Kdo co dělá? To dětem osvětlí Moje první encyklopedie Larousse

Kdo co dělá? To dětem osvětlí Moje první encyklopedie Larousse

Tisk

kdo co dela 200V září vydalo nakladatelství Mladá fronta pochoutku pro zvídavé děti v edici Moje první encyklopedie Larousse, konkrétně se zaměříme na profese, řemesla a zaměstnání; proto název Kdo co dělá? Francouzská edice Larousse je sázkou na jistotu, rozhodně nezklame ani ty nejnáročnější.

 

 

Pierre Larousse byl význačný francouzský filolog, slovníkář a hlavně encyklopedista. Synonymem encyklopedií je pro mě jméno Larousse, jelikož i já jsem na nich vyrůstala. Byla jsem tedy velmi zvědavá na edici pro děti, která u nás čítá celou řadu kousků: Doprava, Zvířata, Co je to?, Jak je to?, Objevuji svět, Příroda, Lidské tělo, Jak se co dělá? a další.

Nejnovějším přírůstkem edice je nádherně ilustrovaná příručka Kdo co dělá?, ze které přímo vyzařuje francouzský šik a pozitivní přístup k životu. Kniha je velmi přehledně rozdělena podle povolání na povolání spojená s vědou a uměním, umělecká povolání, obchodní povolání, povolání zaměřená na ostatní lidi, povolání spojená s přírodou a životním prostředím a příjemnou vložkou jsou netradiční povolání v jiných částech světa.

Samozřejmostí je úvod, obsah a rejstřík. Co se mi líbilo, bylo zakomponování zkoumavých otázek, které uvozovaly jednotlivé profese a nutily tak děti k zamyšlení, např. Psát knihy je taky povolání? nebo Kdo nám vidí až do žaludku? Každému povolání je věnovaný odstavec a patří k němu obrázek. Dále tu najdeme sekce Zaostřeno na, kde nám na dvojstránce autorka ukazuje vybraná zaměstnání (např. reportér, kouzelník, architekt) dopodrobna.

Encyklopedie Kdo co dělá? potěší bádavé děti s jejich nekonečnými dotazy třeba k Vánocům. Kniha je výborně vypracovaná, přehledná a díky nápaditým ilustracím zabaví i menší hlavičky a nenásilnou formou je naučí něco nového. Co víc si přát?

kdo co dela


Název: Kdo co dělá? Moje první encyklopedie Larousse
Autor: Isabelle Fougerová
Žánr: encyklopedie
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 160
Hodnocení: 99 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Adam Pavlovčin (ADONXS): „Rád si před vystoupením čistím zuby“

Adam Pavlovcin200ADAM PAVLOVČIN alias ADONYX (adonys) zatím poslední ČeskoSlovenská SuperStar roku 2021, přichází s novým unikátním videoklipem a míří na jeden největších evropských festivalů.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Einstein: Jeho život a vesmír

Einstein-perexZnáte seriál Génius - Einstein, který uváděla Česká televize? Televizní kanál National geographic jej natočil podle knihy Einstein: Jeho život a vesmír, kterou napsal známý americký novinář a spisovatel Walter Isaacson. Z obojího jsem by...


Literatura

Pralinky od Barbary Nesvadbové

pra perexNová kniha Pralinky od Barbary Nesvadbové, která je plná krátkých fejetonů, byla pokřtěna 20. listopadu v kavárně Mezi řádky. Kmotry byli Pavlína a Jan Saudkovi a herečka Jitka Čvančarová.

...

Divadlo

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Film

Jak se zbavit toxického zaměstnavatele?

Renfield perexRenfield (Nicholas Hoult) je oddaný a neustále ponižovaný Drákulův zaměstnanec. Jeho narcistický pán (Nicolas Cage) vyžaduje, aby mu Renfield sháněl kořist přesně podle jeho požadavků a poslouchal každý jeho příkaz bez ohledu na to, jak poniž...