Digitální písničkář Mat213 a aktuální držitel cen Apollo a Vinyla vydává nové album

Digitální písničkář Mat213 a aktuální držitel cen Apollo a Vinyla vydává nové album

Tisk

mat213 200Jeho skladba 7teen vzbudila před pár měsíci pořádný rozruch. Song byl úspěšný v rámci cen Vinyla i Apollo. Hudební kritik Pavel Turek v profilu pro časopis Respekt o Matovi213 napsal, že “přináší ničím nespoutanou představivost i poetiku generace Z.” Teď vydává Mat213 svoje třetí studiové album. To dostalo název Party in Prague.

 

Mat213 je talentovaný mladý umělec, hudbu a texty si píše sám. Nejde o jeho albovou prvotinu, jeho hudební aktivity sahají už několik let zpět. Nejprve působil v kapele See You, Inside, která se žánrově zaměřovala na skladby od noise popu až po krautrock. V ní tehdy zpíval v angličtině. Později chtěl dát Mat213 průchod svým česky psaným básním a melodickým linkám, proto se zaměřil na sólovou tvorbou.

Tu zkoncentroval v debutové album Forest behind Prague, které vyšlo v roce 2021. Šlo o jeho první česky zpívané album, ve kterém se stylizoval do jakéhosi barda. Experimentální folkové písně pohrdaly městem, buržoazním životem, konformismem a coming of age témata byla zaobalena do jakéhosi éterického hávu. Dva roky na to jeho tvorba prošla proměnou.

"Album Party in Prague je určitá antiteze toho alba a v podstatě interpreta Mat213 pojí víc s mou osobu a míň s nějakou vymyšlenou postavou onoho barda. Bard odhazuje loutnu a vak z pavoučích vláken, který mění za tašku Bolt food a digitální syntezátor," vysvětluje k hudební přeměně Mat213.

„Město, před kterým bard varoval, ho nyní pohltí. Hnán láskou a chtíčem se těžko brání nástrahám nočního města,“ doplňuje Mat213. Nejlépe popisuje i obsahovou linku alba, která funguje uceleně, přestože se blízko dotýká hned několika témat: „Motivy historických dominant hlavního města se mísí s drogami, turistickou noční zábavou, alkoholem, slovanstvím a datovými disky. Moment, který je na albu zřejmě nejblíže katarzi, je píseň Paris, kdy bard nabije dojmu, že je mu Česko, respektive Praha, moc malá, a odjíždí proto dobýt svět do Paříže, hlavního města kultury. Tam však zjišťuje, že na víc, než je Praha, nemá. Album prolíná také linie honby za efemérní a dekadentní femme fatale. Milostné texty oslavují nedostižnou múzu, která utíká před bardem nočními kluby a jako zakázané ovoce svou nedosažitelností zvyšuje svou hodnotu. Milostná lyrika se napříč albem objevuje také proto, že se dle mého názoru dobře doplňuje s formou mých písniček, s jednoduchým tanečním popem.“

Album Party in Prague vychází u Championship Music prostřednictvím digitální distribuce 23. června. Obsahuje celkem 11 písní.

mat213 1

Mat213, vlastním jménem Matěj Čech, se narodil v roce 1998 v Praze. Matěj v současné době studentem na Akademii výtvarných umění v Praze, kam dochází do malířského ateliéru. Ten vede trojice Josef Bolf, Nik Timková a Jakub Hošek. Hošek s Timkovou jsou, mimo jiné, členy kolektivu A.M. 180, který pořádá každoroční festival alternativní hudby Creepy Teepee a jehož “hlavním cílem je vytvářet dialog mezi nezávislou hudební a současnou uměleckou scénou.”

Hudbě se začal intenzivně věnovat až v krautrockové kapele s názvem See You, Inside. Později se vydal na sólo hudební dráhu, žánrově rozkročenou přes indie folk, ambientní pop a hyperpop až k současnému klasickému popu. Mezi zásadní kariérní milníky sám Mat213 počítá vydání alba r/Interstreamin' a singl 7teen, za něž získal ocenění v rámci hudebních cen Vinyla a Apollo. Pochází z umělecké rodiny. Jeho otec Michael je režisér, děda je aktivním umělcem. Podařilo se mu vybudovat jak v muzice, tak v dalších uměleckých odvětvích, úspěšnou kariéru. S pseudonymem “Ringo” tvořil František Čech hudbu s největšími jmény předrevoluční i porevoluční hudební scény.

Více informací:

https://www.instagram.com/matteo_il_ceco/?hl=en
https://open.spotify.com/album/7r9I8YIf53w2O69ZIYXhSQ


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Stirská: V Německu mi přezdívali Malá dáma s velkým hlasem

stirska 200Jméno zpěvačky Zuzany Stirské se v posledních letech pojí především se stále populárnějším pěveckým souborem Fine Gospel Time, který pravidelně účinkuje – v rámci tradičních Gospel Time Party – v pražském divadle Rokoko, na koncertech po celé rep...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Zasmějte se u Chameleona v lentilkách

chameleon v lentilkach200Nakladatelství Ikar vydalo další knihu oblíbené české spisovatelky Zuzany Hubeňákové s názvem Chameleon v lentilkách a podtitulem „odpovědi na otázku, jak lehké je se ve všem dočista ztratit“.

Divadlo

Nové šansonové album vyšlo Jitce Molavcové, ale stejný žánr zpívají bravurně Renata Drössler i Jiří Bartoň

foto perexjitka molavcovaI když Hana Hegerová byla a nadále je a bude královnou českého šansonu, existuje v tuzemsku ještě několik zpěváků, kteří se tomuto hudebnímu žánru věnují – a dělají to velice dobře. Uměj...

Film

Festival francouzského filmu: Svatý pan Oscar a ministr, jemuž chcípnul motor

holy motorsHned pět francouzských filmových titulů, které budou mít příští týden českou premiéru, uvádí v předpremiérách 15. ročník Festivalu francouzského filmu. Festival nastartoval motor ve čtvrtek projekcí snímku Thérèse D...