Den Země v Kyjově: Rozhodně nejde o žádnou eko blbost!

Den Země v Kyjově: Rozhodně nejde o žádnou eko blbost!

Tisk

den zeme kyjov 200Jak je dnes již zvykem, jako houby po dešti se rozrůstají akce typu Den Země apod. Můžete namítnout: Zase další eko blbost. Ale…! Z mého pohledu to byla jedna z nejhezčích akcí, které jsem za poslední léta mohla navštívit.

 

 

Celou slavnost jsem 17. května 2013 pozorovala spíše z pohledu jarmarečnice. Plánovala jsem si, že si projdu všechna stanoviště připravená pro děti, ale to se nakonec, bohužel, nestalo. Nějak jsem to nestihla.

Úspěch měli i hendikepovaní

Byla jsem však v centru dění, přímo na náměstí, kde bylo postavené malé pódium. Na něm vystupovali studenti, žáci ZŠ, i chovanci místního ústavu pro hendikepované. Ti nám předvedli nacvičenou sestavu s balony a opravdu jim to krásně šlo.

Módní přehlídka z odpadních materiálů

Nechyběla ani módní přehlídka, jak jinak než z recyklovatelných, těžko v přírodě rozložitelných materiálů, například šaty z papundeklu nebo igelitových tašek, brnění z pet láhví a drátěného pletiva. Modely v pravdě originální.

den zeme kyjov1

Včele chybělo žihadlo

Samozřejmě jsme se spolu s kolegyní staly svědky zákulisních lahůdek. Způsobily nám mnoho záchvatů smíchu, kdykoli jsme si na ně jen vzpomněly či řekly jediné slovo. Žihadlo. Zástupci eko spolku měli nacvičené divadlo v kostýmech kytek, zahradníků a včel. Jedné včeličce chybělo žihadlo a také něco čím jej připevnit. Kostymér si k nám přišel vypůjčit provázek k uvázání, jelikož jsme stály se svým stánkem hned vedle nich. Včela po chvíli zakřičela: „Tak kde mám to žihadlo?“ A my se mohly potrhat smíchy.

Děti se hrabaly v hlíně

V parčíku probíhala vědomostní dráha, kde se děti seznamovaly s možnostmi zpracování hlíny na označených stanovištích. Ta jsem, jen tak mimochodem, kreslila sama :-) .

den zeme kyjov2

Díky za bravurní organizaci!

Jen škoda, že jsem nestihla fotit. Nedá se nic dělat, zkusím nějaké fotky sehnat u Kyjovského Slovácka v pohybu, které celou akci zaštitovalo. A právě jim patři velký dík za bravurně zvládnutou organizaci, nápadité hry pro děti a v neposlední řadě i občerstvení pro všechny účastníky připraveného programu.

P. S. Věře se skutečně podařilo fotky z akce sehnat, za což jí patří velký dík pro změnu od redakce :-)

den zeme kyjov


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na paletě „Paleta“.

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Cyrilometodějské tradice v Národní galerii v Praze

200hisVýstava, symbolicky nazvaná CM 863 s podtitulem Svatí Cyrila a Metoděj - Dějiny, tradice, úcta, je součástí oslav 1150 letého výročí příchodu Cyrila (Konstantina) a Metoděje na Velkou Moravu roku 863, pořádaných pod záštitou UNESCO.

...

Z archivu...


Literatura

Horáčkův Český kalendář nejen na rok

CeskyKalendar perexNa tři tradice navázal Michal Horáček ve své knize Český kalendář, která je zároveň jeho první básnickou sbírkou. Útlá knížečka obsahuje villonské balady rozdělené do cyklů inspirovaných ročním kolob...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...