Jak žít nebo přežít digitální věk

Jak žít nebo přežít digitální věk

Tisk

digitalni ekonomika 200Žít nebo přežít je podtitul knihy Digitální ekonomika od Ivana Pilného. Nenechte se zmást učebnicovým názvem a nečekejte od této publikace z nakladatelství BizBooks pod Albatros Media žádnou nudnou učebnici nebo bichli plnou moudrých ekonomických frází…

 

Sám autor Ivan Pilný v úvodu přiznává, že „všechno souvisí se vším“, takže kniha netočí jen kolem digitálního světa, ani se nezabývá nějakými ekonomickými teoriemi, ale snaží se poukázat na to, že v tomto „novém“ digitálním věku už žijeme a je potřeba vědět, co vše může přinést. Digitální ekonomika je označení pro revoluční způsob alokace zdrojů a jedná se o proces, který prostupuje celou společností a je provázán s koncepcí informační společnosti.

Kniha má dohromady 24 kapitol o různorodých tématech, od vzdělávání a zaměstnání přes umělou inteligenci po různé předpovědi a trendy. Vše spojují technologie a čtenář se tak dozví spousty zajímavých věcí například o internetu věcí (internet of things). Pod tímto pojmem si můžete představit například domácnost plnou spotřebičů propojených pomocí internetu a také obsahujících senzory, které spolu navzájem komunikují.

Kniha je velmi čtivá, protože obsahuje spousty velmi zajímavých informací. Jsou věci, o kterým tušíme jen trošku, máme nějaké povědomí a na těchto stránkách jsou nám srozumitelně popsány. Ivan Pilný dobře ví, o čem píše, nebojí se sám přiznat určité obavy. Jeho názory jsou navíc často podpořeny odkazy na různé knihy současných autorů, například Druhý věk strojů od Erika Brynjolfssona a Andrewa Mcafee nebo Změna myšlení od Susan Greenfieldové.

Při čtení jsem měla často „otevřenou pusu“, fascinovaně četla další řádky a říkala si: „to není možné“ nebo „to se opravdu děje, to není sci-fi“. Často jsem také přečítala různé zajímavosti přítelovi a říkala si, že by si tu knihu měli přečíst všichni, aneb kdo je připraven, není překvapen.

„Další zajímavá čísla
•    Obyvatelé naší planety vlastní 5,2 miliardy mobilů, to je 73 % populace, z toho je 40 % smartphonů;
•    denně se prodá více mobilů, než se narodí dětí;
•    každou minutu pošleme 204 miliony e-mailů; přidáme 2,46 milionů příspěvků na Facebook;  vytvoříme a publikujeme 216 tisíc fotek; natočíme a pošleme na síť 72 hodiny videa; vznikne 48 tisíc aplikací
•    denně se v průměru díváme 150krát na svůj mobil;
•    každé dvě minuty je pořízeno tolik digitálních fotografií jako v celém 19. století“ (str. 9-10)

Ivan Pilný se narodil 6. července 1944 a je český politik a podnikatel v oboru informačních technologií a od října 2013 poslanec Poslanecké sněmovny. Založil a několik let vedl pobočku českého Microsoftu a působil také jako podnikatel a odborný konzultant. Diváci televize jej mohou znát z druhé řady populárního pořadu Den D. Kromě Digitální ekonomiky napsal ještě několik knih, například Jak si říct o peníze (2011), Máte na víc! Probuďte svůj mozek (2013), Příště spadni líp! (2011) nebo Manéž informačního věku (2014).

digitalni ekonomika

Digitální ekonomika
Autor: Ivan Pilný
Žánr: populárně-naučná
Nakladatelství: BizBooks
Rok vydání: 2016
Počet stran: 216
Hodnocení:  85 %

https://www.bux.cz/knihy/209589-digitalni-ekonomika-zit-nebo-prezit.html

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Petrová: Nepříjemnosti života mne obohatily a ozdravily

raw200Kdysi začala s raw food, jako téměř každý, převážně ji k tomu vedly zdravotní důvody. A založila postupně dva weby věnující se především receptům a stravování, které sama považuje za zdraví podporující. A nyní se objevila jako součást knihy, která nejen prop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Skvostný a magický Kouzelný kočičí tarot

Tarot 200Pokud jste někdy přemýšleli, co se skrývá za těma zvláštně vševědoucíma a nad věcí se dívajícíma kočičíma očima, pak je zrovna tato karetní sada a kniha možnou a velmi pravděpodobnou odpovědí. Já si dokonce myslím, že Lunaea Weatherstonová to dokon...


Literatura

Ruská próza: Satanův deník

satanuv denik200V září vydalo nakladatelství Odeon novelu Leonida Andrejeve s ponurým názvem Satanův deník. Budeme přemítat o konci civilizace a o tom, jak k tomu přispívá člověk. Pokud máte rádi Dostojevského, Satanův deník sedne právě vám!

Divadlo

RockOpera Praha natáčí videoklip s Evou Urbanovou a Kamilem Střihavkou

rop eva kamil 200Spojení RockOpery Praha a Evy Urbanové dostane nové obrysy. Holešovické divadlo totiž chystá nový videoklip k očekávané premiéře opery Trója, v níž se operní pěvkyně chopí role bohyně lovu Artemis. Klip vznikne ke skladbě Přísahej a t...

Film

Marie Královna Skotská: Tohle království je pro dvě královny malé

Stuartovna perexMarie Stuartovna se stala nejmladší královnou vůbec, když byla korunována šest dní po narození, poté co její otec zemřel. Jako šestiletá byla zaslíbena králi Francie, a poté se i se svým skotským doprovodem přestěhovala do Francie. Ovš...