Řadové domečky i byty s vlnitými stropy. Jak vznikalo sídliště Solidarita?

Řadové domečky i byty s vlnitými stropy. Jak vznikalo sídliště Solidarita?

Tisk

solid 200Sídliště Solidarita. První sídliště v Praze, kterému je věnována stejnojmenná publikace editovaná místní obyvatelkou, historičkou umění Barborou Špičákovou. Dílo architektů Františka Jecha, Hanuše Majera a Karla Storcha bylo projektováno v poválečné době - v letech 1946 až 1947, vystavěno bylo v letech 1947 až 1961. Sídliště ve Strašnicích zahrnuje 604 řadových domků, 26 bytových domů a 10 objektů občanské vybavenosti (škola, mateřská škola, divadlo atd.).

 

 

„Nastěhovali jsme se, myslím, v roce 1956. Bydleli jsme předtím ve strašnické vozovně, můj otec tenkrát jezdil s tramvají. Když už potom nebyl tramvaják, hledal jiný byt. Kamarádila jsem přímo tady v řadě s Máňou, chodily jsme spolu na první stupeň, často jsem za ní chodívala. Pak jsem byla v létě na brigádě a mamka mi napsala: ´Přestěhovali jsme se, bydlíme v tý řadě co Máňa.´,“ vzpomíná třiasedmdesátiletá učitelka Jiřina Fleknová. V řadovém domečku bydlí se svým manželem Karlem. V knize jsou příběhy i dalších rodin, které na Solidaritě žijí. Poskytli i rodinné fotografie. Bydlení si vesměs chválí. „Přijde mi skvělé, že je tu člověk u metra a tím pádem blízko centra. Jinak mi to tady přijde ideální pro děti. Je tady park, i když je menší, je tady hodně hřišť. Je to tady taková skoro vesnická komunita, se všemi se tady furt potkávám a mám pocit, jako kdybych bydlela v podstatě na vesnici,“ říká kupříkladu sedmatřicetiletá herečka Lenka Krobotová, která na Solidaritě žije s manželem a dětmi. Rušnou Starostrašnickou ulici, kde je plno obchodů, nazývá strašnickou Pařížskou.

Taková malá vesnice

Tu a tam je slyšet i krapet kritiky. „Parkování je šílené určitě, nedá se tu zaparkovat v zásadě legálně. Když sem kdokoli přijede, nemá kde zaparkovat, automaticky pak všichni najíždějí do zeleně,“ říká třeba šestačtyřicetiletý manažer nákupu Jiří David bydlící v domečku s manželkou a dětmi. V publikaci jsou i odpovědi lidí bydlících v atypických prostorných činžácích s vlnitými stropy a prostornými místnostmi. Jak se jim pod vlnitými stropy žije? „My jsme si na ně zvykli. Je hodně lidí, co říká, že když u nás spí, tak jsou jak na moři. Někdo mi říkal, že se mu z toho stropu točí hlava. A já si to už ani neuvědomuji. My máme vlnité všechno, nemáme nikde rovný strop. Záchod, koupelna, předsíň, kuchyň, balkon, všechno,“ říká třeba dvaasedmdesátiletá projektantka Milada Kurzová. Místní hovoří i o pospolitosti na sídlišti. „Tady je taková malá vesnice. I když se domnívám, že se dneska známe méně než třeba naši rodiče. Naši se znali se sousedy nejen ve vchodu, ale v celém domě,“ říká devětapadesátiletá personalistka Dagmar Fantová. Zmiňuje i kdo ze známých lidí na Solidaritě bydlel či bydlí. U rodičů tam bydlel třeba Jiří Menzel, v „áčkách“ hudebník Karel Vágner, v řadičkách zpěvačka Marie Rottrová, vyrůstala tam zpěvačka Lucie Vondráčková. V řadičkách dodnes bydlí zpěvačky Petra Černocká či Blanka Šrůmová.

