Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes
Reklama
Banner

Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

Email Tisk

kucharska skola 200Ljuba Vašáková dala dohromady knihu Kuchařská škola Marie B. Svobodové, která rozhodně není obyčejnou kuchařkou, ale spíše velmi cenným návodem nejen pro mladé hospodyňky.

 

 

 

Předlohou pro tuto knihu je dílo z roku 1894 s názvem Kuchařská kniha čili důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti. Toto dílo mělo přes 1000 stran a z toho vzniklo zkrácené Čtení z Kuchařské knihy M. B. Svobodové doplněné poučnými citáty. Marie B. Svobodová se však nedočkala žádného uznání ani známosti – dodnes není známé její datum narození a neexistují ani její fotografie. Její slova však mají velkou váhu, o čemž je přesvědčen i náš michelinský kuchař Oldřich Sahajdák z La Degustation Boheme Bourgeoise, jeden z autorů předmluvy.

Za touto knihou stojí Ljuba Vašáková, která spolupracovala také s Ninou Porvaan Smetanovou, zakladatelkou Muzea gastronomie. Pracovala s knihou z roku 1894, vybrala z ní ty nejzajímavější pasáže, které doplnila aktuálními poznámkami.

Moc se mi líbí celkové vyznění knihy – má formát klasických velkých kuchařek, přebal, ze kterého dýchají staré časy a tomu odpovídající typografii. Stránky jsou plné textu rozděleného do sloupců, ale přesto je vše pěkné a hlavně přehledné. Součástí knihy je také malá obrázková příloha zaměřená především na Muzeum gastronomie plná krásných dobových obrázků. Co ji velmi kazí je ten poslední v podobě reklamy na vepřové sádlo – to si mohli tvůrci knihy opravdu odpustit.

Kniha je rozdělena na několik kapitol a najdete v ní skoro vše, co vás napadne. Začátek knihy je poučný a nazvaný Než do kuchyně vstoupíme a Bez čeho se v kuchyni neobejdeme a pak už jde o přehlídku surovin plnou receptů. Najdete zde mléko, vejce, tuky, máslo, sádlo, olej, ochucování pokrmů, ocet, koření a kořenění pokrmů, vývary a polévky, maso, ryby, omáčky, obiloviny, moučníky, ovoce, zelenina, luštěniny, houby, nápoje a mnohem více. V závěru je velmi zajímavá kapitola Zbytky v kuchyni plně podporující dnešní trend zero waste a také Dodatek důležitý především pro restaurační provozy, protože je věnován sestavování jídelního lístku, stanovování porcí, kombinování, servírování a podobně. Závěr je věnován vysvětlivkám, kde nechybí ani nákresy s popisem názvů masa jednotlivých zvířat.

kucharska skola2

Kuchařská škola Marie B. Svobodové rozhodně není beletrií, se kterou byste se zachumlali pod deku, určitě není ani dobré přečíst ji na jeden zátah. Buď je vhodné číst ji po částech, nebo do ní v ideálním případě nahlížet, když je to zrovna potřeba. Dozvíte se jak spoustu základních věcí, tak i různé zajímavosti, které jste třeba nevěděli. A věřím, že vás nějaké pokrmy i překvapí, například želví polévka nebo recept na smažený meloun.

V mé knihovně bude mít tato kniha opravdu čestné místo a jsem si jistá, že se k ní budu často vracet. Obsahuje opravdu spoustu informací a jsem moc ráda, že jí Ljuba Vašáková věnovala svůj čas a nakladatelství ji vydalo. Už totiž chápu, proč ji Olda Sahajdák zdůrazňuje ve svých rozhovorech a věřím, že bude skvělým dárkem pro začínající hospodyňky nebo budoucí šéfkuchaře.

kucharska skola

Kuchařská škola Marie B. Svobodové
Autor: Ljuba Vašáková
Žánr: naučná, hobby, kuchařky
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2017
Počet stran: 416
Hodnocení: 95 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/34724018/kucharska-skola-marie-b-svobodove/


 

Rozhovor

Spevák zo novomestskej skupiny Genuine Jacks Juraj Ondrejka

GenJ perex„Najlepšie sa nám hra doma. Máme tam svojich skalných poslucháčov, ktorí chodia na naše koncerty úplne od začiatku. Nemôžeme sa sťažovať ani na Bratislavu. Ľudia sú tu tiež úplne super,“ aj to sú slová

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Pavlína Brzáková a její Kryštof ADéHáDě

Krystof ADHD 200Pavlína Brzáková je obdivuhodná spisovatelka, která umí vytáhnout z lidské duše ryzí zlato i se vší bolestí a upřímností, kterou takové lidské poznání obnáší. Netušila jsem, jak úžasnou a svatou musí být také matkou. Netušila jsem, obd...


Literatura

Procházky (nejen) literárními zahradami

zivot v zahrade perex„Kromě psaní jsou ústředními činnostmi mého života čtení a zahradničení,“ píše ve své knize britská autorka Penelope Lively (*1933) a pokračuje: „V určitém smyslu do sebe tyto dvě činnost...

Divadlo

Národní divadlo připomene Bohumila Hrabala operou Don Hrabal a výstavou Hrabalova galaxie

Hrabal perexOperu Don Hrabal Národní divadlo poprvé uvedlo v roce 2017, kdy si literární svět připomínal 20 let od úmrtí Bohumila Hrabala. Autorský počin renomovaného českého skladatele Miloše Orsona Štědroně, v němž se vyznal z celoživotní lásky ke slavné...

Film

Výrazné ochlazení: 4. ROČNÍK FESTIVALU SEVERSKÁ FILMOVÁ ZIMA PROBĚHNE V PRAZE A REGIONECH

sfklub perexNa konci února se v pražském kině Lucerna a dalších regionálních kinech výrazně ochladí. Bude zde probíhat festival severských filmů, který již čtvrtým rokem přináší českým divákům pravidelnou dávku drsného severského humoru, syrových ničím nepřik...