Dva silné sociální příběhy z Brazílie – zcela jiné a přesto podobné

Dva silné sociální příběhy z Brazílie – zcela jiné a přesto podobné

Tisk

brazil200Kniha Dva bratři, film Campo Grande. Oba příběhy jsou zcela odlišné, odehrávají se v jiném období i místě Brazílie. Přesto lze najít spojující linku – sociální rozdíly, které mají obrovský vliv na život a šance lidí.  

 

 Amazonský Manaus je místem, kde se odehrává příběh dvou bratrů-dvojčat. Yaqub a Omar jsou každý úplně jiný, zároveň vůči sobě cítí rivalitu. Kniha Miltona Hatouma Dva bratři zároveň podává svědectví o soužití – jak uvádí i přebal knihy – potomků libanonských a syrských muslimů i křesťanů, marockých Židů a míšenců, v jejichž žilách koluje krev původních indiánských obyvatel a Evropanů.

Yaqub je jako třináctiletý poslán na pár let do Libanonu za rodinou svého otce, vrací se jako mladík, kdežto Omar zůstává po celou dobu v Brazílii a je s ním zacházeno jako s jedináčkem. Yaqub je zamlklý, Omar společenský. Příběh vypráví syn indiánské služebné Domingas, která vychovává i Yaquba s Omarem. Oba žijí s rodinou, jsou vlastně její součástí. Syn Domingas se po celou dobu vyprávění snaží rozklíčovat, kdo z mužů v domě je jeho otcem. Kniha soužití v rodině nijak neidealizuje, je vylíčeno ostře naturalisticky.

brazil4

 

„Směl jsem chodit po domě, směl jsem si sedat na šedou pohovku či do proutěných křesel v pokoji. Jen vzácně jsem seděl u stolu ve stejné době jako domácí, ale nevadilo jim, že jsem jedl a pil totéž co oni. Když jsem neměl vyučování, dělal jsem různé domácí práce, pomáhal jsem s úklidem, pracoval na zahradě, pytloval suché listí a opravoval plot za domem…,“ jen výjimečně, zato s velkou vypovídajícího hodnotou, píše vypravěč o sobě… Knihou se hodně prolíná mateřská láska, která vztah synů výrazně ovlivnila.

Campo Grande

I druhý příběh – brazilsko-francouzský film Campo Grande, který byl uveden v rámci letošního festivalu – je o dvou světech, které jen iluzorně splývají v jeden. Padesátiletá Regina žije poklidným a pohodlným životem v prominentní čtvrti Ria de Janeira. Náhle na její dveře zazvoní pětiletá Ryane, kterou za ní poslala její matka – Regina přemýšlí, odkud by ji mohla znát. Posléze přichází i starší bratr Ygor. Zatímco Ryane většinu doby pobývá v „útulku“ pro opuštěné děti, Ygor s Reginou a její dcerou hledají matku, která děti opustila.

Když Regina s Ygorem přijedou do chudinského předměstí Campo Grande, kde jsou rozbořeniny, odpadky a mezi skromnými obydlími pobíhají divoká prasata, Regina se zděsí, nechce jít dál. Vrací se k autu, Ygor jde hledat babičku a matku. S pláčem se ale vrátí k autu, ostraha ho vyhnala… V blízkém bistru se Regina dozví, že babička je mrtvá. S Ygorem odjíždějí zpátky do centra Ria. Náhle se jim konečně podaří matku kontaktovat, slíbí, že si v konkrétní den pro děti přijede. Nepřijíždí, Ygor pláče…

brazil

 

Regina, která ve filmu řeší i odloučení od otce své dcery, s kterou nemá jednoduchý vztah, ale zároveň bez sebe nemohou být, se stěhuje, což dlouho plánovala. Ygora odveze za Ryane. Tu náhle na dům, kde Regina žila, zazvoní matka dětí s dalším malým dítětem v náručí a možná i znovu těhotná. Otevírá vrátný, a teprve nyní se diváci dozvídají, odkud Reginu znala – její matka pro ni pracovala jako služebná (v té době již má Regina v domácnosti jinou služebnou). Vrátný ji předává adresu, kde děti najde, film končí – a tak si můžeme jen domýšlet, zda si děti vyzvedla… Tvrdá realita Brazílie, kterou stále sužují obrovské sociální rozdíly.

 

Zdroj foto: kosmas.cz, http://www.filmsdistribution.com

Dva bratři

Autor: Milton Hatoum

Vydalo: nakladatelství Plus v Praze v roce 2012

jazyková redakce: Kristýna Kuhnová

odpovědná redaktorka: Martina Mašínová

technická redaktorka: Petra Mejstříková

Hodnocení: 95 %

( 0 hlasů )

Knihu Miltona Hatouma Dva bratři vydalo nakladatelství Plus v Praze v roce 2012, jazyková redakce: Kristýna Kuhnová, odpovědná redaktorka: Martina Mašínová, technická redaktorka: Petra Mejstříková

Brazilsko-francouzské drama Campo Grande (2015) produkoval Flavio Tambellinial, režie: Sandra Kogut. Film byl uveden v rámci festivalu Febiofest 2016 v pražském kině CineStar

Na fotografiích je přebal knihy Dva bratři a snímky z filmu Campo Grande – 1) děti Ryane a Ygor, 2) Regina, která hledá jejich matku…


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Český Travolta brzdí emoce

HoreckaKrizPerexVíte, kde s největší pravděpodobností momentálně zastihnete herce, zpěváka a jednu z největších muzikálových hvězd Jana Kříže? Na jakékoli běžecké stezce na okraji Prahy! Mladý talent, kt...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dračí zuby - další nářez od Michaela Crichtona

draci zuby 200V červnu vyšla v nakladatelství Plus nová kniha Michaela Crichtona Dračí zuby, která je díky svému tématu označována jako prequel k Jurskému parku. Láká vás prolínání fakta a fikce, kterým Crichton tak proslul? Určitě nic nepokazíte s Drač...


Literatura

Dračí zuby odhalí dinosaury na Divokém západě

Dračí zuby, perexČtení o dračích zubech bych očekávala ve světě plném fantazie. Ale na Divokém západě? Mezi kovboji a indiány? Tak na tuhle knihu od Michaela Crichtona jsem vážně zvědavá. Obzvlášť, když se tu prolíná fikce s realitou.

Divadlo

V Tramtarii se tygrů nebojí

altV nezávislém olomouckém Divadle Tramtarie se 16. května konalo představení inscenace ...a za Tracym tygr. Jednalo se o předposlední podání této hry v sezóně, a nejen proto bylo vyprodáno.

 

...

Film

Film Fotograf je stejně bohémský jako Jan Saudek

fotograf plakat 200Film Fotograf (2014) s podnázvem Dámy, radím vám ke klidu…!, který je kritiky dlouho očekáván, byl 6. ledna prvně uveden v pražském kině Atlas za doprovodu režisérky Ireny Pavláskové, fotografa Jana Saudka, představitelky hlavní ro...