Představujeme vám VJ Deju a VJing

Představujeme vám VJ Deju a VJing

Tisk

deja200Její práci znáte, i když ani nevíte o existenci její profese. Pokud se díváte na pořady jako je Máme rádi Česko, Miss, vyhlašování Slavíků, Cen Anděl nebo Českých lvů, tak animace na velkých obrazovkách v pozadí je práce Daniely Dénešová. Ta pracuje jako VJ ve společnosti XLAB, a to s pokročilým software, ale přesto tvoří umění.


Daniela Dénešová, VJ Deja (38) první animace začala tvořit už v 10 letech. Vytvořila vlastní pokračování oblíbeného seriálu. „Oba rodiče jsou programátoři, hrála jsem si s animacemi už jako dítě.“ Na prvních party v klubech pak konečně viděla, kde by se její nápady mohly uplatnit.

deja1

Koncerty i klipy

Kromě televizních přenosů stojí za grafikou na koncertech kapel Tři sestry, Mig 21, Pražského výběru nebo Skyline. Právě práce s kapelami ji nejvíc baví, stejně jako pocit, když grafika z malého displeje počítače oživne na obřích LED obrazovkách.

Spolupracovala například na klipu české herečky, zpěvačky a dabérky Ivany Korolové s názvem Zona 200. Ten vznikl netradičním způsobem real-time produkce. „Skladba perfektně zapadla do koncepce nereálného světa. Hrdinka hraje s okolím prostřednictvím výmluv a lží různé malé hry, až se sama ztratí ve svých představách, které ji nakonec pohltí. Tuto hru nelze vyhrát. Game over,” dodává Deja VJ.

Deja VJ a Jan Kočí ze studia XLAB se podíleli také na vizuální stránce nového alba Two Minds od dua Bratři. Navrhlo jim nejen jejich logo a obal desky, ale připravilo také působivý stream, který vznikl koncertem Bratrů a live 3D projekcí pro londýnský festival Electronica: Sound of Vision II. Deja VJ a Jan Kočí připravili dva videoklipy, jak ke dříve vydané skladbě Signal, tak i k současnému singlu Transition. "Už jsme s nimi zažili hodně, spolupracujeme s nimi prakticky od našich hudebních začátků. Vizuální stránka je pro nás velmi důležitá a patří jim náš velký dík,“ říkají Bratři.

Koronavirus ji nezastavil

Až do pandemie jezdila po celém světě, pracovala pro XLAB na konferencích v USA i celé Evropě. Když se všechno zavřelo a práce se začala odehrávat ve virtuálním světě, najednou přišla o kočovný život. Deja si vzpomněla na svůj starý sen nosit tričko s hrdým VJ na prsou a založila značku VJ Mafia. I v nich je ale něco navíc. „Moje trička buď svítí, anebo se prostřednictvím rozšířené reality roztančí.“

deja2

Snem Daniely je přivést k profesi VJ více mladých. XLAB má globální úspěch, pořádá virtuální konference nejen v ČR, ale i pro největší korporace, dokonce pro OSN a lidé jsou třeba. “Chci, aby mladí viděli, že nejsme jen technici, jsme kreativci,“ zdůrazňuje závěrem.

deja3

Více informací:

https://www.xlab.cz/
https://www.facebook.com/vjdeja/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (1.část )

Brabec perexNa rozhovor se skvělým hercem a znamenitým dabérem Vladimírem Brabcem jsem dorazila s asi 20 minutovým zpožděním. Dole mi otevřela jeho manželka a poslala mě nahoru – prý už na mě čekají a ona že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zmrazeno – Případ Magnitského: Pravdivý příběh o praní špinavých peněz, vraždě a o tom, jak přežít Putinův hněv

big zmrazeno-tf4-502559 (2)Magnitského zákon se zabývá praním špinavých peněz, které si Putin a jeho oligarchové přepisovali na vlastní účty z Ruského státního rozpočtu. Po odhalení se Browder dostává na seznam nežádoucí osob pro Ruskou fede...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Babovřesky vypráví o etapě české historie

babovresky 1Snímek Babovřesky (2013) je filmem populárního českého režiséra Zdeňka Trošky. Ten, tak jako vždycky, vsadil nejenom na osvědčené postupy a situace, ale zároveň i na trochu toho zajímavého podtextu. Lidé jsou...