Yvona Žertová nerada štípá dříví a luxuje

Yvona Žertová nerada štípá dříví a luxuje

Tisk

Yvona-Zertova 200Dne 20. 11. 2012 vyšla kniha Cibulka v pyžamu. S Alešem Cibulkou ji napsala Yvona Žertová, režisérka legendárního rozhlasového pořadu Tobogan. Je spoluautorkou již druhé knížky o Toboganu – první vyšla k dvacetinám pořadu, letošní, druhá, k třístému Toboganu Aleše Cibulky.



Yvono, Aleš Cibulka 24. 11. 2012 moderoval Tobogan po třísté. Ale vás čeká také oslava – budete režírovat svůj 345. Tobogan v přímém přenosu – budete slavit? Kdy to přesně bude?

Nebude to vůbec, protože už to bylo. Můj 345. Tobogan byl právě Alešův třístý. Těch 45 navíc moderovali v prvních letech Jaroslav Dušek a Petr Jančařík.

Vida, tak to jsem špatně poslouchala :-).
Tobogan je vnímán jako pozitivní pořad – je těžké udržet pozitivní vlnu v nepozitivní době?

S Alešem se výborně doplňujeme, o žádných negativech nevím a hostů Toboganu si ceníme a snažíme se, aby se cítili dobře a rádi se vraceli. Což, jak doufám, se přenáší i na posluchače.

Jaká témata jste v Toboganu opakovali nejčastěji?

Za devět let se objevily varianty na některá témata. Nejčastěji (3x) jsme se věnovali češtině, maminkám známých a úspěšných lidí, detektivům a detektivkám a třikrát jsme také hostili manžele Havlovi.

cibulka v pyzamu

Knížka Cibulka v pyžamu obsahuje třináct „pyžamových“ rozhovorů. Dvanáctkrát se táže Aleš Cibulka, jednou vy – bylo těžké se převtělit z role režisérky do role moderátorky?

Příprava mě nezaskočila. Vím, že je nutné přečíst a získat hodně informací, než se člověk posadí k interview, aby za něco stálo. A výhodou je, že se dobře známe. Ale formulovat otázky a reagovat na bystré Alešovy poznámky a překvapivé odpovědi a při tom správně držet mikrofon v jedoucím vlaku, to bylo těžké.

Odpověděl vám Aleš na všechny otázky nebo na některou odpovídat nechtěl?

Odpověděl na všechno, to já jsem neodpověděla na jeden jeho „drzý“ dotaz.

Rozhovorů pro Tobogan v pyžamu jste natočili na šedesát. Do knihy se vešel tucet – byla pro vás těžká volba při výběru?

Ano. Nepamatuju si nahrávku, která by se nepovedla. Nejdřív jsem se rozhodla, že budu vybírat ze starších rozhovorů, které už posluchači nemají tolik v paměti, dalším kritériem byl zhruba rovnocenný podíl žen a mužů a poslední pestrost. Chtěla jsem, aby se čtenáři taky něco dozvěděli z různých oborů, i když většina zpovídaných pracuje v šoubyznysu. Třeba pan Županič velmi poučeně mluví o amatérském létání i o hudbě, paní Bohdanová je výborná výtvarnice, Vladimír Remek vyprávěl poutavě o zážitku, který nikdo v Česku nemá – o cestě do vesmíru, Zita Kabátová o době, kterou už pamatuje málokdo.

Yv Cibulka krest

Zatím v „Pyžamu“ se představují stále noví hosté, uvažujete, že si někoho pozvete podruhé?

Právě pana Remka bychom rádi ještě jednou navštívili – třeba v Bruselu… Ale opravdu jsme se v té hodince dostali jenom do vesmíru a ještě chybí dovyprávět o cestě zpátky na Zem.

Nakolik složité je přepsat rozhlasový rozhovor do psané podoby? Co bylo nejsložitější?¨

Je to spíš pracné než složité. Problém je, že naši hosté bývají zběhlí vypravěči, ale před publikem, a užívají gesta, mimiku, v lepším případě hlas, tedy jeho výraz, k pointování. To je třeba nahradit slovy a taky zkrátit odbočky.

První rozhovory jsou na světě, plánujete s Alešem Cibulkou další v pořadí? Pokud ano, kdy si myslíte, že se mohou čtenáři a posluchači těšit na Cibulku v pyžamu 2?

