Novoroční koncert v Rudolfinu v rámci festivalu České doteky hudby

Novoroční koncert v Rudolfinu v rámci festivalu České doteky hudby

Tisk

kulinsky 200Mezinárodní hudební festival České doteky hudby se svým rozsahem stal největším festivalem zaměřeným na klasickou hudbu v zimním období a na přelomu roku v Praze. Cílem festivalu je nabídnout vrcholnou klasickou hudbu v oblasti orchestrální, komorní a recitálové tvorby prostřednictvím adventních, vánočních, novoročních a tříkrálových koncertů. Novoroční koncert v Rudolfinu, 2.1.2013 od 20 hodin, uvede tolik očekávanou verzi slavné Dvořákovy „Novosvětské“, upravené pro varhany.

Dílo vyšlo u nakladatele A.Simrocka, ke kterému uvedl autora jeho přítel Johanes Brahms. V druhé polovině koncertu vystoupí v premiéře festivalový komorní orchestr, který je sestaven z vynikajích sólistů a osvědčených komorních hráčů pražského hudebního světa. Provede populární dílo Dmitrije Šostakoviče, které vzniklo v pouhých třech dnech roku 1960 za jeho pobytu v Drážďanech a neméně známý Sextet Bohuslava Martinů, který autor napsal na objednávku a za sponzorství Ellisabeth Sprague Coollidge pro tamní soutěž a festival.

Kulínský znovu na scéně

Ve Smetanově síni Obecního domu se 2.1.2013 koná koncert s názvem Comeback Kulínský. Pod taktovkou dirigenta Bohumila Kulínského bude uvedeno dílo Wolfganga Amadea Mozarta (1756–1791) Symfonie č. 29 A Dur KV 201 a Koncert pro housle a orchestr č. 5 A Dur KV 219. Po přestávce zazní Orchestrální kvartet F dur č. 4 op. 4 Karla Stamitze (1745–1801) a Symfonie č. 43 Es Dur „Merkur“Hob. I: 43 Josepha Haydna (1732–1809).

Bohumil Kulínský je jedním z výrazných představitelů střední generace českých dirigentů. Široký repertoár tohoto zkušeného dirigenta zahrnuje autory počínaje vrcholným barokem přes klasicismus, romantismus až do pozdnějších stylů. Pohybuje v oblasti velkých vokálně - symfonických děl, operní tvorby i tvorby symfonické, s důrazem na skladby 20. století. Jeho devizou je dlouholetá praxe v oblasti vokální hudby a lehkost při realizaci koncertů, kde je zpěvní hlas dominantní.

Sopránový hlas a viola kouzlí – Chvíle zastavení

Koncert, který se uskuteční 4.1.2013 na Pražském hradě v Rudolfově galerii, je úspěšnou kompilací repertoiru vystoupení umělců na koncertech Pražského jara, v České filharmonii, Festivalu komorní hudby Český Krumlov či Dvořákova festivalu. Absolutní špičky ve svých oborech – to jsou dnes Jitka Hosprová či Markéta Mátlová a v komorní hudbě kvarteto Ensemble Martinů. Zlatým hřebem koncertu je lyrický melodram Jiřího Matyse na text Jiřího Wolkera a mýtická Temlova Sapientia na latinský text. Většina programu je však složena z velmi slavných árií pro soprán a kvarteto či klavír a z pilířů a evergreenů violové literatury. Jedno z nějvětších Fibichových komorních děl zazní závěrem koncertu v akusticky a architektonicky skvostné Rudolfově galerii.

PARIS, PARIS! - Slavné francouzské šansony

Milovníci francouzských šansonů si přijdou na své při poslechu tradičního i nekonvenčního zpracování písní a skladeb Edith Piaf, Charlese Aznavoura, Mireille Mathieu, Jacquese Prevérta, ale také jejich současníků a následovníků. Písně budou uvedeny jak v originále, tak s českými texty. Kromě proslulých francouzských šansonů (Non, je ne regrette rien, La foule, Ja se vrátím (La Bohéme), Mon Amour, Mon Ami, Padam-Padam, Mon dieu aj..) zazní i filmová hudba v podobě orchestrálních skladeb (Velký blondýn s černou botou, Profesionál, Muž a žena). Společně s orchestrem doprovodí Radku Fišarovou akordeonista Aliaksandr Yasinski a Jazztrio Vladimíra Strnada. Koncert se koná na půdě Rudolfina ve Dvořákově síni 3.1.2013 od 19 hodin.

