Příběhy z jedné pařížské ulice

Příběhy z jedné pařížské ulice

Tisk


moje ulice v parizi200Paříž je městem, v němž mnoho autorek nachází inspiraci. Americká novinářka Elaine Sciolino (rodačka z Buffala v New Yorku) je jednou z nich a své okouzlení vepsala do knihy s názvem Moje ulice v Paříži. Nezaměřuje se v ní na všeobecně proslulá místa a památky, ale naopak vypráví o jedné pařížské ulici, která je na první pohled zcela obyčejná, všední a rozhodně v jejím průčelí nestojí Eiffelova věž (jak bychom se na základě obálky mohli mylně domnívat).

 

Vlastně bych právě obálkou mohla začít. Podle mého názoru totiž působí příliš romanticky a použitý akvarel navíc vytváří dojem, jako by mělo jít o fikci (alespoň já to tak cítím). A protože takový charakter tahle kniha rozhodně nemá, musím konstatovat, že původní grafické řešení (tj. řešení originálu The Only Street in Paris) založené na decentně upravené fotografii s obsahem koresponduje lépe. O co tedy ve skutečnosti jde?

Moji ulici v Paříži bych charakterizovala jako jakousi hlubší, poeticky laděnou reportáž z ulice Rue des Martyrs. Autorka odhaluje ducha tohoto místa - upozorňuje na architektonické zajímavosti, popisuje místní obchůdky, malým dějinám věnuje stejnou pozornost, jako těm velkým. Sledujeme množství dat a jmen. Dozvídáme se, jaké velké osobnosti tudy kdy kráčely. A pak se třeba vynoří příběh místní rybárny nebo vzpomínka některého z místních obyvatel. A samotná Elaine Sciolino? Ta tudy prochází nejen jako pozorovatelka dění kolem, ale také jako jeho součást.

Dobrý nápad, řekla bych. Člověka to mimochodem donutí zamyslet se nad svou vlastní ulicí. Má také nějaký příběh? Bydlel tady někdy někdo slavný? Vlastně, když se tak plížím tímto úvahovým směrem, docházím k závěru, že by mě možná nakonec historie vlastního okolí zajímala víc než příběhy z ulice, ve které jsem nikdy nebyla. Čímž se dostávám k dalšímu bodu - tuhle knihu si zkrátka nejlépe vychutnáte na místě samém.

Možná bych to přirovnala ke komentované prohlídce zámku. Také tam jste většinou seznámeni s řadou příběhů. A když se dozvíte, že „toto zrcadlo je rozbité, protože na něj jistá šlechtična hodila svůj střevíc“, je to zajímavé právě tím, že máte ono zmiňované zrcadlo před sebou a koukáte na něj. S knihou Elaine Sciolino je to podobné. Nechci tvrdit, že bez výpravy do francouzských končin toto dílko nestojí za přečtení. Koneckonců, publikace je relativně bohatá na fotografie. A pokud bude nejhůř, stále si Rue des Martyrs můžete projít na dálku pomocí Street View.

Abych to tedy shrnula. Tuhle knihu musíte mít, jestliže - bydlíte na Rue des Martyrs, stěhujete se na Rue des Martyrs či jakkoli míříte do Paříže (v níž se nachází Rue des Martyrs). No… anebo jste zkrátka zanícení frankofilové toužící se na chvíli ztratit ve světě křupavých baget, uleželých sýrů a půvabných kaváren? V tom případě by vás tam právě Moje ulice v Paříži mohla zavést.

moje ulice v parizi

Moje ulice v Paříži / The Only Street in Paris – Life on the Rue des Martyrs
Autor: Elaine Sciolinová
Z originálu přeložil: Jiří Chodil
Žánr: beletrie
Obálka, grafická úprava a sazba: Jiří Franc
Nakladatelství: Motto ve společnosti Albatros Media a. s.
Rok vydání: 2017
Počet stran: 360
ISBN: 978-80-267-0910-7


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Abychom žili plnohodnotný život, nemusíme zvířata týrat “ říká Alena Buksová

zvirata perexAlena Buksová zasvětila svůj život práci v organizaci na ochranu zvířat. Jak se staví k současné situaci práv zvířat ve světě a jaká jsou podle jejích slov největší úskalí při práci v neziskové organizaci?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vikingové a vědmáci v podání českého autora - Hladová smečka

sladek hladova smecka 200V květnu vydalo nakladatelství Mystery Press knihu mladého českého autora Martina Sládka Hladová smečka. Děj nás přenese do doby dávno minulé, do doby, kdy svět věřil na magii, do nádherného leč nemilosrdného Norska, ...


Literatura

Láska v Positanu: letní romance jako vyšitá

laska v positanu200Nádherná Itálie, dobré jídlo a pohádková láska! To vše a ještě víc vás čeká v románu Láska v Positanu, který vyšel v srpnu u nakladatelství Ikar a jehož autorkou je Lucy Coleman. Nechte se nalákat na oddechovku, kde jedno léto v I...

Divadlo

Svět je naruby – jsem sluha anebo pán? A není to vlastně fuk?

harlekyn je mrtvy perexNa jednom parkovišti jednoho nákupního centra se před očima diváků rozvíjí příběh commedie dell'arte… a známy darebák Harlekýn se pouští do souboje dobra se zlem.

...

Film

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina...