167 dní nezvratného pekla

167 dní nezvratného pekla

Tisk

rozpad zidovskeho zivota200Nakladatelství Academia ve své edici Judaica vydala knihu Rozpad židovského života s podtitulem 167 dní druhé republiky. V publikaci se sešly příspěvky předních českých historiků, literárních historiků nebo kulturních antropologů a ve svých textech přibližují život židovského obyvatelstva z různých pohledů v dotčeném období.

 

Na konci září v roce 1938 byla podepsána Mnichovská dohoda, která opravňovala Hitlera k zabrání Sudet. Mnozí věřili, že postoupením našeho území zajistí mír a odvrátí válečný konflikt. Z historie víme, že to byl ale velmi mylný a naivní pohled. Od podepsání dohody do vyhlášení autonomního Protektorátu Čechy a Morava nastalo období, které nazýváme druhou republikou, a kterému se podle autorů knihy odborníci dostatečně nevěnují.

Ve druhorepublikovém tisku se objevují karikatury Edvarda Beneše jako symbolu demokracie. Češi se vymezují jako národ, najednou „my“ neznamená obyvatelé stejného území, které hostilo mnoho jiných národností, najednou jsou to jen „praví Češi“, ke kterým například nepatří lidé židovské víry nebo židovského původu, přesto, že hovoří česky a zapojují se do běžného života a národních událostí.

V knize se tak objevují příspěvky k tématu z různých oborů. Jak se projevila advokátní komora v druhé republice a jak se dá rozebrat literární tvorba Jakuba Demla a najdete zde i další pohledy na toto krátké historické období plné změn a především nenávisti a mála  těch, kteří se dokázali svým názorem a postojem postavit většině.

Viktor Fischl se podivuje: „Co chceme kritizovat a se nás bolestně dotýká, je skutečnost, že do dnešního dne neměl ani jediný z českých vzdělanců, ani ti, které jsme pokládali za nejpokrokovější, odvahu vystoupit jasným a mužným slovem proti záplavě útoků, jimž jsme od týdnů vydáváni.“

Tento citát se objevuje v „nejsympatičtější“ kapitole, pokud si vůbec můžeme dovolit takto nazvat kapitolu v odborné knize: „Milena Jesenská a ti druzí. Angažovaný odpor proti antisemitismu za druhé republiky.“ Kapitola ukazuje, že přece jenom se někdo dokázal postavit na odpor většině a formulovat svůj názor (a dokonce to nemusel být mužný hlas!).

Dohromady tak publikace tvoří přehledný historický exkurz do několika měsíců z naší historie. Nicméně slova Pavla Tigrida ukazují, že jsme se od té doby jako národ moc daleko nedostali. „A jak už to v Čechách bývá, i tentokrát hbitě vypuknul hon na viníky: kdo nás do toho dostal? Kdo zavinil naše národní a státní neštěstí? Koho pověsit na stožár hanby? Honba byla na Beneše a „benešovce“, na „hradní“, na „liberály“, na Židy, na emigranty, na socialisty, na falešný humanismus a proradný internacionalismus.“ Nepřipomíná vám to v něčem i dnešní dobu?

 

Rozpad židovského života/167 dní druhé republiky
Autor: Marcela Zoufalá, Jiří Holý
Žánr: literatura faktu/historie
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2016
Počet stran: 304
Hodnocení: 93 %                                             

Zdroj foto: www.academia.cz

http://www.academia.cz/rozpad-zidovskeho-zivota.html

rozpad-zidovskeho-zivota


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Do každé své písničky jsem dal kus sebe, říká německý hudebník Hellmut Sickel

Hellmut Sickel 200Nejdřív ho naše publikum poznalo coby baskytaristu populární německé skupiny Kreis, posléze jako prvního manžela Heleny Vondráčkové. Čas je proti nám, Sprint, Svou partu přátel ještě naštěstí mám - to jsou asi největší hity, které p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Uč se moudrým býti!

uc se moudrym byti perexUž více než tři a půl staletí slouží učitelům i žákům Komenského učebnice Orbis (sensualium) pictus neboli Svět (vnímatelný) v obrazech. Autor hlásá zásadu, že i skrze výuku cizích jazyků lze vést k poznávání okoln...

Z archivu...


Literatura

Když se tělo obrátí proti vám. A naopak.
ImageO dva kousky rozšířilo ve druhé polovině uplynulého roku nakladatelství Mladá fronta svou řadu knih loňského držitele prestižní Man Booker International Prize Philipa Rotha. Loni v červnu vydalo ...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Dvě slova jako klíč

Dvě slova jako klíč - PLAKÁTVolné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů, v režii Dana Svátka, podle knihy Josefa Formánka, s Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem v hlavních rolích. Film Dvě slova...