Kniha Dějiny Ukrajiny vám vysvětlí současný rusko-ukrajinský konflikt a jako bonus budete znát historii Ukrajiny

Kniha Dějiny Ukrajiny vám vysvětlí současný rusko-ukrajinský konflikt a jako bonus budete znát historii Ukrajiny

Tisk

big brany-evropy-dejiny-ukrajiny-63ea5accd3806 (2)Ukrajina byla napříč dějinami považována za strategickou bránu mezi Západem a Východem a její historie tuto bránu utvářela. Kniha Brány Evropy – Dějiny Ukrajiny výborně popisuje, jak takový stát vzniká, jak se vyvíjí a proměňuje jeho identita, kultura i jazyk. Je skvělou volbou, pokud chcete pochopit současný konflikt a válku mezi Ruskem a Ukrajinou.

 Proč dnešní válka začala Donbasem?

Jak píše autor knihy Serhii Plokhy, dějiny Ukrajiny nelze plně představit bez toho, aniž by čtenáře nejdříve neseznámil s jednotlivými regiony. Není vůbec náhoda, že současná válka na Ukrajině začala v roce 2014 právě na Donbasu. Regiony se totiž liší historickou sférou vlivu, bylo zde Zakarpatsko pod uherskou nadvládou, polská část Podolí a Halič, kozácká Slobodská Ukrajina, a právě i ona Doněcká pánev kolonizovaná carským Ruskem. Inovativní je Plothkyho pohled především v tom, že porovnává jednotlivé ukrajinské regiony v rámci jedné epochy s druhými ukrajinskými regiony. Čtenář si tak může udělat dobový obrázek, že dějiny jsou z velké části reakční či dialektické. Na dějinách Ukrajiny to je zcela očividně ukázáno.

Kniha s nárokem na konzistentní pochopení dějin Ukrajiny

Kniha je opatřena mapami z jednotlivého historického období, které Plokhy mapuje – od roku 770 př. n. l, kdy území Ukrajiny byla součást starořecké kolonie. Mapy zobrazují území Ukrajiny až do rusko-ukrajinského konfliktu, který začal v roce 2014, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Tato pomůcka se výborně hodí, jestliže si chcete i graficky pomoci s pochopením dějin Ukrajiny. Mapy na začátku knihy výborně doplňují a zpřesňují přehlednost toho, co Plokhy popisuje napříč dějinami – vznik, vývoj a proměny národního ukrajinského sebeurčení.

Laičtí čtenáři by se rozhodně neměli bát přílišné akademičnosti, kniha je totiž velmi čtivá a v mnoha ohledech i napínavá. I přesto, že jde o historickou knihu vysvětlující různé historické předěly, nemusíte se bát, že by vám neznalost nějakého úseku v historii výrazně chyběla. Plokhy totiž dává vše do souvislostí a budováním komparativní linie vše vysvětluje. Jde o vyprávění faktů v širokém kontextu euro-asijských dějin – sociálních, ekonomických i politických. Dějiny Ukrajiny tak z Plokhyho nazírání vychází jako soubor reakcí a kontrareakcí na aktuální stav věcí.

Nezaměňujme Rus za Carské Rusko, aneb něco k jazykovým pojmům

Jako správný historik Plokhy rovněž vysvětluje terminologii. Pro mnohé může být silně matoucí použití Rusín, Rusňák a Malorus pro ukrajinskou identitu a samotní Ukrajinci s těmito výrazy bojují už od počátku vlastního národního sebeurčení, jak se v knize později dočteme. Jde totiž o pojmy mající původ v daleké historii a proměňují také samotné chápaní národnostní identity Ukrajiny.

Samotní Ukrajinci používají pojem „Rus“ a „Ukrajina“ pro pojmenování své země. Přičemž slovo Rus pochází od Vikingů, kteří v regionu pobývali od 9. a 10. století. Tak vzniká Kyjevská Rus. Zde již můžeme vidět prolínají pojmů, které využívá současné Rusko, aby dokázalo, že Ukrajinci a Bělorusové nejsou svébytný národ, ale jen odnoží Rusů. V 18. století totiž carské Rusko přijalo oficiální název Rus pro svou říši a rusky mluvící národy neetnických Rusů pojmenovává jako Malorusy. V závislosti na období i regionu se samotní Ukrajinci chápou různě, avšak v 19. století, kdy i zde nastává národní obrození, se Ukrajinci vzdávají pojmenování Rusínů či Malorusů, aby se etnicky odlišili a přijímají ukrajinskou identitu, která pochází ze středověkého kozáckého státu.

