Markéta Irglová se po více než osmi letech vrací s deskou Lila

Markéta Irglová se po více než osmi letech vrací s deskou Lila

Tisk

Marketa Irglova 200Markéta Irglová, držitelka Oscara, známá nejen díky účinkování ve filmu Once jako polovina dua The Swell Season, se vrací do centra pozornosti s novou deskou LILA. Nové album vydává po více než osmi letech po vydání desky Muna (2014). Doba mezi touto a poslední nahrávkou nebyla pro Markétu Irglovou zdaleka odpočinkovou, protože se vdala, měla tři děti a vybudovala studio, koncertovala a přitom téměř neustále pracovala na nové hudbě.

 

Zatímco velká část hudebníků rekapituluje své prožitky posledních pandemických let, LILA je dílo, které se vyvíjelo a zrálo dlouhou dobu. Nahrávka, texty i celý koncept alba nabízí pohled na cestu Irglové a na to, jak dokázala najít rovnováhu ve své kariéře umělkyně, manželky a matky.

Ústředním motivem cesty, kterou v devíti písních Lila nabízí, je motiv lásky. Deska představuje Markétu Irglovou, která žije svůj vysněný život plný lásky a sdílí smíření s věcmi, které nemůže ovládat. Jak říká sama Markéta Irglová: “Naučit se jednoduše sedět a přijímat věci, které nemohu změnit, mě dovedlo dále, než snaha je vyřešit nebo od nich utéct. Postupně mě to přivedlo do hlubších míst v mém srdci a za to jsem vděčná.”

Irglová vytvořila album LILA se svým partnerem/producentem Sturlou Mio Thorissonem v jejich společném studiu Masterkey. Album je ukázkou klavírních a aranžérských dovedností Irglové, které ji proslavily už v písni „Falling Slowly“. Ke zpěvačce a skladatelce se na celé desce připojuje známá hráčka na smyčcové nástroje narozená ve Finsku a nyní žijící v Irsku Marja Gaynor, český kytarista Peter Moc a venezuelský perkusionista Manuel Barreto.

Marketa Irglova1

LILA připomíná svou náladou práce indie umělců jako Cat Power, Half Waif nebo Damien Rice, zatímco se však dotýká širších témat a stylů, které jsou hudebně blíže duchovnějším umělkyním jako Tori Amos, Sarah McLachlan či Enya.

LILA získala své jméno z indického slova, které se často používá ve chvílích pohody, kdy hravým a dobře míněným způsobem zasahuje do našich životů vyšší moc. Otevřenost těmto neviditelným silám pomohla Irglové orientovat se v jejím umění a životě.

Marketa Irglova Lila Cover

Umělec: Markéta Irglová
Album: Lila

Seznam skladeb:
1. Love Stayed With Me
2. Girl From a Movie
3. High & Dry
4. The Way
5. My Roots Go Deep
6. Remember Me
7. Alchemy of Love
8. The Season
9. Know Yourself

Více informací:

Multilink: https://lnk.to/Lila_MarketaIrglova

https://marketairglova.com
https://www.facebook.com/MarketaIrglova/
https://www.instagram.com/marketa_irglova/
https://www.youtube.com/channel/UCw5v-EcTKnxKMQFH7q_QHsw


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klid, ticho a útulno, to vždy o Vánocích obstarala maminka, říká operní pěvkyně Libuše Márová

libuse marova200I když paní Libuše Márová oslaví právě 24. prosince kulatiny, rozhovor byl nakonec o něčem jiném. Třeba o tom, jak jednou „oslavila“ Štědrý den v Amsterdamu či jak strávila silvestrovské „veselí“ v Oslo. V obou případech tam byla prac...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Další krimi od oblíbené manželské dvojice ze severu

Stopa rysa200Stopa rysa je už desátým krimirománem, který má na svědomí autorská i manželská dvojice Kerstin Signe Danielsson a Roman Voosen. Překlad vyšel klasicky v nakladatelství MOBA a určitě potěší milovníky severské krimi.

Divadlo

10. ročník festivalu KoresponDance láká na originální výběr ze současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu. Uvede projekty umělců z 11 zemí

Marije Nie CR Eva Stotz (2)Pohybový, energický, magický, poetický, čistý, citlivý… Takový bude 10. ročník mezinárodního festivalu současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance. Jeho j...

Film

Negativní postavy mám raději, říká čerstvý padesátník, herec Roman Luknár

roman luknar perexZnámou tváří je Roman Luknár už od svých dětských let, kdy začal hrát ve slovenském filmu a televizi, zatímco české publikum se s ním seznámilo až poměrně nedávno. To už byl vystudovaným hercem, ale do Česka si zpravidla jen tak...