Rok české hudby Pražských symfoniků

Rok české hudby Pražských symfoniků

Tisk

fok rok ceske hudby200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK oficiálně zahájil Rok české hudby v Japonsku na Velvyslanectví České republiky v Tokiu. Hned po příjezdu z Japonska jej orchestr zahájí ve i ve své domovské Smetanově síni Dvořákovou Novosvětskou symfonií. V uvádění českých děl bude FOK pokračovat po celý rok 2024, v jehož druhé polovině orchestr oslaví své 90. výročí. Oslavy výročí začnou mimořádným červnovým open-air koncertem na Vyšehradě, kde zároveň při příležitosti Roku české hudby a dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany zazní Má vlast.

„Rok české hudby oslavujeme každým naším vystoupením v Japonsku. Je to symbolické, protože v žádné jiné zemi na světě nezdomácněla Dvořákova Novosvětská nebo Smetanova Má vlast tak jako tady,“ uvedl ředitel FOK Daniel Sobotka.

fok rok ceske hudby1

„Není divu, že Smetana svůj geniální cyklus básní zahájil právě na Vyšehradě. A není vhodnější čas pro to, aby poprvé ve svých dějinách FOK přeletěl na hudebních křídlech z Obecního domu do Vyšehradských sadů, než když je Rok české hudby, Smetana slaví 200 let a Pražští symfonikové se blíží k 90. narozeninám. Pozornému divákovi určitě neunikne, že Smetanovu síň i vyšehradskou pláň zdobí socha Lumíra s harfou, neboť harfou vše začíná,“ uvedl dramaturg FOK Martin Rudovský k mimořádnému koncertu FOK na Vyšehradě, který bude pro návštěvníky zdarma.

V rámci repertoáru, který dramaturg FOK Martin Rudovský vybral pro Rok české hudby, zazní ve Smetanově síni Obecního domu kromě Dvořákovy Novosvětské symfonie a tradičního velikonočního uvedení jeho Stabat Mater například slavná Sinfonietta Leoše Janáčka, kvartet Z mého života Bedřicha Smetany v orchestraci George Szella a Hudba pro Prahu 1968 Karla Husy, kterou Pražští symfonikové se svým šéfdirigentem Tomášem Braunerem nahráli na CD u Supraphonu. V mimořádném koncertu se FOK bude věnovat české filmové hudbě. V kostele sv. Šimona a Judy bude pod taktovkou Tomáše Braunera uvedena Dvořákova Lužanská mše. Simona Šaturová a Monika Jägerová zazpívají Moravské dvojzpěvy – dílo, které Antonínu Dvořákovi odstartovalo světovou kariéru. V komorní řadě Slovo a hudba v Divadle Viola se FOK bude věnovat korespondenci a deníkům Bedřicha Smetany, číst je bude herec Vladimír Javorský za doprovodu skladatelových klavírních skladeb.

fok rok ceske hudby2

Program na druhou polovinu roku 2024, který bude taktéž zahrnovat koncerty věnované Roku české hudby, bude zveřejněn v dubnu spolu s programem jubilejní 90. sezóny orchestru.

Koncerty FOK přihlášené k Roku české hudby v sezóně 2023-2024:

https://www.fok.cz/cs/novosvetska
https://www.fok.cz/cs/brahms-janacek
https://www.fok.cz/cs/moravske-dvojzpevy
https://www.fok.cz/cs/korespondence-deniky
https://www.fok.cz/cs/nakariakov-boldoczki
https://www.fok.cz/cs/stabat-mater
https://www.fok.cz/cs/ceska-filmova-hudba
https://www.fok.cz/cs/american-v-parizi
https://www.fok.cz/cs/luzanska-mse
https://www.fok.cz/cs/fok-na-vysehrade

Zdroj foto: Kurt Neubauer, Petr Dyrc


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plavci jedou letní šňůru koncertů s Irenou Budweiserovou

Jan Vancura perexZpěvák Jan Vančura pokračuje v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí. Letošní rok navíc představí na koncertec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Někdy najdete lásku tam, kde ji nečekáte

na hrane noci perexPíše se rok 1942. Anton Starzmann kdysi býval mnichem. Když nacisté jeho řád rozpustili, vrátil se do rodného domu. Jakmile v novinách uvidí inzerát mladé vdovy, která hledá někoho, kdo jí pomůže postarat se o její tři dě...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Rostou jako z vody a čekají na Ostrov

ostrov prebal perex

Ostrov (2005) je akční sci-fi velmi akčního režiséra Michaela Baye. Jeho filmy jsou pověstné tím, že při nich je nejen na co koukat, ale taky nad čím přemýšlet. Hlavní hrd...