Colm Tóibín - Brooklyn Aneb kterak vesnická holka s pohledem plaché laně ke štěstí přišla …

Colm Tóibín - Brooklyn Aneb kterak vesnická holka s pohledem plaché laně ke štěstí přišla …

Tisk

broo200Brooklyn je fádní, ale poměrně čtivá pohádka pro dospělé, která svým řídkým obsahem o milostném trojúhelníku, nemá nabídnout o mnoho více, než červená knihovna.  Příběh z pera spisovatele Colma Tóibína, vypráví o mladé irské dívce Eilis, která na popud rodiny odjede za prací za velkou louži. Popisuje stesk po domově, bolest i pocit viny, v neposlední řadě pak ránu osudu v podobě úmrtí sestry. Na druhé straně vzrušující budoucnost a milostné pletky.

 


Román se opírá o migrační problematiku Irů do Spojených států během 50. let minulého století. Prozkoumává osamocení, první dospělé kroky a lásky. Román si zachovává nenucený vývoj událostí a přes lehce naivní obsah se mu nedá upřít vyprávěcí struktura, která důsledně rozvíjí motiv dvou domovů. V druhé polovině zažívá hlavní hrdinka podobné situace jako v první, ovšem je již mnohem zkušenější, což se projeví při několika týdenním návratu domů, kde nad svými kamarády mentálně vyčnívá o několik let. Při té příležitosti se také zamiluje do svého kamaráda z dětství, a to i přes to, že před odjezdem z Ameriky potají uzavřela sňatek s italským údržbářem Tonym.
Eilis neřeší pouze dilema volby mezi dvěma muži, což by mohlo být ve 21. století bráno za více než úsměvné, ale její vnitřní konflikt je zásadnější. Poameričtěná Irka nakonec musí volit mezi dvěma odlišnými světy a svojí existenci v nich. A jak to všechno nakonec dopadne? Čtenáři se mohou nechat překvapit. Jedno je ale jisté, nebudou ochuzeni ani o popis prvního pohlavního styku.

broo


Podle knižní předlohy byl natočen film, který vstoupil do kin letos v únoru.

Brooklyn
Autor:  Colm Tóibín
Žánr: romantický
Nakladatelství: Mladá fronta a.s.
Rok vydání: 2016
Počet stran: 304
Hodnocení: 55%

https://www.kosmas.cz/knihy/157230/brooklyn/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plastic People of the Universe. Vratislav Brabenec: „Jde o to, aby se člověk před každým blbým režimem nezačal klanět.“

200hudLegendární undergroundová kapela The Plastic People Of the Universe vznikla už v roce 1968 a její tvorba byla v počátcích ovlivněná zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou. Časem se z ní stala jedna z nejoriginálnějšíc...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nepozornost, hyperaktivita a impulzivita: zápory i klady ADHD v dospělosti

adhd perexZamýšleli jste se někdy nad tím, proč se Váš kolega nebo nadřízený chová mírně chaoticky? Je impulzivní, nedokáže dokončit rozdělanou práci včas, chodí pozdě nebo Vás absolutně nevnímá?Je náladový, zbrklý, působí leckdy až nemotorně, ztřeštěně, poř...


Literatura

Kalba ve spoďárech: Pij a žij jako Fin

kalimeFinsko a jeho svéráznou kulturu cizinci popisují slovy sauna, zima, vodka a introverti. I přes obraz pochmurné zimní krajiny, který tato slova naznačují, je to ale nejšťastnější země světa.

 

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...