Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes
Banner

Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

Email Tisk

kucharska skola 200Ljuba Vašáková dala dohromady knihu Kuchařská škola Marie B. Svobodové, která rozhodně není obyčejnou kuchařkou, ale spíše velmi cenným návodem nejen pro mladé hospodyňky.

 

 

 

Předlohou pro tuto knihu je dílo z roku 1894 s názvem Kuchařská kniha čili důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti. Toto dílo mělo přes 1000 stran a z toho vzniklo zkrácené Čtení z Kuchařské knihy M. B. Svobodové doplněné poučnými citáty. Marie B. Svobodová se však nedočkala žádného uznání ani známosti – dodnes není známé její datum narození a neexistují ani její fotografie. Její slova však mají velkou váhu, o čemž je přesvědčen i náš michelinský kuchař Oldřich Sahajdák z La Degustation Boheme Bourgeoise, jeden z autorů předmluvy.

Za touto knihou stojí Ljuba Vašáková, která spolupracovala také s Ninou Porvaan Smetanovou, zakladatelkou Muzea gastronomie. Pracovala s knihou z roku 1894, vybrala z ní ty nejzajímavější pasáže, které doplnila aktuálními poznámkami.

Moc se mi líbí celkové vyznění knihy – má formát klasických velkých kuchařek, přebal, ze kterého dýchají staré časy a tomu odpovídající typografii. Stránky jsou plné textu rozděleného do sloupců, ale přesto je vše pěkné a hlavně přehledné. Součástí knihy je také malá obrázková příloha zaměřená především na Muzeum gastronomie plná krásných dobových obrázků. Co ji velmi kazí je ten poslední v podobě reklamy na vepřové sádlo – to si mohli tvůrci knihy opravdu odpustit.

Kniha je rozdělena na několik kapitol a najdete v ní skoro vše, co vás napadne. Začátek knihy je poučný a nazvaný Než do kuchyně vstoupíme a Bez čeho se v kuchyni neobejdeme a pak už jde o přehlídku surovin plnou receptů. Najdete zde mléko, vejce, tuky, máslo, sádlo, olej, ochucování pokrmů, ocet, koření a kořenění pokrmů, vývary a polévky, maso, ryby, omáčky, obiloviny, moučníky, ovoce, zelenina, luštěniny, houby, nápoje a mnohem více. V závěru je velmi zajímavá kapitola Zbytky v kuchyni plně podporující dnešní trend zero waste a také Dodatek důležitý především pro restaurační provozy, protože je věnován sestavování jídelního lístku, stanovování porcí, kombinování, servírování a podobně. Závěr je věnován vysvětlivkám, kde nechybí ani nákresy s popisem názvů masa jednotlivých zvířat.

kucharska skola2

Kuchařská škola Marie B. Svobodové rozhodně není beletrií, se kterou byste se zachumlali pod deku, určitě není ani dobré přečíst ji na jeden zátah. Buď je vhodné číst ji po částech, nebo do ní v ideálním případě nahlížet, když je to zrovna potřeba. Dozvíte se jak spoustu základních věcí, tak i různé zajímavosti, které jste třeba nevěděli. A věřím, že vás nějaké pokrmy i překvapí, například želví polévka nebo recept na smažený meloun.

V mé knihovně bude mít tato kniha opravdu čestné místo a jsem si jistá, že se k ní budu často vracet. Obsahuje opravdu spoustu informací a jsem moc ráda, že jí Ljuba Vašáková věnovala svůj čas a nakladatelství ji vydalo. Už totiž chápu, proč ji Olda Sahajdák zdůrazňuje ve svých rozhovorech a věřím, že bude skvělým dárkem pro začínající hospodyňky nebo budoucí šéfkuchaře.

kucharska skola

Kuchařská škola Marie B. Svobodové
Autor: Ljuba Vašáková
Žánr: naučná, hobby, kuchařky
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2017
Počet stran: 416
Hodnocení: 95 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/34724018/kucharska-skola-marie-b-svobodove/


 
Banner

Rozhovor

Richard Műller - rozhovor pro festival Benátská! s Impulsem

mullerSlovenská legenda, která je na špici československé hudební scény již třicet pět let, vystoupí na festivalu Benátská! s Impulsem v pátek 26. července v doprovodu 11 famózních hudebníků. Nádherné skladby Richarda Müllera zazní jak ještě nikdy předtím. Ci...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

„Existují lidé, kteří čtou rádi, a pak lidé, kteří knihu nikdy neotevřou.“

astrid-lindgrenova 200Ponořte se do životního příběhu Astrid Lindgrenové, které pod značkou dětských knih Ella a Max vydalo nakladatelství Presco Group.

 

...

Literatura

Tesla: génius, který zkrotil elektřinu

Tesla perex

Nicola Tesla (1856-1943) patří mezi nejznámější vizionáře v dějinách lidstva. A protože se jedná o vynálezce, kolem nějž krouží pestrá řada spekulací a konspiračních teorií, není divu, že...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Jaká je autenticita vjemu?

aute 200Ačkoli obě nyní hodnocené knihy, jak Holubcovo Ještě nejsme za vodou, tak Malaníkové Autenticita ve světě médií, jsou maximálně rozdílné, spojuje je důraz na prozkoumávání vnějškově doložitelných faktů a hodnověrnost následné percepce. Není pak rozhodu...