Ruská próza: Satanův deník

Ruská próza: Satanův deník

Tisk

satanuv denik200V září vydalo nakladatelství Odeon novelu Leonida Andrejeve s ponurým názvem Satanův deník. Budeme přemítat o konci civilizace a o tom, jak k tomu přispívá člověk. Pokud máte rádi Dostojevského, Satanův deník sedne právě vám!

 

Známý-neznámý autor

Leonid Nikolajevič Andrejev (1871–1919) byl spisovatel a dramatik, jeden z nejrozporuplnějších představitelů ruské literatury. Pod vlivem Schopenhauerovy filozofie se věnoval otázkám života a smrti a zobrazoval lidský život hluboce pesimisticky. V povídkách je možné vystopovat vliv Dostojevského.

Jeho posledním dílem byla kniha Dnevnik satany (Satanův deník, 1919), napsaná krátce před smrtí, v níž zachytil válečné šílenství a předvídal brzký zánik lidské civilizace. Novela vychází v novém překladu Jakuba Šedivého.

Expresionismus v praxi

Děj nás zavane do Itálie roku 1914, kdy potkáváme bohatého Američana Henryho Wondergooda, do kterého se převtělil sám Ďábel, jenž se učí být člověkem. Moc víc k tomu nedokážu říct, jelikož nejde ani tak o děj, jako o myšlenky a pocity, se kterými se nám hrdina svěřuje. Potkává různé lidi a reaguje na ně, překvapen až zaskočen tím, jací jsou, nebo spíš jací dokážou být.

Autor nabízí celou řadu věcí k zamyšlení, třeba se ptá, kde je hranice lidskosti? Zároveň přemítá o lidskosti, co dělá člověka člověkem, když jsou lidské bytosti schopny takových nelidských zvěrstev? Nebo říká, že některé věci se dějí jen v Rusku, Rusům. Zajímavý je i jeho střet s realitou, kdy se mu zhroutí svět, jelikož zjistí, že jeho idol byla jen přetvářka, pozlátko. Pocity beznaděje a marnosti jsou knihou prosyceny od začátku až do konce.

Dostojevskij a ti druzí

Pokud holdujete dílům Dostojevského, mohl by vás Satanův deník zaujmout. Ale pozor – jedná se o poslední dílo autora a přijde mi, že autor nestihl dílo úplně zredigovat a dát mu formu. Nebo to byl záměr a naschvál nám zanechal něco hlubokého k zamyšlení o člověku, lidství, demokracii a beznaději.

satanuv denik

Název: Satanův deník
Autor: Leonid Andrejev
Originální název: Dněvnik Satany (1920)
Žánr: novela, světová literatura
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 192
Hodnocení: 80 %

https://www.euromedia.cz/satanuv-denik/kniha/13460/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Audiokniha roku - projekt pro všechny příznivce audioknih a mluveného slova

headmailUž od dubna funguje na českém internetu projekt Audiokniha roku. Na jeho webových stránkách www.audiokniharoku.cz nachází posluchači audioknih recenze na novinkové i starší tituly, ale na pozadí lze tušit i ně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se z obdivu zrodilo přátelství

1Dnes již skoro zapomenutá herečka Jiřina Petrovická byla ve své době jednou z nejvýraznějších hereckých osobností a oporou činohry Národního divadla. Svým charakterem a šarmem okouzlila nejednoho kolegu a diváka sedícího v hledišti či u televize.

...

Literatura

Život byl pes: Kniha nejen pro všechny milovníky psů

zivot byl pes 200Že je naše země národ pejskařů, to je všeobecně známo. Ostatně o tom svědčí i fakt, že kniha pro pejskaře Život byl pes od autorky Heleny Rytířové se dočkala druhého vydání, tentokráte v květnu u nakladatelství Grada.

...

Divadlo

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada...

Film

Blíží se velká přehlídka francouzských filmů

FFF perexV poslední listopadové dekádě se koná již 26. ROČNÍK FESTIVALU FRANCOUZSKÝCH FILMŮ – přesně ve dnech 23. – 29. 11. 2023. Kromě Prahy tato akce zavítá do dalších velkých měst: do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Tak všude opět v něko...