Dánský bigbítový uragán, čerstvá porce zemitého blues i tvrdého rocku zahraje v Holešově

Dánský bigbítový uragán, čerstvá porce zemitého blues i tvrdého rocku zahraje v Holešově

Tisk

blindstone200Trio dánských rockových virtuózů, hudba tvrdšího ražení stojící na pevných bluesových základech. Čistá "stará škola" tohoto tria je parádní mix blues, rocku a hard rocku. Energický hard blues rock, pro který je charakteristická určitá dávka improvizace a zvýrazněná úloha sólové kytary hlavního protagonisty. Blindstone na turné po střední Evropě a OLDIES PARTY s DJ Casponem to bude program v holešovském NEW DRIVE CLUBU v pátek 16. února v 19 hodin.

 

Power rockové trio se dalo dohromady v dánském městě Thisted v roce 2002. Jeho zakládající členové Martin J. Andersen (kytara, zpěv) a Jesper Bunk (basa) spolu působili v několika seskupeních různých žánrů, dokonce pár měsíců strávili v californských nahrávacích studiích, kde spolupracovali např. s Georgem Clintonem, Billy Prestonem a Bobby Womackem. To již měli zcela jasnou představu o své vlastní hudbě: energický hard blues rock, pro který je charakteristická určitá dávka improvizace a zvýrazněná úloha sólové kytary hlavního protagonisty.

blindstone foto 1

Inspirací byl pro ně kytarový rock přelomu 60. a 70. let – jmenovitě kytaristé jako Jimi Hendrix, Robin Trower, Frank Marino, kapely Black Sabbath, Mountain nebo také Funkadelic. První album „Manifesto“ určené pouze pro dánský trh na sebe nenechalo dlouho čekat. Důležitým momentem v kariéře souboru byl podpis smlouvy s významnou americkou vydavatelskou firmou Grooveyard Records, která se specializuje výhradně na hudbu tvrdšího ražení stojící na pevných bluesových základech. U ní vychází v roce 2008 druhé album „Freedom‘s Calling“ následované reedicí prvního alba obohaceného o dříve nevydané bonusy. A tak se stalo, že všechna alba dánských hudebníků jsou nyní k mání v celosvětové distribuci.

Dosavadním vrcholem kariéry pro trojici excelentních muzikantů bylo spojení s Walterem Troutem, kterému na přelomu let 2020-21 tvořili doprovodný band. Tato spolupráce měla zásadní vliv na zvuk a styl jejich desátého alba „Scars to Remember“, které vyšlo v létě 2023 u firmy Mighty Music. Mimochodem Walterův syn bubeník Biskit Braendgaard ”odtluče” únorové české turné.

blindstone foto 2

Aktivity hlavního protagonisty Martina J. Andersena se nesoustředí pouze na Blindstone. Spolupracuje také s kapelami Meridian, The Affair, Mountain Of Power, Blindside Blues Band atd., ať už jako zpěvák a kytarista, skladatel nebo nahrávací technik a producent. Vydal i dvě sólová alba.

Jedna z recenzí tvrdí, že "Blindstone je budoucností blues rocku a její frontman hrdinou moderní doby". Je-li tomu opravdu tak, máte šanci se přesvědčit v zámeckém klubu v pátek 16. února 2024 v Holešově.

blindstone foto 3

  • Martin J. Andersen - guitar, vocal
  • Jesper Bunk - bass guitar
  • Biskit Braendgaard - drums

Zdroj foto: archiv autora


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Andrea Buršová: „Chci zpívat s patřičným ponorem i nadhledem.“

aandrea-bursova200Herečka brněnské scény Husa na provázku Andrea Buršová nedávno vydala báječné album s názvem Nůž na ticho. Dvaadvacet písní svědčí o silném vztahu k šansonu a poezii. Pokud hledáte něco, co se jen tak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Když česká detektivka, tak jedině Rychlopalba Štěpána Kopřivy

kopriva 200Štěpán Kopřiva na mě v české moderní literární tvorbě působí docela jako chameleón- nejen že překládá z angličtiny, píše kvalitní řežby a scifárny, ale i fantasy, nyní se dokonce pustil do boje s detektivkou. Jak dopadl jeho nejnovější počin, dete...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Jaké to je 154 krát zemřít? Aneb nesmrtelná Červená

cervena200Na Soňu Červenou mám živou vzpomínku. Byla jsem s rodiči v Národním divadle na Čapkově hře Věc Makropulos, kde ztvárnila hlavní roli. Psal se rok 2005. Tenkrát jí bylo osmdesát a mě ani ne dvacet. Po vystoupení jí ministr kultury předal státní vyznam...