Wheel Cherry se prohání na elektrickém vozíku po Discopláni. Taneční deska řeší instantní vztahy, společenské pnutí i klimatickou katastrofu

Wheel Cherry se prohání na elektrickém vozíku po Discopláni. Taneční deska řeší instantní vztahy, společenské pnutí i klimatickou katastrofu

Tisk

DISCOPLAN200Brněnský elektro projekt Wheel Cherry vydává debutové album Discopláň. Jednatřicetiletý Jakub Strouhal se ze svého elektrického vozíku se spojil s producentem Tomášem Tkáčem a výsledná deska vychází na labelu Divnosti.

 


Discopláň obsahuje taneční disco banger, trapovou baladu nebo klavírní ploužák. Autor na desce s moderním zvukem na pomezí popu a elektro-písničkářství zúročil svou básnickou zkušenost a v 7 skladbách s emotivními českými texty reflektuje vztahy na jednu noc (Moje tělo) nebo život v době klimatických změn (Game over).

V samém srdci desky leží píseň Jak můžeš bejt tak klidnej?!, která vznikla jako reakce na teroristický útok v Bratislavě v baru Tepláreň, kde byli zavražděni Juraj s Matúšem. Queer tematika se line celou deskou a Jakub Strouhal k tomu říká: „Chtě nechtě je to pro mě téma stěžejní. Queer životní zkušenost se totiž v mnoha aspektech liší od té většinové. Dát jí prostor proto znamená tvořit upřímně a být během toho procesu opravdu sám sebou, svobodný. V 31 letech jsou pro mě právě tyto hodnoty docela zásadní.”

Jakub Strouhal je spoluautorem oceňovaného queer podcastu Kydy, vydal 2 básnické sbírky, Podzimov (2017) v Nakladatelství Štengl Petr a Haloklina (2023) v JT's, nakladatelství Jana Těsnohlídka. Poté, co byl dlouhodobě hospitalizován, spustil v roce 2018 projekt Jsem neomezenej požadující po mobilních operátorech neomezená mobilní data, která už byla tehdy v zahraničí běžná. Dočkali jsme se se jich v roce 2019.

Křest desky proběhne na podzim. Wheel Cherry budete moct vidět naživo na festivalu Podzimní snění, který proběhne o víkendu 3.–5. listopadu v táborovém středisku v Bělči nad Orlicí, nedaleko Hradce Králové. Desku si můžete poslechnout na všech streamovacích platformách a jednotlivé skladby s živým vizuálem jsou také na YouTube.

DISCOPLAN

Více informací:

Discopláň na streamovacích platformách: https://songwhip.com/wheelcherry/discoplan
Album na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=bbS15JZ6g_k&;list=PLgqTVfIdlrPB-sXj3EQND-xPpgQatcL62

Facebook Wheel Cherry: https://www.facebook.com/wheelcherry/
Facebook Divnosti: www.facebook.com/Divnosti
Instagram Divnosti: www.instagram.com/divnosti_label/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Litomyšl

zamek litomysl arkady 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašid...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Experimentální román Tři! si pohrává s jazykem i identitou

Tři!Anna Luňáková a její experimentální román Tři! vychází v nakladatelství Dauphin. Rozhodně není pro každého, tento román spíše ocení náročnější čtenář, jež preferuje metaforickou hru se slovy a také hru psychoanalytickou.

...

Divadlo

Být za Husáka rebelujícím teenagerem nebylo vůbec lehké

200divRevolta jde obvykle ruku v ruce s mládím. Kdy jindy se má taky člověk plný ideálů a snů bouřit proti autoritám ve škole a doma, u kterých nenachází žádné pochopení. Studentka gymnázia Helena Součková, jejíž jedinou starostí kdysi dávno bylo, jestli jí ro...

Film

KOYAANISQATSI: fascinující pastva pro oči

KOYAANISQATSI 200V roce 1983 vypustil režisér Godfrey Reggio do světa Koyaanisqatsi. Pozoruhodný počin, jehož název pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a jeden z jeho významů je „život vyvedený z rovnováhy“.

...