Další poutavý thriller od Davida Younga - Dítě Stasi

Další poutavý thriller od Davida Younga - Dítě Stasi

Tisk

dítě stasi perexVýchodní Berlín, rok 1975. Otázky jsou nebezpečné, odpovědi mohou zabíjet.

 

 


Nadporučici Karin Müllerové je přiděleno vyšetřování smrti náctileté dívky, která se podle všeho snažila prchnout přes zeď – ale ze Západu. Tělo znetvořené mrtvé dívky je nalezeno na malém hřbitově jen malý kousek od Berlínské zdi. Útěk ze Západu se ale zdá Karin jako velmi nepravděpodobný pokus o lepší život. Vyšetřování smrdí od počátku. Karin má jako členka Lidové policie z Východu omezené pravomoce. Již na samém začátku vyšetřování kontaktuje nadporučici Müllerovou Stasi, která se angažovala především v případech, které měly politický podtext.

Spolupráce Stasi s Lidovou policií probíhala vzácně, nicméně když už, tak vždy na vysoké úrovni. Stasi chce znát identitu mrtvé dívky, ale nepřeje si, aby vyšetřovatelka znala příliš mnoho odpovědí. Ale proč? Chce snad Stasi zamést stopy nad svým nepovedeným případem? Nebo byla snad mladá dívka členkou Stasi? Brzy se ukáže, že je jasné, že někdo schválně manipuloval s důkazy. Müllerová navzdory doporučením sleduje stopu, která překvapivě souvisí s někým jí velmi blízkým… Zjištěné stopy jí dovedou až do Výchovného ústavu pro mládež v Prora Ost, který se specializuje na převýchovu mladistvých dívek a chlapců, jejichž chování v pubertě není zrovna podle německých zákonů korektní. Má snad se smrtí mladé dívky něco společného ředitel Výchovného ústavu v Prora Ost, jehož chování se od počátku zdá Karin opravdu podezřelé? Nezná Karin tohoto podezřelého ředitele ze své minulosti, na kterou by nejraději zapomněla? Je jen náhoda, že Karinin manžel v tomtéž ústavu nějakou dobu a učil a poté byl bez jasných důvodů převelen zpět do Východního Berlína do nějaké příměstské školy?

Karin Müllerová se pouští do velmi nevšedního vyšetřování, ve kterém je každá nalezená stopa podezřelejší a zmatenější. Může se Karin spolehnout a věřit své rodině, nebo má naopak dát za pravdu kolegům v práci? Má se držet zákonů a pravidel Lidové policie, nebo pátrat na vlastní nebezpečí a spoléhat na výpovědi svědků? Nebo jsou snad i tito svědci zmanipulovaní systémem?

Dítě Stasi je poutavým příběhem, který kombinuje napínavé vyšetřování s retrospektivním vyprávěním. Jde o thriller z období před pádem Berlínské zdi, od kterého se opravdu nebudete moct odtrhnout!

 

Dite Stasi

 

Nejlepší kriminální román měsíce podle The Times!

Tip týdne deníku The Telegraph!


Dítě Stasi

Autor: David Young

Nakladatelství: JOTA, s.r.o.

Žánr: Světová literatura , Thriller

Rok vydání: 2018

Počet stran: 335

Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Úvod do vizuální kultury

uvod do vizualni kulturyVětšina lidí - zejména těch méně soudných, neschopných orientovat se v záplavě informací a dospět k vlastnímu pohledu - si svou představu o okolním světě a dění tam probíhajícím vytváří zejména prostřednictvím televiz...


Literatura

Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

ticha odplata200První případ skotské kriminalistky Danii Gorské od britské autorky Hanii Allenové nám v lednu přineslo nakladatelství Motto. Pohodová detektivka Tichá odplata nesází na krváky, ale na pilnou policejní práci, je to to pravé pro vás?

...

Divadlo

Hrabě Monte Carlo byl fascinující

HrabeMC perexMěstské divadlo Zlín přeneslo své návštěvníky do město hazardu – Monte Carla, kde se na malém zapadlém náměstíčku rozjela napínavá komedie plná lásky.

...

Film

Spolupráce na Slovensku slaví úspěchy

SLOV perexVydávání filmové literatury se na Slovensku daří - Slovenský filmový ústav nejenže vytrvale vydává měsíčník Film.sk (na rozdíl od pražského Národního filmového archivu, který ukvapeně zrušil unikátní F...