Duši mají stroje i Jeremy Clarkson

Duši mají stroje i Jeremy Clarkson

Tisk

Clarkson 200Jeremy Clarkson je velmi výrazná osobnost, kterou většina lidí zná především z proslulého pořadu o automobilech – Top Gearu. Má svůj osobitý smysl pro humor, ale nikdo mu nemůže upřít vášeň nejen pro čtyřkolé miláčky. Jakýmsi vyznáním je právě kniha s názvem Vím, že máš duši, která v originále vyšla v roce 2005 a českého překladu se dočkala díky nakladatelství Dokořán o pět let později. Nyní se jí chopilo vydavatelství OneHotBook a společně s Jeremyho dabérem ji dalo do podoby audioknihy.

Kniha (i audiokniha) má podtitul Stroje, které milujeme a klidně by se mohla jmenovat „Stroje, které miluji“, protože ta vášeň Jeremy Clarksona je všudypřítomná. Nenechte se zmást, že půjde jen o automobily – kniha vznikla po havárii Concordu a 22 kapitol se točí kolem opravdu různých strojů, například Boeing 747, Hooverova přehrada, Supermarine Spitfire nebo Rolls-Royce Phantom. Opravdu pro každého něco.

V žádném případě nejde o nudné popisy plné technických parametrů – vyprávění Jeremyho je především plné vášně a životních zkušeností. Dokáže popsat společnosti vyrábějící dané stroje, věnuje se jejich konkurenci a také svým pocitům. U kapitol zaměřených na válečné stroje, jako je například loď SS Great Britain je až člověk překvapený, jak si Jeremy libuje v historii. Klobouk dolů za takový přehled a za to, že to dokáže vše podat jako nejnapínavější příběh. I když na tom má velký podíl Zbyšek Horák.

Zbyšek Horák má s Jeremy Clarksonem velké zkušenosti – dabuje jej v rámci pořadu Top Gear od roku 2002 a díky tomu posouvá tuto audioknihu o několik příček více. Vše vypráví tak přirozeně a zaujatě, že si po chvíli ani neuvědomujete, že předlohu nenapsal on. Navíc skvěle pracuje s hlasem – dokáže držet napětí a hlavně má v hlase Jeremyho ironii a nadnesenost, ale také lidskost.

Nemohu říct, že bych se při poslechu audioknihy popadala za břicho, ale usmívala jsem se velmi často. Mohly za to především různá velmi originální přirovnání typu „aerodynamika sporáku“, „víc osobitosti byste našli ve sklenici vody a víc srdce v kancelářském fíkusu.“ a také ta až neuvěřitelná láska ke strojům („smrt pilota je jistě velmi smutná, ještě smutnější je však smrt samotného SR 71.  Ta mě opravdu štve.“).

Clarkson

Zbyšek Horák se narodil 26. května 1966) a od roku 1985 působil jako hlasatel zpravodajství tehdejšího Československého rozhlasu. Od té doby se objevoval jak v rozhlase, tak v televizi. Například moderoval regionální zpravodajství TV Nova z Prahy a středních Čech nebo byl jedním z hlasů uvádějících programové nabídky TV Prima.Od roku 2002 dabuje Jeremyho Clarksona v pořadu Top Gear a namluvil i mnoho filmů a seriálů.

Jeremy Clarkson  se narodil 11. dubna 1960 v anglickém Doncasteru. Jde o populárního anglického hlasatele, žurnalistu a spisovatele, který se specializuje na motorismus. Znám je především jako moderátor pořadu Top Gear a píše také články pro The Sunday Times a The Sun. Vyšlo mu několik knih, například série The World According to Clarkson - 24. srpna vyjde nejnovější díl s názvem As I was saying...: The World According To Clarkson Volume 7.


Vím, že máš duši: Stroje, které milujeme
Autor:  Jeremy Clarkson
Interpret:  Zbyšek Horák

Typ: audiokniha
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: audiolibrix.cz     

www.onehotbook.cz        


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám svůj skromný život i svou skromnou tvorbu rád, říká publicista a fotograf Robert Rohál

rob rohal200Jeho ženy respektive ženy, které Robert Rohál fotí, vypadají vždy žensky, půvabně a přirozeně. I když jde vesměs o známé tváře, tak je nefotí v ateliéru. Jde o průzračně křehké fotky, které vznikly na ulici, v kavárně, v zákulisí nebo na jevi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Král utopenců – avantgardní prózy pro snící čtenáře

Kral utopencu (2)„I Král měl samozřejmě svůj sen. Když zavřel oči, viděl vlny: jak se valí a jedna se rodí z druhé.“ Král utopenců od tajemného ruského spisovatele Alexeje Cvetkova je k...


Literatura

Po přečtení DNA se na domácí spotřebiče budete dívat jinak

dna yrsa200V nakladatelství Metafora nedávno vyšla další kniha od Yrsy Sigurdardóttir, královny islandské krimi. Toto nakladatelství vydává hodně jejich knih a také ji několikrát pozvalo do Prahy, aby se potkala s českými čtenáři. Kniha DNA je prvním dílem ...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

Film Superžena se představuje v novém traileru

superzena200Už 29. února vstupuje do kin celovečerní film Superžena režisérky Evy Toulové. Romantický snímek o tom, jaké musejí být dnešní ženy superhrdinky, aby v životě uspěly, se představuje v novém traileru plném známých hereckých jmen.

...