Media se rozhodlo převést na papír knih Legendy kriminalistiky – dokumentární krimi seriál České televize z pera Miroslava a Dany Vaňurových. Pokud se chcete podívat do zákulisí vyšetřování n...

Divadlo

Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

Mistrovska-lekce plakat200Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii o...

Film

Jak žena zvelebila park ve Versailles

kral 200Jedním z filmů, které ve čtvrtek 19. března zahájily letošní Febiofest, byl v předpremiéře uvedený anglický (a anglicky mluvený) snímek Králova zahradnice. Jedná se o další ukázku toho, jak umějí (či neumějí) režírovat uznávaní herci - v tomto případě ...