Inspirace dánským sídlištěm

Kimberly Elman Zarecor v publikaci zmiňuje Solidaritu v mezinárodním kontextu. „V případě Solidarity šlo o architektonický experiment využívající nové technologie, inovativní urbanistické strategie a družstevní formu financování,“ píše. Projekt sebou nesl také potenciál kolektivnějšího přístupu k bydlení a sousedským vztahům, což se odrazilo v duchu návrhu i v samotném názvu Solidarita. Nezapomnělo se ani na občanskou vybavenost. Inspirací byly řadové domečky a bytové domy ve Skandinávii. „Jech, který je označován za hlavního autora myšlenek Solidarity, spolupracoval před válkou s Adolfem Benešem, s nímž se podílel na jednom z vítězných návrhů bytové soutěže vypsané v roce 1935 firmou Baťa ve Zlíně,“ je uvedeno v publikaci, která obsahuje bohatou obrazovou dokumentaci, včetně návrhů sídliště, fotografií dělníků při práci i ranného stádia sídliště, obálek tehdejšího „Zpravodaje dobrého bydlení Solidarita“ i třeba fotografií sídlišť ze Skandinávie. Jednou z nejvýraznějších inspirací pro Solidaritu bylo sídliště Praestehaven v dánském Aarhusu.

solid 1

 

Idea sociálního bydlení

Vedle zmíněných architektů realizaci sídliště hodně pomohl i vliv tehdejšího předsedy družstva Solidarita Josefa Krosnáře, člena KSČ, který byl mezi lety 1929-1938 a 1945-1968 za KSČ poslancem Národního shromáždění, přičemž v letech 1952-1963 zastával různé ministerské posty. Jedna z kapitol se věnuje prefabrikátům, které byly při stavbě sídliště použity. „Jechovy experimenty s prefabrikací se uplatnily zejména na šestici domů v západním pruhu sídliště, označovaných v původních plánech jako část A, a na sousedícím domě při ulici V Olšinách, označovaném jako část E. Tyto domy, stejně jako domy řadové, měly příčné nosné stěny z tvárnic a fasádu z betonových prefabrikovaných betonových panelů,“ uvádí autorka kapitoly Michaela Janečková. Sídliště bylo navrhováno a stavěno s jasnou ideou sociálního bydlení: aby se dělníci a další nemuseli tísnit v bytech o jedné místnosti, ale i oni si mohli dopřát pohodlné, zároveň však levné bydlení. Knížka, vydaná Archivem výtvarných umění za podpory ministerstva kultury, pražského magistrátu, Nadace české architektury a společnosti Spiral, stojí za přečtení. Dozvíte se tam fakta a díky příběhům místních, obrázkům a fotografiím navodí atmosféru, že budete mít chuť vydat se tam na výlet. Lidi, kteří na Solidaritě našli domov nebo tam kdy v minulosti bydleli, publikace vyloženě pohladí po duši a probudí v nich vzpomínky.

 

AUTOR FOTO:Zeleň na sídlišti Solidarita: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

M. Nasir KHAN z Bali: Šperky z kokosu, perleti i plodů keřů

sperky200Šperky pro něj znamenají celoživotní zálibu, možnost realizovat se, dává do nich pozitivní energii. Ve svém obchodě na ostrově Bali nabízí M. Nasir Khan stovky originálních šperků, včetně extravagantních mohutných náhrdelníků. Všechny navrhuje a vyráb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha: Málo známé památky starého Egypta – kvalitní dokumentární film ve vaší hlavě

malo zname pamatky egypta200Dva čeští autoři se vydali do Egypta za památkami, které nejsou zrovna turistickým hitem. Prvotní cíl byl velkolepý. Jan Boněk si předsevzal, že prozkoumá osobně místa, která jso...

Z archivu...


Literatura

Příběhy z jedné pařížské ulice


moje ulice v parizi200Paříž je městem, v němž mnoho autorek nachází inspiraci. Americká novinářka Elaine Sciolino (rodačka z Buffala v New Yorku) je jednou z nich a své okouzlení vepsala do knihy s názvem Moje ulice v Paříži. Nezaměřuje se v...

Divadlo

Zlínská inscenace Válka Roseových nebude! pojede na GRAND Festival smíchu

valka roesovych200Inscenaci Válka Roseových nebude! hraje Městské divadlo Zlín od konce prosince 2021. Napsal ji bývalý ředitel divadla Petr Michálek pro sebe a svou manželku Kateřinu Liďákovou. Hra na pomezí skutečnosti a fikce, která se těšila po celý ...

Film

Jak se hudební aktivity stávaly součástí literární i filmové tvorby

Kapitoly z filosofie nove hudby perexNová kniha, kterou vydala Univerzita Karlova v nakladatelství Karolinum, nese trochu odstrašující název KAPITOLY Z FILOSOFIE NOVÉ HUDBY. Ale naštěstí nevyžaduje ani odbornou hudební průpravu, ba...