TO ONY: Svěží deska o ženách od talentované hudebnice

TO ONY: Svěží deska o ženách od talentované hudebnice

Tisk

Trajerova200Na den sesterství, 22. února, vyšlo debutové album TO ONY mladé hudebnici Magdaleně Trajerové. Kdo má rád pohodovou muziku a originální texty, by si ho neměl nechat ujít!

 

 

Albu předcházely tři singly vydané v loňském roce: Gin a to nic, Zas rána a Co na to říkáš?. Na albu TO ONY je pak doplňuje sedm dalších písní a já bych si jich dovedla představit třeba dalších 20 a poslouchat je pořád dokola.

Už úvodní písnička Blíženic mě zaujala originálními textovými obraty, „květnový blíženic“ je skvělé označení a je toho mnohem víc, od černé ovce, co dělá vlny až po házení šavlí do žita. K tomu se přidala veselá melodie a moc příjemný hlas Magdaleny. Po výborném úvodu přišla neméně dobrá skladba s pevně daným rytmem a pro mě takovým barovým námětem Gin a to nic. Ten se mi líbil také v sedmém tracku Zas rána, kde „jsme přece slušný holky, když jdeme na kafe, myslíme kávu“. Píseň Cukřenka se mi zdála veselejší a zněla mi povědomě, i když těžko říct, co mi připomínala. Omluvy na rohožce byly zase trochu jiné a také u nerozbitné Víly z plexiska se mi hodně líbil text i celkové vyznění.

Sama hudebnice k desce říká, že její název odkazuje na ženy, které ji ovlivnily a inspirovaly. „Každá píseň na albu může být vnímána každým posluchačem jinak a nabízí prostor pro osobní interpretaci a emocionální rezonanci,“ doplnila. Musím s ní souhlasit, protože mám dojem, že při každém poslechu v písních najdu něco nového, něco dalšího.

Deska TO ONY pro mě byla velkým překvapením. Dostala mě barva Magdalenina hlasu i to, jak ho má položený, a především její hrátky se slovy. Místy mi připomínaly žánr slam poetry, který mám ráda a bavilo mě čekat, co přijde dalšího i pak hledat skryté významy a sama nad nimi přemýšlet.

Přečtěte si rozhovor s Magdalenou, ke které nejlepší nápady přicházejí při dlouhé sprše

Česká hudba podle mě potřebuje takový svěží vítr, jaký Magdalena prezentuje a moc bych jí přála, aby nejen s deskou prorazila. Když pojede na turné, moc ráda se na ni půjdu podívat a vám doporučuji totéž!

Magdalena Trajerová je songwriterka pohybující se na hranici mezi žánry indie popu, folku a rocku a TO ONY je její debutové album.

 Trajerova

TO ONY
Interpret: Magdalena Trajerová
Žánr: folk
Skladby: Blíženic, Gin a to nic, Cukřenka, Co na to říkáš?, Sebezrazená, Víla z plexiskla, Zas rána, Omluvy na rohožce, Ulitá ulita, Organizace času
Stopáž: 24 min 38 s
Vydavatelství: Records DK
Hodnocení: 90 %

https://www.instagram.com/music.magdalena.trajerova/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Slon v Polívce vychází na CD a více o prozrazuje Jiří Holub

holub 200Přinášíme vám rozhovor s Jiřím Holubem, který je nejen o jeho počinu Slon v polívce.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Ve spárech madame gilotiny

marieantoinetta perexPryč jsou ty poklidné časy, kdy ve zbožné úctě provolával francouzský lid slávu svému milovanému panovníkovi Ludvíku XVI. a jeho ženě Marii Antoinettě. V roce 1789 totiž padají spolu s Bastilou i všechny zábrany a rozlícený dav...

Divadlo

Romantický muzikál podle bestselleru Johanny Spyri

Heidi200Nejznámější švýcarská spisovatelka Johanna Spyri (1827–1901) se narodila a dětství prožila v malebné vesnici Hirzel. Dodnes zde v domě, kde autorka příběhu o osiřelé holčičce Heidi chodila do školy, působí muzeum, které ...

Film

Legendární parta aneb Když zeměkouli ovládneme strachem

legendarni partaDalší americký animovaný film, s málo vtipným názvem Legendární parta, je dílem společnosti UP – DreamWorks. Studio, které stvořilo Shreka a Madagaskar se ...