Pokud bychom Ukrajince chápali v termínech středověkých jako Rusíny či v raně novověkém označení jako Malorusy, bylo by to jako chápat český národ jako „Maloněmce“ či jakousi deformovanou odnož Uhrů a tedy spíše za Maďary než Čechy.

Paralely národní identity české a ukrajinské aneb k „bratrskému národu“ nejezdíme tanky

Českému národu by tato cesta měla být blízká už jen z důvodu, že jsme sami zažili těžké hledání české identity za dob Rakouska-Uherska, posléze jsme zase zažili okupaci jak ze strany nacistického Německa, tak později i okupaci Sovětským Ruskem.

Dějiny Ukrajiny můžeme číst vícero způsoby. Jednak je tu rovina historického vývoje Ukrajiny, která nám osvětlí jednotlivé dekády vnitřních a vnějších bojů Ukrajinského národa. Jednak lze knihu číst jako historickou paralelu s naší vlastní historickou zkušeností (která u nás doznívá ještě dnes). Popřípadě lze knihu číst jako vysvětlení napadení Ukrajiny Ruskem a původ putinského názoru, že Ukrajinci nejsou samostatný svébytný národ, ale jen odnoží Rusů a je potřeba je rusifikovat. Tedy obdobně jako je tomu v případě Běloruska, Gruzie a dalších států, na něž si současná vládnoucí ruská ideologie činí nejenom územní nároky a chce je mít ve sféře přímého vlivu.

*Serhii Plokhy (1957) je historik zaměřující se na dějiny východní Evropy. Narodil se v Sovětském svazu v ruské oblasti ukrajinským rodičům a vyrůstal v Záporoží. Po vystudování dějin a sociální vědy získal titul profesora. Od roku 2007 vyučuje ukrajinské dějiny na Harvardu a od roku 2013 je ředitelem Ukrajinského výzkumného institutu na stejné univerzitě.

big brany-evropy-dejiny-ukrajiny-63ea5accd3806


Brány Evropy - Dějiny Ukrajiny
Autor: Serhii Plokhy
Překlad: Richard Janda
Nakladatelství: Jota
Vydání: 2023
Počet stran: 432

https://www.jota.cz/brany-evropy.html

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Vlášek: „Všechny postavy jsou skutečné!“

Vlasek perexSe spisovatelem Josefem Vláškem jsme hovořili o jeho nejnovější knize „Běž domů, Ivane“, která vychází v nakladatelství Brána. Pokud máte rádi laskavé a svižné vyprávění v duchu knih Karla Poláčka, sáhněte po této půvabné novince....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

I dnes vzdejme hold slunci, dešti, půdě a pluhu

hold perexNaši předkové, při odhadování budoucí úrody odjakživa závislí na počasí, si velice bedlivě všímali povětrnostních, teplotních i srážkových poměrů. Nejen ke každému měsíci, ale bezmála ke každému dni si nahromadili pra...

Z archivu...


Literatura

Pojďte chovat slepice

slepice 200V lednu vyšla u nakladatelství Esence publikace Slepice v druhém, opraveném a revidovaném vydání. Kniha s podtitulem Výběr a chov slepic krok za krokem bude pomocníkem hlavně pro začínající chovatele.

...

Divadlo

Festival Apostrof zve milovníky evropského divadla

altJiž čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby startuje poslední červnový den. Celkem devět představení ve čtyřech dnech se odehraje v Divadle Na Zábradlí a v experimentálních prostorech NoDu. Objeví se ...

Film

Albert Nobbs – všichni nosíme masku

albert nobbs dvdMuž, který má tajemství. Žena, která má sen. Stalo se vám někdy, že jste při pohledu do zrcadla sice viděli svůj obličej, ale měli jste pocit, že to je někdo jiný, úplně cizí? Jedna z mých kamarádek má pro tento p...