Plánujeme, Aleš spočítal, že tisící Tobogan by mohl být někdy v lednu 2015. To by byl dobrý důvod k oslavě knihou. Máme krásný rozhovor s Markem Ebenem, Jiřím Strachem, bratry Suchými, Ilonou Svobodovou a další přibudou.

Ve svém medailonku na záložce knížky uvádíte, že „fušujete“ do tzv. mužských prací – prozraďte, která vám jde od ruky nejlépe?

Mám ráda nářadí, vyloženě si užívám toulky po obchodech s tímhle zbožím, těší mě sestavovat nábytek dodávaný v krabicích, po dvou letech jsem dokončila renovaci stolku po babičce, brousím, natírám, vymaluju, sekám trávu křoviskem, ale nerada štípu dříví.

A která z tzv. ženských prací vám jde od ruky nejhůře?

Nádobí myju v myčce, šiju, pletu, látám, vyšívám, žehlím ráda. Asi vysávání, to mě nebaví.

Yvona-Zertova

Na závěr nám, prosím, prozraďte, koho uslyšíme v prosincových Toboganech.

To by byl dlouhý seznam. V prosinci je pět sobot a ještě vysíláme Tobogan živě na Silvestra od 14 do 15 hodin. Tak pozvu na tento: tři partnerské dvojice: moderátorka Šárka Kubelková se dostaví s manželem, ředitelem Mořského světa, Josefem Volemanem, populární herec Petr Oliva přijde s manželkou, herečkou Dagmar Čárovou a Noru Fridrichovou, reportérku, novinářku a moderátorku doprovodí redaktor a sportovní komentátor Robert Záruba. Z rozhlasu i televizního dopravního zpravodajství znáte také Vladimíra Pecháčka, o němž možná nevíte, že původně vystudoval konzervatoř, obor housle, a tuto nabytou zběhlost vehementně uplatňuje v hudebním uskupení TWO VOICES Trio, které ozdobí naše silvestrovské toboganové vysílání hudební produkcí se zpěvy. O programu těch ostatních se dočtete na www.rozhlas.cz/praha/tobogan.

Děkuji za rozhovor, Jana Semelková

Zdroj foto: Yvona Žertová, archiv Českého rozhlasu a JaS nakladatelství


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

VinCafe: „Zákazníci často odcházejí příjemně překvapení - nejlépe pak s lahvinkou v ruce“

VinCafe 200V dubnu tohoto roku se ve Zlíně otevřelo VinCafe – vinotéka s kavárnou. Dobré víno, výborná káva, lahodně vypadající dezerty, to vše v útulném prostředí ve stylu Provence. VinCafe vede matka s dcerou a my oslovili tu mladší z nich, Patricii Hluští...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Marie Rottrová: „Zpíváním jsem si vždy naplňovala vlastní touhy“

rottrova 200Marie Rottrová oslavila 13. listopadu letošního roku životní jubileum, osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti vydal Supraphon vinylovou podobu alba Lady Soul 14x / 1970-2021. V následujícím rozhovoru zpěvačka vzpomíná na své začátky, na c...


Literatura

MYSL JE MOCNÝ LÉKAŘ

mysllekar perexExistuje vědecký důkaz o tom, že se člověk může uzdravit sám? Známe rčení „ve zdravém těle, zdraví duch“ ale indicko americký filozof Sri Chinmoy říká „ veselá mysl vždy byla dokonalým průvodcem zdravého těla“. A o rozkolu mezi myslí, těl...

Divadlo

Legendární titul BASTARD se v Brně vrací v novém hávu

BASTARD 200„Autorská dvojice Merta–Moša je u nás jediná schopná konkurovat zahraničním dílům“, psalo se v roce 1993, poté co proběhla 11. listopadu na jevišti Městského divadla Brno premiéra vizualizovaného oratoria Bastard. Inscenace zaznamenala 201 repríz, s...

Film

Složité romantické vztahy ve válce

tmavomodry svet 200Vážný romantický film Tmavomodrý svět (2001) je jedním z nejnákladnějších Českých filmů současnosti. Díky dobrému jménu tvůrců Jana a Zdeňka Svěráka do něj vlož...