Cesta za žlutým trikotem přes mrtvoly

Cesta za žlutým trikotem přes mrtvoly

Tisk

CernyTrikot 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšel v červnu thriller z prostředí Tour de France s názvem Černý trikot. Nemusíte šlapat do pedálů, ale do stránek byste mohli.

 

 

 

Titul mě zaujal už zajímavým a kontrastním přebalem, na kterém se vyjímá cyklista ve žlutém trikotu a především v pohybu. Název knihy Černý trikot je vyveden žlutě, což si minimálně můj mozek nedokázal zesumírovat a pořád jej bral jako žlutý.

Do knihy jsem se pustila proto, že jsem poslední dobou četla nebo poslouchala ve formě audioknih různé (nejen severské) detektivky a hledala jsem něco jiného. Už jsem totiž měla dojem, že tyto knihy mají stále stejnou strukturu a potřebovala jsem něco jiného. A Černý trikot nabízející prostředí Tour de France přišel v tu pravou chvíli.

Na úvod předestírám, že nejsem žádný fanoušek cyklistiky a o proslulém závodu toho ani moc nevím. Přesto jsem nebyla vůbec zklamaná, právě naopak. Kromě dobrého příběhu jsem se dozvěděla také spoustu zajímavostí o Tour de France a stoupl můj obdiv k těmto sportovcům. Přeci jen jsou etapy velmi dlouhé a popisovaný terén je šílený. Vůbec si nedovedu představit jet několikakilometrové kopce s tak velkým stoupáním a ještě obklopena soupeři…

Hlavním hrdinou a vypravěčem knihy je Marc Moreau, profesionální závodník s vojenskou minulostí, na kterého se po sérii podezřelých nehod obrátí místní policie s prosbou o pomoc. Mají totiž podezření, že se mezi závodníky potuluje vrah a chtějí po něm, aby si dával pozor a objevil jej takzvaně zevnitř. Sám se tak stává vyšetřovatelem, mnohem více si všímá okolí a bojuje jak se závodem, tak s jeho okolím.

Autorovi se skvěle podařilo vykreslit prostředí Tour de France, a to do nejrůznějších detailů. Zaměřoval se na práci domestika, péči o závodníky, popis tvrdého režimu i zákulisí závodu. Zaujala mě například poznámka o tom, že se závodníci občas cítí jako na nějakém letním táboře. Moc se mi líbil také autorův smysl pro humor skrývající se spíše v detailech a používaných spojeních jako je „cítil se jako mulat na srazu Ku klux klanu“.

Chvíli mi trvalo se do knihy pořádně ponořit, četla jsem spíše po částech a často ji odkládala. Pak se to však zlomilo a já přečetla posledních sto stran téměř v kuse a moc mě to bavilo. Pokud hledáte jako já nějaký neotřelý thriller ze zajímavého prostředí, s touto knihou nešlápnete vedle.

Jorge Zepeda Patterson (* 1952), spisovatel a novinář. Narodil se v Mexiku, na pařížské Sorbonně získal doktorát z politických věd. Pravidelně přispíval svými sloupky do amerického vydání deníku El País. Během let založil a řídil různá periodika. Jeho knižní debut Los corruptores(Korupčníci) z roku 2013 mu vynesl nominaci na cenu Dashiella Hammeta, za druhý román v řadě politických thrillerů Milena o el fémur más bello del mundo (Milena aneb nekrásnější stehenní kost světa) získal v roce 2014 cenu nakladatelství Planeta, třetí titul série Los usurpadores (Uzurpátoři) vyšel v roce 2018.

CernyTrikot

Černý trikot
Autor: Jorge Zepeda Patterson
Překlad: Jana Novotná
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 336
Hodnocení: 88 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/cerny-trikot


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová nerada štípá dříví a luxuje

Yvona-Zertova 200Dne 20. 11. 2012 vyšla kniha Cibulka v pyžamu. S Alešem Cibulkou ji napsala Yvona Žertová, režisérka legendárního rozhlasového pořadu Tobogan. Je spoluautorkou již ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Útlá kniha plná hlubokých strachů

cas perexČlověk může často přemýšlet, zda se jeho život vyvíjí, tak jak má. Jestli dosáhl toho, čeho chtěl a jestli je sám se sebou spokojen. Ještě větší tlak je na něj naložen, pokud se stane rodičem. Očekávání jsou vysoká. Jsem dobrá matka/jsem dobrý otec? ...


Literatura

Vypravte se hledat Atom v kupce sena

atom v kupce sena 200V nakladatelství Pikola pod Knižním klubem vyšla populárně naučná kniha pro děti s názvem Atom v kupce sena. Vydejte se s ní po stopách chemických prvků u vás doma se Šerlokem Houbelesem.

...

Divadlo

Kouzelný rodinný muzikál podle knihy Roalda Dahla

Matilda200V roce 1988 vydal hvězdný anglický romanopisec Roald Dahl knihu, která se vedle jeho dalších dětských knížek jmenuje vlastně obyčejně. Posuďte sami: Jakub a obří broskev, Karlík a továrna na čokoládu, Fantastický pan Lišák – a Matilda. Příběh malé hol...

Film

Nová animovaná pohádka o psích kamarádech již brzy v českých kinech

haftanan 200Hlavním heslem nové animované pohádky s názvem Haftaňan a tři mušteriéři je „jeden za všechny a všichni za jednoho“! Příběh o lásce, přátelství, psím dobrodružství a odvaze vstoupí do českých kin 17. února.

...