Útlá kniha plná hlubokých strachů

Útlá kniha plná hlubokých strachů

Tisk

cas perexČlověk může často přemýšlet, zda se jeho život vyvíjí, tak jak má. Jestli dosáhl toho, čeho chtěl a jestli je sám se sebou spokojen. Ještě větší tlak je na něj naložen, pokud se stane rodičem. Očekávání jsou vysoká. Jsem dobrá matka/jsem dobrý otec? Vychovávám ze svého dítěte dobrého člověka?

 


I o tom přemýšlí Laura, matka dvou dětí, která ale k rodičovské roli přistoupila až po nátlaku svého manžela Eerika. Sama prožila těžké dětství, musela se o sebe často postarat sama. Po maturitě procestovala svět a pak se vrátila do Finska, kam je román umístěn, aby se na univerzitě věnovala životnímu prostředí a klimatickým změnám.
Laura svoji roli matky nakonec přijala, své děti miluje. Věnuje dost času i sama sobě. Takhle by to vypadalo celkem ideálně, že? Je tu ale pár „ale“. Její syn Aslak má od malička problém se zařadit do kolektivu. Později najde svou spřízněnou duši, ale ta se odstěhuje do Japonska. Po tom se Aslak uzavírá ještě víc do sebe. Aava, dcera, se stala lékařkou a pomáhá v nebezpečných zónách Somálska. Chce být od rodiny daleko, nechce nikde zapustit kořeny, jen cestovat. Když to vypadá, že se na nějakém místě usazuje, odchází.

cas


Aslak v dětství navštěvoval matčiny přednášky o životním prostředí. Do hlavy se mu usadila myšlenka, že je třeba na světě snížit počet lidí, aby příroda i matka Země mohly fungovat lépe. Na sociálních sítích najde podobně smýšlející kolegy. S extrémními a fatálními nápady. Se svou skupinou domluví po celém světě atentáty, které provedou ve stejný čas…
Co všechno se může v jednom životě pokazit? Co se musí stát, že člověk sáhne po krajních řešeních? Román přináší spoustu otázek. Kromě trochu utahaného překladu, je příběh obrovské zamyšlení a alarm na poměrně mnoho stranách. Kniha ukazuje, jak je dnes díky internetu hrozivě jednoduché se spojit s jinými lidmi kdekoliv na světě a vymýšlet děsivé činy nebo jak planetu Zemi zasahují přírodní katastrofy způsobené činnosti člověka.
I přesto, že se nejedná o krimi, jak je u severských autorů časté, bude vám i tak běhat mráz po zádech.


 Až vyprší čas/Kun aika loppuu
Autor: Elina Hirvonen
Žánr: společenský román
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 192
Hodnocení: 77 %              

 

Zdroj foto: www.kosmas.cz
http://www.knihyomega.cz/eshop-az-vyprsi-cas.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s tanečnicí Laterny magiky Pavlínou Červíčkovou nejen o Human Locomotion!

cervickova pavlina 200U příležitosti premiéry inscenace Human Locomotion, která vznikla v únoru na Nové scéně Národního divadla pod hlavičkou souboru Laterny magiky, jsme se rozhodli podívat na t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sochař duší – druhý případ restaurátorky Valentiny Saviové

altValentina Saviová, se kterou jsme řešili už Vasalisův paradox, je stálou členkou nadace Eliase Sterna, která odhaluje umělecké podvrhy. Mladá žena se opět dostane do víru událostí, v kterých jde o krk.

...

Literatura

Lapuťák a kapitán Adorabl

laputak perPrvní pohádkový příběh z pera Dominika Ladsmana, autora populárního Deníčku moderního fotra, Lapuťák a kapitán Adorabl. Pojďte se začíst do příběhu, který vás zanese do Sedmimoří, kde malý Čeněk zažívá první opravdové dobrodružství. Konečně kniha ...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět

jeden svet 200Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lids...