Kapela Ucházím mele prohnilé maso

Kapela Ucházím mele prohnilé maso

Tisk
ImageLektoři kurzů pozitivního myšlení by si při poslechu Marnostroje, nedávno vydaného alba prachatické skupiny Ucházím, asi moc neužili. Příliš dekadentní písně rozhodně nevybízejí k bezstarostnému hopsání životem. Zato přinášejí vhled do vnitřního prožívání člověka zmítaného pocity, s nimiž může zápasit i leckdo z vás.

Lidem se honí hlavou různé věci. Když se je shodou šťastných okolností podaří proměnit v texty a hudbu, vznikají pak díla, které vybízejí k zajímavým úvahám – například  o stavu společnosti, o morálce, o každodenním selhávání, o neodvratném konci... “Vědět tak, za kterým stromem číhá vlk/ nestačí znát, co je moudro a co plk/ my jsme tak urvaný, jak závodní chrt/ vědět tak, za kterým rohem číhá smrt,” zpívá se v úvodní skladbě tohoto alba.

Kapela Ucházím, jejíž kořeny sahají do roku 1994, ušla dlouhou cestu, než se dopracovala k výrazu, který prezentuje na albu Marnostroj. Její hudbu nelze jednoduše zařadit do jedné škatulky. Lze se ale domnívat, že napříč generacemi zaujme posluchače, kteří mají rádi hardcore, punkrock i psychedelicky znějící party ze “starého dobrého” podzemí. Víc než o čistotu stylu jde o atmosféru, jakou muzikanti dokážou navodit.

 

Image


Chybu by udělal každý, kdo by chtěl album Marnostroj poslouchat ve dne. Tohle opravdu nejsou písně světla. A prosím, ať vás ani nenapadne pouštět si kapelu Ucházím někde na sluncem vyhřáté pláži nebo na louce plné kopretin. Doporučuji temný sklep, pokoj se zataženými závěsy, citlivě nasvícený klub nebo útulnou garáž. Asi nejlíp uděláte, když si nasadíte na uši sluchátka a necháte se vtáhnou do krajiny temnoty, deprese a psychické bolesti.

Píseň v klasickém pojetí zručnýchmuzikantů z Ucházím má většinou pozvolný úvod. Postupným vrstvením nástrojů se kapela propracovává do zběsilého rytmického tempa a vokálnímu projevu, z něhož zpravidla tryská zoufalství a snad i volání o pomoc. Třeba v písni Kolovrat systému můžete zaslechnout: “...to zkoušeš, to dáš, zvykneš si na cokoli/ i na sen, co se peklu podobal/ počkej, až poznáš, proč tě dneska hudba bolí/ někdo mi v noci zuby vykopal.”

 

Image


Zatímco u kapel podobného ražení je často zřejmé, že texty jen doplňují hudbu, v případě Ucházím bych si troufal tvrdit, že dekadentní poezie byla vhodně “podbarvena” muzikou. Texty plné nočních můr, popelnic, krve, stínů, zlostí, prokletí či “prasat, co zabili před televizí” drží jako celek pohromadě a jistě by mohly posloužit jako další inspirace. 
Velmi působivé album si totiž říká o filmové zpracování. Marný nápad?

Úryvek z písně Šalamoun (s hovnem krku):
“... až snad jednou přestanu myslet jen sám na sebe/ až mě doufám začne pálit, co mě nezebe/ až se s vědrem postavím tomu, co mě nepálí/ až mě moje svědomí, než půjdu spát, pochválí/ až jednou přestanu rád dělávat, že nevidím...”

Název: Marnostroj
Skladby: 1/ Rezignace, 2/ O zvířatech a lidech, 3/ Malá noční válka, 4/ Malá osobní revolta, 5/ Cyklofrenie, 6/ Marnostroj, 7/ Kolovrat systému, 8/ Strach, 9/ Systém?, 10/ Řeka, 11/ Šalamoun (s hovnem v krku), 12/ Styx
Celkový čas: 33:16
Vydavatel: Papagájův hlasatel records, 2011 
Informace: phr.cz, bandzone.cz/uchazim, uchazim.wz.cz
Hodnocení: 85  % 

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Je-libo bizárek v komiksovém kabátku? Dobrodružství Jeronýma Moucherota

dobrodruzstvi jeronyma moucherota200Komiksové nakladatelství Crew vydalo v květnu v edici Mistrovská díla evropského komiksu Dobrodružství Jeronýma Moucherota od význačného francouzského autora Francoise Boucqa. Necháte se nalákat na...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

MRAZIVÉ VRAŽDY S COOL DETEKTIVEM

snehulak1KRÁL SEVERSKÉ KRIMI JO NESBØ A JEHO ROMÁN, SVÉRÁZNÝ DETEKTIV HARRY HOLE A NA VRCH MICHAEL FASSBENDER V HLAVNÍ ROLI. Z TĚCHTO KOULÍ JE UPLÁCÁN FILM SNĚHULÁK, DETEKTIVNÍ THRILLER SE SKANDINÁVSKÝM KOLORITEM, KTERÝ PRÁVĚ VSTOUPIL DO NAŠICH KIN.