Jedna žena. Dva životy. Který z nich je skutečný?

Jedna žena. Dva životy. Který z nich je skutečný?

Tisk

1946-knihkupkyne 2001962, Denver. Kitty Millerová se věnuje svému knihkupectví a každý večer se vrací do svého útulného domu, kde na ni nikdo nečeká.
1963, Denver. Katharyn Anderssonová je provdaná za Larse, svou životní lásku. Žijí v dokonalém domě a s láskou vychovávají své tři děti. Katharyn má všechno, po čem Kitty touží. Jenže Katharyn existuje pouze tehdy, když Kitty spí...

Zpočátku si Kitty výlety do světa snů užívá. S každou další nocí se ale její snový život stává skutečnějším. Hranice dvou světů se začínají stírat, a Kitty si uvědomí, že nejenže neví, který z jejich dvou životů je skutečný, ale ani netuší, který z nich by si vybrala. Snaží se najít pravdu a zjistit, kdo vlastně je. Některá odhalení jsou však bolestivá...

Cynthia Svanson je spisovatelka a designérka. Své povídky publikovala časopisecky, a za jedu z nich získala nominaci na Pushcartovu cenu. Knihkupkyně je její první román.
Prostředí i časové období, ve kterém se román odehrává, se jí podařilo vykreslit skvěle, takže při čtení máte pocit, jakoby jste se ocitli v šedesátých letech v Denveru. Napomáhají tomu nejen popisy běžného života, ale i zmínky o knihách, písních a umělcích, kteří byly tehdy populární.

Zajímavé jsou i životy Kitty a Katharyn, jejich vzájemné prolínání a odlišnosti mezi nimi, které způsobilo několik na první pohled nedůležitých rozhodutí. A práve tohle dává čtenářům odpovědi na otázku: Co kdyby? Co by se stalo, kdyby Kitty ukončila telefonát se svým nápadníkem o několik minut dřív? Jaké následky by mělo Katharynino odmítnutí pomoct své nejlepší přítelkyni? A co kdyby Katharyn/Kitty nepožádala své rodiče, aby se z dovolené vrátili o den dřív?

Střídaní dvou realit ukazuje spoustu možností, kterými se mohl život hlavní hrdinky ubírat. To, že až do konce netušíte, která z nich je ta skutečná, vytváří v příběhu napětí, které vám nedovolí přestat číst. Konec je nečekaný a dojímavý a zaručuje, že na knihu budete myslet ještě dlouho po dočtení.

1946-knihkupkyne

Knihkupkyně
Autorka: Cynthia Svanson
Originální název: The Bookseller
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2018
Počet stran: 320

Autor recenze: Janka Mišúnová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arch of Hell: „Pokud si chcete pořádně zablbnout, zapařit nebo i zaběhat, jsme pro vás ta správná volba!“

arch of hell 200Jednou z českých kapel vystupujících na festivalu Made of Metal jsou brněnští Arch of Hell. Vystoupí zde v sobotu od půl čtvrté odpoledne. Jak se těší a na co se můžete těšit, to prozradila Tereza Nesvatbová.



<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rebelky z Oxfordu díl první

rebelky z oxfordu200V únoru na nás nakladatelství Cosmopolis zaútočilo historickou romantickou sérií Rebelky z Oxfordu a musím říct, že se jedná o příjemnou a pohodovou záležitost, která na trhu chyběla. Spolek výjimečných žen od Evie Dunmore hlásí p...


Literatura

Malířka a počítačový genius

mal 200Příběh dvou lidí, kteří nedokázali žít spolu, ale ani bez sebe i když každý z jiného důvodu, na který po letech jedna strana hledá odpověď i po smrti toho druhého.

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Anna Karenina, vášnivé drama o lásce a odpuštění

anna karenina200Švandovo divadlo připravuje inscenaci Anna Karenina, věčně živé drama o vztazích, milostné vášni a smyslu života.

...

Film

Mamma Mia! Pokračování letního hitu je konečně tady

mamma-mia 1Muzikál Mamma Mia! si před deseti lety získal srdce diváků po celém světě a ti od té doby doufali, že se dočkají pokračování osudů bláznivé Donny a jejich blízkých. Jejich čekání je konečně u konce – a mohou se těšit hned na dva příběhy!