Britská MORCHEEBA vystoupí v září v Praze

Britská MORCHEEBA vystoupí v září v Praze

Tisk

Morcheeba 200Přestože byl pátý ročník festivalu Metronome Prague přesunut ze známých důvodů na 23. - 26. června příštího roku, Pražané nakonec bez solidní nálože dobré hudby na tradičním místě, tedy pražském Výstavišti, nezůstanou ani letos. Do přírodního areálu na kraji parku Stromovka zve fanoušky zcela nová a pro letošní rok s největší péčí připravená akce Metronome Prague Warm Up, jejímž klíčovým sloganem je povzbudivé Musíme to nažhavit! Uskuteční se ve dnech 10. - 12. září.

 

Prvními ohlášenými účinkujícími jsou britská Morcheeba, jež přiveze nový repertoár z aktuálně vydaného alba Blackest Blue, a projekt na počest Ivana Krále, ve kterém hudební přátelé zavzpomínají na bezesporu světově nejproslulejšího českého rockera, který nečekaně zemřel vloni v únoru. První vstupenky na tuto akci jsou nyní v prodeji v síti Goout.cz.

“Na ten jedinečný, rozsáhlý a poněkolikáté odkládaný ročník Metronome Prague si ještě rok počkáme. Přichází ale čas to už trochu nažhavit a sejít se na unikátních hudebních akcích. Metronome Prague Warm Up bude na konci sezóny jednou z možností, jak se naživo natěšit na rok 2022, kdy se hudební scéna vrátí v plné síle. Jako jedna z prvních zahraničních kapel dorazí do Prahy už teď v září kultovní Morcheeba, která svým hudebním vystoupením a světovou premiérou nového singlu na dálku podpořila koncert Národ sobě - kultura tobě, který jsme ve spolupráci s ČT art odvysílali v únoru. Morcheeba teď přijede s novým albem a zahraje naživo. Na akci s limitovanou kapacitou jde do prodeje nyní pouze 300 třídenních vstupenek a k tomu jednodenní vstupenky, nyní jen pouze část za zvýhodněnou cenu a to na sobotu, kdy vystoupí Morcheeba. Postupně přidáme i lístky na pátek a neděli, jakmile budeme moc zveřejnit celý program”, zve jeden z pořadatelů akce David Gaydečka.

Britská skupina Morcheeba obohacuje světovou hudební scénu od roku 1996, kdy vydala debutové album Who Can You Trust?. Ačkoli vznikla v době, kdy hudební scéně dominovaly elektronické projekty, skupina, kterou založili bratři Godfreyové – Ross (kytara) a Paul (elektronika) – společně se skvělou zpěvačkou Skye Edwards, dokázala přimíchat k elektronickým zvukům řadu dalších vlivů. „Použili jsme všechno, co nám připadalo správné. Z 50. let jsme si vzali blues, z 60. psychedelii, ze 70. dub reggae, z 80. electro a z 90. hip hop,“ říká Ross Godfrey. K tomu ještě musíme připočítat silné hitové ambice a nepřeslechnutelný soulový „feeling“ v hlase Skye Edwards. 

Morcheeba 1

Základ kapely v současné době tvoří Skye Edwardsová a Ross Godfrey. Právě tato zakladatelská dvojice, obklopena dalšími hudebníky, vystoupila na zatím posledním uskutečněném ročníku festivalu Metronome Prague v roce 2019. Recenzenti nešetřili nadšením. Portál iDNES.cz například označil vystoupení Morcheeby za vrchol celodenního programu a dodal: „Jejich set byl hudebním ekvivalentem dobrého milování, byť tedy čtvrt druhé hodiny dlouhého. Začínalo se zlehka a jemně skladbami jako Never Undo nebo Friction, atmosféra postupně gradovala s písní Blaze Away z minulé desky nebo coverem Davida Bowieho Let’s Dance, kde skutečně publikum začalo také tancovat. Sexuální paralela není tak laciná, jak by se mohla zdát, protože zpěvačka se většinou vystoupení protancovala a smyslně prokroutila.“

Také Morcheeba sama byla zřejmě se svým pražským vystoupením a s reakcemi fanoušků spokojená, neboť byla jediným zahraničním hostem koncertu Národ sobě - Kultura tobě, který proběhl v přímém přenosu České televize letos v únoru. Ross Godfrey a Skye Edwards se připojili online a ve světové premiéře zahráli píseň z nového alba Blackest Blue. To celosvětově vyšlo 23. dubna a sklidilo velmi příznivé reakce. „Když jsme nemohli na turné, soustředili jsme se nejen na samotné psaní písní, ale mohli je také důkladně vybrousit,“ citují Lidové noviny Rosse Godfreye a v recenzi dodávají: „Blackest Blue patří k nejlepším deskám Morcheeby, snese srovnávání i s průlomovým titulem Big Calm (1998). Což může být paradoxně zásluha epidemie čínské chřipky, která nabídla nejen negativní inspiraci, ale i dostatek času.“

morcheeba2

Morcheeba na obalu svého nového alba vzkazuje svým fanouškům: „Chybíte nám, doufáme, že co nejdříve zase vyrazíme na turné.“ Jak je vidět, čeští posluchači se dočkají dřív, než se ještě v době vydání alba mohlo zdát.

Vstupenky na novou třídenní přehlídku Metronome Prague Warm Up jsou k dispozici na adrese: www.metronome.cz/warmup či v předprodejní síti GoOut.cz.

 morcheeba 3

Předprodej GoOut: https://goout.net/cs/listky/metronome-prague-warm-up/jdej/

Zdroj foto: Lukáš Biba, Michelle Hayward, Peter Fulop


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zrození vrány: Čtyři nárazy na tvrdou zem spojuje jedna záhadná postava…

Jiri vitovecperex

Debutová kniha Jiřího Vítovce je souborem čtyř mystických novel – někdy low-key a někdy otevřeně temných. Jak tyto příběhy spolu souvisí? Po přečtení všech vám to docvakne. Stále však bude půlka vesmíru volného prostoru pro hledá...

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

Kontroverzní Bojovnice zanechá mnoho rozporuplných pocitů

bojovniceFilmů o neonacismu a skinheadské subkultuře bylo již na filmových plátnech několik. Některé byly více, některé méně úspěšné, ale vždy dokázaly šokovat i zaujmout určitou sortu diváků. S podobným záměrem přichází do kin i film Bojovn...