Five Star Clarinet Quartet, který je sestaven z našich špičkových klarinetistů s velkým sólistickým renomé a komorními zkušenostmi z řady pódiových aktivit, vystoupí v Novoměstské radnici 5. ledna od 18 hodin. Členové souboru Jiří Hlaváč - klarinet, saxofon, průvodní slovo, Karel Dohnal – klarinet, Irvin Venyš – klarinet a Lukáš Daňhel - klarinet, basklarinet, jsou také držiteli prestižních ocenění z mezinárodních hudebních soutěží a festivalů a jsou výraznými osobnostmi naší interpretační současnosti. Five Star Clarinet Quartet osciluje repertoárově v oblasti klasické i jazzové hudby a navazuje na projev legendárního souboru Barock Jazz Quintet. Autorem aranží, dramaturgem a moderátorem je Jiří Hlaváč. Na programu jsou skladby Johanna Sebastiana Bacha Tři chorály, I. BWV 617, II. + III. BWV 639, Sonáta g moll Tomasa Albinoniho a Divertimento D dur, KV. 136 Wolfganga Amadea Mozarta. Dále kanadská suita Oscara Petersona, Maria de Buenos Aires y Tango Astora Piazzoly, Tmavomodrý svět Jaroslava Ježka a Sólo pro starou dámu Jiřího Hlaváče.

ku paris paris

Klenoty ruské hudby

Festivalové „Klenoty ruské hudby“ jsou vítané pro svůj atraktivní výběr skladeb ruské provenience. Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Petrem Louženským a houslistkou Sophií Jaffé (Německo) přednesou skladby Igora Stravinského (Ohňostroj, fantazie pro orchestr, Cirkusová polka pro orchestr), Dmitrije Šostakoviče (Koncert a moll pro housle a orchestr No. 1, Op. 77) a Labutí jezero Petra Iljiče Čajkovského. Tento Tříkrálový koncert se koná 6.1.2013 od 20 hodin ve Smetanově síni Obecního domu.

O festivalu

Festival je rozdělen do několika tématických okruhů, jako jsou Crossover řada, Stará hudba, Hudba vánoční Prahy, Klenoty ruské hudby a cyklus „Odešli předčasně“, zaměřený na geniální osobnosti české hudby a literatury. Speciální sérií je trojice koncertů s názvem Comeback Kulínský.

kulinsky

Festival každoročně uvádí nějakou světovou či pražskou hudební premiéru. Rovněž neopomíná zviditelnit historii a architekturu prostor, ve kterých se koná, jakožto nedílnou součást prezentace pražské kultury (Obecní dům, Rudolfinum, Pražský hrad – Španělský sál či Rudolfova galerie, Anežský klášter, Lichtenštejnský palác, Klementinum, Strahovský klášter – Památník národního písemnictví, Národní muzeum, Chrám sv. Mikuláše či Kostel Sv. Salvátora, Dům U Kamenného zvonu, Clamm Gallasův Palác a další). Vše v návaznosti na prezentaci Prahy jako dominantní metropole Střední Evropy.

Zdroj informací a foto: http://www.ceskedotekyhudby.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholil...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Jak shodit kila a oslabit korunu. Upřímný a diplomatický prostor pro bývalého guvernéra České národní banky Miroslava Singera

Singer perexPodtitul této recenze se zdá býti poněkud rozmarným. Diplomacie a upřímnost se nemají rády. Dokonce jsou jaksi v protikladu. Dobrý diplomat přece nemůže být upřímný mluvka a člověk zcela upřímný nemá na to, být diplomantem. A přece. Pan býval...

Divadlo

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...

Film

Vesmírná filmová poezie

gravity plakat 200Mexickému režisérovi Alfonsu Cuarónovi (Harry Potter a vězeň z Azkabanu) se ve filmové branži podařilo vše, na co sáhl. Ani jeho nejnovější film Gravitace není výjimkou. Filmovým...