Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

Tisk

kucharska skola 200Ljuba Vašáková dala dohromady knihu Kuchařská škola Marie B. Svobodové, která rozhodně není obyčejnou kuchařkou, ale spíše velmi cenným návodem nejen pro mladé hospodyňky.

 

 

 

Předlohou pro tuto knihu je dílo z roku 1894 s názvem Kuchařská kniha čili důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti. Toto dílo mělo přes 1000 stran a z toho vzniklo zkrácené Čtení z Kuchařské knihy M. B. Svobodové doplněné poučnými citáty. Marie B. Svobodová se však nedočkala žádného uznání ani známosti – dodnes není známé její datum narození a neexistují ani její fotografie. Její slova však mají velkou váhu, o čemž je přesvědčen i náš michelinský kuchař Oldřich Sahajdák z La Degustation Boheme Bourgeoise, jeden z autorů předmluvy.

Za touto knihou stojí Ljuba Vašáková, která spolupracovala také s Ninou Porvaan Smetanovou, zakladatelkou Muzea gastronomie. Pracovala s knihou z roku 1894, vybrala z ní ty nejzajímavější pasáže, které doplnila aktuálními poznámkami.

Moc se mi líbí celkové vyznění knihy – má formát klasických velkých kuchařek, přebal, ze kterého dýchají staré časy a tomu odpovídající typografii. Stránky jsou plné textu rozděleného do sloupců, ale přesto je vše pěkné a hlavně přehledné. Součástí knihy je také malá obrázková příloha zaměřená především na Muzeum gastronomie plná krásných dobových obrázků. Co ji velmi kazí je ten poslední v podobě reklamy na vepřové sádlo – to si mohli tvůrci knihy opravdu odpustit.

Kniha je rozdělena na několik kapitol a najdete v ní skoro vše, co vás napadne. Začátek knihy je poučný a nazvaný Než do kuchyně vstoupíme a Bez čeho se v kuchyni neobejdeme a pak už jde o přehlídku surovin plnou receptů. Najdete zde mléko, vejce, tuky, máslo, sádlo, olej, ochucování pokrmů, ocet, koření a kořenění pokrmů, vývary a polévky, maso, ryby, omáčky, obiloviny, moučníky, ovoce, zelenina, luštěniny, houby, nápoje a mnohem více. V závěru je velmi zajímavá kapitola Zbytky v kuchyni plně podporující dnešní trend zero waste a také Dodatek důležitý především pro restaurační provozy, protože je věnován sestavování jídelního lístku, stanovování porcí, kombinování, servírování a podobně. Závěr je věnován vysvětlivkám, kde nechybí ani nákresy s popisem názvů masa jednotlivých zvířat.

kucharska skola2

Kuchařská škola Marie B. Svobodové rozhodně není beletrií, se kterou byste se zachumlali pod deku, určitě není ani dobré přečíst ji na jeden zátah. Buď je vhodné číst ji po částech, nebo do ní v ideálním případě nahlížet, když je to zrovna potřeba. Dozvíte se jak spoustu základních věcí, tak i různé zajímavosti, které jste třeba nevěděli. A věřím, že vás nějaké pokrmy i překvapí, například želví polévka nebo recept na smažený meloun.

V mé knihovně bude mít tato kniha opravdu čestné místo a jsem si jistá, že se k ní budu často vracet. Obsahuje opravdu spoustu informací a jsem moc ráda, že jí Ljuba Vašáková věnovala svůj čas a nakladatelství ji vydalo. Už totiž chápu, proč ji Olda Sahajdák zdůrazňuje ve svých rozhovorech a věřím, že bude skvělým dárkem pro začínající hospodyňky nebo budoucí šéfkuchaře.

kucharska skola

Kuchařská škola Marie B. Svobodové
Autor: Ljuba Vašáková
Žánr: naučná, hobby, kuchařky
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2017
Počet stran: 416
Hodnocení: 95 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/34724018/kucharska-skola-marie-b-svobodove/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zlínská Zelenáčova šopa je pro naši kapelu GAIA kultovní místo, říká Vladan Vavruša

vladan vavrusaI když zlínsko-otrokovickou kapelu GAIA čeká v sobotu 23. března další koncert ve zlínské Zelenáčově šopě, následující rozhovor s kapelníkem Vladanem Vavrušou je hlavně o novinkách a plánech. Třeba o nových písničkách a nahrá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Cestou necestou za posvátnými místy jihovýchodních Čech

altJih Čech si většina lidí spojuje s rybníky. Ty jsou nejprofláklejším magnetem na turisty, k jejich břehům míří kroky nejednoho výletníka, jejich fotografie nechybí na žádné z pohlednic. Není nutno pochybovat, rybníky dodávají jihočeské kr...


Literatura

Nápadník poradí, jak porozumět abstraktnímu umění

napadn200Nakladatelství Edika přináší nejen učitelům a lektorům výtvarné výchovy publikaci Petry Jašurkové s názvem Nápadník do hodin výtvarné výchovy. Nápadník je adresován všem, kteří skrze vlastní tvorbu chtějí pochopit, co nám sděluje takzvané abstraktn...

Divadlo

Osmý ročník Pernštejnlove startuje předprodej a láká na Robina Ferra nebo Válku Roseových v podání Divadla Tramtarie

pernstejnlove-200Na pět červencových dnů od 25. do 29. července se Zámek Pardubice a jeho nádvoří, parkán i valy stanou dějištěm 8. ročníku divadelního festivalu pod širým nebem Pernštejnlove. I letos láká na řadu kvalitních divadelních představení, kte...

Film

Ponorná řeka kinematografie je dobře ukrytá pod povrchem

200filmVše, co nabízejí kina a co chrlí televize, jsou iluzionistické rozprávky vystavěné na více či méně snadno rozlišitelných příbězích. Jenže o nich kniha Ponorná řeka kinematografie nepojednává. Její autor Martin Čihák hned v prvních velkými písmeny psaný...